קורונה בישראל

עובדי המעבדות מאיימים בעיצומים - אלפי בדיקות קורונה לא יפוענחו

עובדי המעבדות מוחים על השכר הנמוך - 37 שקל לשעה ומאיימים: "אם לא תהיה התקדמות במו"מ עם משרדי הבריאות והאוצר, לא נעבוד שעות נוספות" | השר אדלשטיין: "דרישתם צודקת"

מעבדה רפואית, פיענוח בדיקות קורונה. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

הסתדרות עובדי המעבדות, הביוכימאים והמיקרוביולוגים הודיעה אמש (א') כי אם לא תהיה התקדמות במו"מ עם משרדי הבריאות והאוצר על דרישות הארגון – בכוונתו לנקוט בעיצומים החל מהשבוע הבא.

הארגון תובע פתרון למחסר החמור בכוח אדם שגורם לעומס עבודה עצום בעיצומו של גל הקורונה הנוכחי ולנוכח החשש שבעיות אלו יחמירו בתוך חודשיים-שלושה כאשר תשתלב השפעת העונתית במגיפת הקורונה.

בהסתדרות עובדי המעבדות מאיימים כי במסגרת העיצומים המתוכננים יורו לעובדים לעזוב את המעבדות לאחר שמונה שעות עבודה בלבד. כיום הם עובדים מעל 16 שעות ולפעמים גם 24 שעות ברציפות. אם ימומש האיום, אלפי בדיקות קורונה לא יפוענחו. לפיכך, גם היעד שהציב שר הבריאות יולי אדלשטיין, להכפיל את מספר הבדיקות היומיות מ־30 אלף ל־60 אלף לא יושג.

בשבוע הבא יקיימו עובדי המעבדות אסיפות מחאה ויפסיקו את העבודה למשך שעתיים.

יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות הרפואיות, אסתר אדמון, ציינה כי מנתוני משרד הבריאות מספר עובדי המעבדה בעלי הרשאה לעבוד במערכת הבריאות עומד על 8,424, אך רק 49% מהם  מועסקים בפועל. בעשור האחרון חלה ירידה של 10% בכוח האדם בתחום הזה. מתחילת משבר הקורונה פרשו 100 עובדים, 27% מהם מעל גיל 67 השייכים לקבוצת סיכון ולכן אינם עובדים במעבדות העוסקות בדגימות הקורונה. 81 עובדי מעבדה בבידוד.

העובדים שעזבו מתלוננים על שכר נמוך: 37-13 שקל לשעה במעבדות בתי חולים וקופות חולים. חלק מאלה שעזבו נקלטו במכון ויצמן שהציע שכר של כ-70 שקל לשעה או במעבדה של חברת מיי הריטאג' הפרטית – 120 שקל לשעה.

"יש כאוס וכעס בקרב העובדים", מצוטטת אדמון הבוקר (ב') ב"ישראל היום", "יש רצון לנטישה ולהפגין כמו העובדים הסוציאליים והאחיות. אני מתקשה לשלוט בשטח. עד עכשיו היינו לויאליים למערכת ולא השבתנו כדי לא לגרום נזק לחיי אדם. אבל אחרי חצי שנה של קורונה החלטנו להוריד את הכפפות - עד כאן. היום תהיה פגישה עם הממונה על השכר באוצר. אם לא נגיע להבנות להמשך המו"מ מהנקודה שבה הוא נפסק בפברואר, נצא לרחובות".

אדמון מסרה כי שיגרה לראש הממשלה מכתב שבו האיום לנקוט בעיצומים. "אנו מצפים לכך שבחודשים הקרובים נחזה בנטישה מואצת של עובדים רבים במעבדות. אין הצדקה לעובדים צעירים עם תארים מתקדמים לעבוד בתנאים גרועים ובשכר לא ראוי. הנטישה תפגע באינטרסים החיוניים של מערכת הבריאות בכללותה". היא הוסיפה: "לאף אחד לא אכפת. לא מקבלים אחריות, רק שמים פלסטר על הבעיות. שראש הממשלה יקבל אחריות. שר הבריאות לא יודע מה קורה במעבדות".

משרד הבריאות מסר בתגובה: "שר הבריאות מעריך מאוד את עובדי המעבדות ואף ביקר בכמה מהן. התווספו 40 תקנים של עובדי מעבדה בבתי החולים הממשלתיים, נחתמו הסכמי שכר לשיפור תנאי השכר של כלל עובדי המעבדות. יצא מבחן תמיכה לתגמול עבור עבודת המעבדות, המוערך בחודשים מאי-יולי בכ־120 מיליון שקל. תקציב זה, יגדל עוד בהמשך ויאפשר העסקת כוח אדם נוסף. השר פועל לשיפור תנאי העובדים - דרישתם צודקת. בכוונת השר להמשיך לעמוד לימין עובדי המעבדות לקבלת התנאים הנאותים".

נושאים קשורים:  עובדי המעבדות,  עיצומים,  יולי אדלשטיין,  חדשות,  קורונה,  אסתר אדמון,  בדיקת קורונה
תגובות