חדשות

מחקר ישראלי: מגמת עלייה ב-BMI בגיל ההתבגרות קשורה למוות מוקדם מסוכרת

המחקר הישראלי מצא, כי מגמה של עלייה ב-BMI בגיל ההתבגרות, גם כשהוא נשמר בטווח הנורמה, קשורה לסיכון גבוה יותר לסוכרת סוג 2 ולמחלות הקשורות אליה בבגרות

השמנה בגיל העשרה (צילום: אילוסטרציה)

הסיכון המוגבר להתפתחות סוכרת מסוג 2 וסיבוכיה מתחיל כבר בגיל ההתבגרות, אפילו כאשר משקל הגוף מוגדר כנמצא בטווח הנורמה; כך עולה ממחקר חדש שנעשה בישראל, ושפרטיו פורסמו החודש בכתב העת Diabetes Care של החברה האמריקנית לסוכרת.

ד"ר חגי לוין מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית ו"הדסה", מומחה ברפואה קהילתית, שהיה אחד ממחברי דו"ח המחקר, מסר כי המחקר מספק ראייה נוספת לצורך הדחוף בפעולות תקיפות בתחום בריאות הציבור כדי להתגבר על אפידמיית השמנת היתר שמתחילה כבר בגיל הילדות והנעורים. לדבריו, המחקר מוכיח כי יש לה השלכות הרסניות על בריאות האדם.

מהמחקר עולה, כי העלייה ב-BMI בגיל ההתבגרות כוללת עדיין ערכי-משקל שכיום נקבעים כנורמליים, בעוד שלמעשה הם כבר מצביעים על מגמה ועל התגברות סיכון באופן ברור לסוכרת מסוג 2 ולמחלות הנובעות או קשורות בה, שעלולות להביא למוות בגיל מבוגר.

כאשר ה-BMI בתחילת סדרת המדידות עמד על 22.4 (עדיין בטווח הנורמה), אבל עלה בעקביות עם הגיל, עלה גם הסיכון המוגבר לסוכרת ולמוות

החוקרים ניתחו נתונים וביצעו מעקב לגבי יותר מ-2 מיליון ישראלים שעברו בגיל 16 ו-17 בדיקות גופניות לקראת גיוסם לצה"ל, בין השנים 2010-1967. אוכלוסיית המחקר חולקה לקבוצות לפי מגדר, גיל ו-BMI. המעקב אחר כל משתתפי המחקר נמשך תוך התבססות על רישומים המופיעים בתיקים הרפואיים שלהם, כאשר כבר חזרו לאזרחות.

בתקופת המחקר התרחשו 461 מקרי מוות שנגרמו ממחלות שיש להן הקשר לסוכרת סוג 2. הגיל הממוצע בעת המוות היה 50. סוכרת גרמה לכדי 1.5% מכל מקרי המוות במהלך תקופת המעקב אחרי משתתפי המחקר.

כיום מקובל, ש-BMI שבין 18.5 ל-24.9 מוגדר כמשקל גוף בטווח הנורמה, כלומר מצב בריא. זאת, בעוד ש-BMI שבין 25 ל-29.9 מוגדר כבר כעודף משקל. BMI של מעל 30  משמעותו שהמטופל סובל מהשמנת יתר.

במחקר נמצא, שכאשר ה-BMI בתחילת סדרת המדידות עמד על 22.4 – כלומר עדיין בטווח הנורמה  - אבל עלה בעקביות עם הגיל, עולה בסופו של דבר גם הסיכון המוגבר לסוכרת ולמוות בהקשר לה. בני נוער עם BMI שבין 18 ל-20 נמצאו בסיכון הנמוך ביותר למוות בגיל מאוחר בהקשר לסוכרת 2.

עוד נמצא, כי פחות מ-10% מקרב בני ה-17 שהגיעו לבדיקות שלקראת גיוס (בשנים 1977-1967) הוגדרו כבעלי עודף משקל. שיעור זה עלה לכדי 20% מקרב בני הנוער באותה קבוצת גיל שנבדקו לקראת גיוסם בשנים 2014-2012.

ד"ר אשלי סקינר מהמכון למחקר קליני באוניברסיטת "דיוק" האמריקנית, שלא הייתה מעורבת בעבודת המחקר, הגיבה לממצאים בשיחה עם כתב סוכנות "רויטרס": "רבים יופתעו בוודאי ללמוד כי קיים סיכון מוגבר למוות הנקשר לסוכרת 2  גם כאשר בגיל ההתבגרות צעירים נמצאים בטווח הנורמה במשקל גופם, אבל בקצה העליון של הטווח. בני נוער אינם צריכים להתחיל לחשוש כבר עתה מפני מוות מסוכרת, אבל עליהם להיות מודאגים ולפעול בהתאם כדי לשמור על הבריאות באמצעות תזונה בריאה, פעילות גופנית על בסיס יומי ללא כל קשר למשקל הגוף הנוכחי שלהם".

היא הוסיפה: "בני נוער שכבר עתה נאבקים בעודף משקל ובבעיית השמנת היתר צריכים להתמקד בדיאטה נכונה ובפעילות גופנית יומית כדי לשמור על משקל גופם ולמנוע עלייה בו, כדי למנוע החמרה בבעיית השמנת היתר שלהם. צריך לזכור כי סוכרת סוג 2 והשמנת יתר הם חלק ממצבי החולי המורכבים של המערכת המטבולית והרפואה עדיין לומדת עליה".

ד"ר סקינר העריכה, כי אחת ממגבלות המחקר היא שלא בוצעה בו השוואה עם נתוני BMI של בגירים ויתכן שכאשר בוחנים BMI של בגיר, הנתון מגיל ההתבגרות כבר לא מהווה גורם חשוב בהערכת בריאותו.

נושאים קשורים:  חדשות,  סוכרת סוג 2,  מחקר,  ישראל,  המרכז הרפואי "הדסה",  השמנת יתר,  BMI מדד מסת הגוף
תגובות