פרס נובל

שלושה חוקרים אמריקנים זכו בפרס נובל לרפואה על גילוי מנגנון השעון הביולוגי

ועדת פרס נובל לרפואה בשטוקהולם הודיעה היום (ב'), כי הפרופסורים האמריקאים ג'פרי הול, מייקל רוזבאש ומייקל יאנג, יקבלו את הפרס השנה על הישגיהם בתחום המנגנונים המולקולריים השולטים בשעון הביולוגי של יצורים חיים; הזוכים יחלקו פרס כספי בסך כמיליון דולר

זוכי פרס נובל לרפואה לשנת 2017 הם הפרופסורים ג'פרי הול, מייקל רוסבאש ומייקל יאנג; כך הודיעה היום (שני) ועדת פרס הנובל בשטוקהולם. השלושה זכו עבור תגליותיהם על "השעון הפנימי" של האורגניזמים החיים - המנגנונים המולקולריים האחראים על השעון הביולוגי הפנימי של כל אורגניזם חי. הזוכים יחלקו פרס כספי של כמיליון דולר.

בדברי ההסבר של ועדת הפרס נכתב: "החיים על כדור הארץ מותאמים לסיבוב של הכוכב שלנו. במשך שנים רבות ידוע כי לאורגניזמים חיים, בכלל זה לבני אדם, ישנו שעון ביולוגי פנימי המסייע להם להתאים את קצב פעילותם עם קצב היום".

ועדת הפרס כתבה עוד כי "שלושת חתני הפרס הצליחו להציץ לתוך השעון הביולוגי שלנו ולהסביר את פעולתו הפנימית. התגליות שלהם מסבירות כיצד צמחים, בעלי חיים ובני אדם מתאימים את הקצב הביולוגי שלהם כך שהוא מסונכרן עם תנועתו של כדור הארץ".

מחקריהם של זוכי הפרס בוצעו על זבובי פירות. הול, רוסבאש ויאנג הצליחו לבודד את הגן השולט בקצב הביולוגי היומי של התא, ולמעשה מסנכרן אותו עם השינויים הטבעיים שמתרחשים לאורך היממה.

השלושה אף חשפו את מנגנון הפעולה של אותו גן והדגימו כיצד הוא מקודד חלבון שמצטבר בתא במהלך הלילה, (ושומר לעומת זאת על רמה רמה נמוכה במשך היום).

החוקרים זיהו חלבונים נוספים שמעורבים בתהליך, וחשפו את המנגנון שמסדיר את השעון הפנימי העצמי של כל תא ותא. "אנו מכירים כיום שעונים ביולוגיים שפועלים על פי אותם עקרונות, גם בתאים של אורגניזמים רב תאיים אחרים, כולל בבני אדם", נאמר בדברי ההסבר של הוועדה.

בשנה שעברה הוענק הפרס למדען היפני יושינורי אוסומי. הפרס ניתן לו על גילוי מנגנונים לפירוק ומחזור רכיבים תאיים. "גילוייו של אוסומי הובילו לפריצת דרך בהבנה שלנו על הרס תאים ויכולתו של התא למחזר את התוכן שלו", מסרה אז ועדת הפרס בשבדיה.

נושאים קשורים:  חדשות,  פרס נובל,  הודעה,  שעון ביולוגי,  מחזור צירקדי
תגובות

ראוי לציין שפרופ' MICHAEL ROSBASH יהודי, בן של חזן.