קורונה בישראל

בר סימן טוב: "אנחנו בהתפרצות מחודשת שלא ידוע מהו היקפה"

מעבדות בתי החולים נדרשו לא לבצע בדיקות פרטיות בתשלום לקורונה עקב העומסים במערכת החינוך | ה"כללית" קראה למשרדי הבריאות והאוצר לסייע לה ולשאר הקופות בביצוע הבדיקות בתקופה הקרובה

מעבדת הבדיקות ב"הדסה עין כרם". צילום: דוברות בית החולים

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, הורתה בסוף השבוע (ו') למעבדות הרפואיות שלא לבצע בדיקת קורונה נוספת לנבדקים במערכת החינוך כפי שתוכנן תחילה וזאת כדי לצמצם בעומסים המוטלים על מעבדות. במקביל, המנכ"ל היוצא של המשרד, משה בר סימן טוב, הודיע לבתי החולים שאין לבצע בדיקות החורגות מהקריטריונים שקבע משרד הבריאות או לבצע בדיקות פרטיות.

קודם לכן הודיע שר הבריאות יולי אדלשטיין שהחל מהשבוע אמורה להיכנס לפעולה מעבדה נוספת של חברת "מיי הריטג'", שתגביר את יכולת ביצוע הבדיקות ב-2,000 ביום ובשלב מאוחר יותר ב-10,000 ביום. תחילת פעילותה מותנה בהליך תיקוף בדיקות שטרם בוצע בה. עוד הודיע השר שהוא פועל מול משרד האוצר להוספת יותר מ-200 תקני כוח אדם למעבדות בתי החולים וקופות החולים כדי שהמעבדות יפעלו יותר שעות בשבוע.

פעילות זו נדרשת עתה לאור הצורך לבצע דיגום לאלפי תלמידים ומורים מדי יום עקב מקרי קורונה חשודים, חיוביים ומאומתים רבים שנתגלו במערכת החינוך ביישובים שונים. עקב כך נוצר עומס כבד על המעבדות.

שירותי בריאות כללית הודיעה כי העומס מורגש היטב בשמונה מעבדות הקהילה שלה ובבתי החולים ועובדי המעבדות נדרשים לעבודה במשמרות נוספות וסביב השעון גם בסופי שבוע – והתוצאה היא עיכובים במתן תשובות לבדיקות. הקופה הודיעה כי תגברה את יכולת ביצוע הבדיקות על ידי תוספת מכשירים וגם כוח אדם ובנוסף פנתה למעבדות בתי החולים הממשלתיים כדי שיוכלו לסייע בצמצום העומסים. הקופה קראה למשרדי הבריאות והאוצר לסייע לה ולשאר הקופות בהרחבת יכולות ביצוע הבדיקות בתקופה הקרובה.

על העומסים שנוצרו בעבודת המעבדות ניתן ללמוד מפרטי הנתונים הבאים: ביום רביעי שעבר בוצעו בישראל מעל ל-12,600 בדיקות קורונה (PCR), ביום חמישי מעל 13,600 וביום שישי האחרון 16,133 בדיקות – שיא יומי חדש. הקודם נקבע ב-20 באפריל – 15,367.

פיענוח של כל בדיקה כזאת הוא מורכב והתוצאות שלהן אמורות להימסר לנבדק בתוך 48-24 שעות אבל בפועל, עקב העומסים הכבדים, הן מגיעות אליו הרבה מעבר לפרק הזמן הזה שנקבע, לרוב שלושה-ארבעה ימים מאז הבדיקה. זו הסיבה שקופות החולים, במסגרת המאמץ שהן עושות להגדלת יכולות הבדיקה שלהן, התקשרו לבתי חולים בבקשה לסייע להן והעבירו לבתי החולים חלק מעבודת הפיענוח.

הסיבה המרכזית לזינוק במספר הבדיקות היא כאמור העלייה המהירה במספר בתי הספר שבהם התגלו נדבקים בקורונה לצד עלייה בביקוש לבדיקות אלו המורגשת בכל הארץ מצד בודדים.

בתוך כך דווח בחדשות ערוץ 12 כי בר סימן טוב הזהיר בדיון בשיחת וידיאו שהתקיים אתמול (שבת) בהשתתפות בכירים במשרד הבריאות:  "אנחנו בהתפרצות מחודשת שלא ידוע מהו ההיקף שלה. נתוני התחלואה הגדלים בישראל בימים האחרונים - מדאיגים. ייקח זמן עד שנבין  בדיוק מהו היקף התחלואה. אני לא חושב שצריך להיות גל שני בישראל אם נתנהל נכון, אבל העלייה בתחלואה עתה היא מובהקת, אמיתית ומוחשית".

בר סימן טוב הבהיר כי ערכות בדיקת קורונה הן משאב מוגבל ועליהן להיות מונגשות באופן שוויוני וכי אין לגבות תשלום מהנבדקים - בין אם מדובר בערכות בדיקה שסופקו לבתי החולים על ידי המדינה (משרד הבריאות) ובין אם הן נרכשו על ידי המוסד עצמו או נתרמו לו. משרד הבריאות קבע כי לאור העלייה בתחלואה והצורך להעלות את היקף הבדיקות - חובה להקפיד הקפדה יתרה על ניהול מרכזי של משאבי לאומי זה.

עד כה ביצעו בדיקות פרטיות בתשלום לקבוצות גדולות של עובדי חברות הייטק, חברות אחרות וגופים מוסדיים שונים ב"הדסה", "איכילוב" וב"שמיר-אסף הרופא".

"הדסה" מחתה על ההוראה: "כפי שביקשה 'הדסה' מתחילת המגיפה בארץ - תרשו לנו לעשות את בדיקות ואל תתבצרו מאחורי ביורוקרטיה שלילית וחסרת תועלת...". "איכילוב" ו"אסף-הרופא-שמיר" הודיעו כי יישמעו להוראות החדשות.

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  מעבדות רפואיות,  חדשות,  פרופ' סיגל סדצקי,  יולי אדלשטיין,  בדיקת קורונה,  מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב
תגובות
אנונימי/ת
07.06.2020, 20:16

תקשיבו טוב טוב למילותיו. לצליל שלהן.
כך נשמעות מילים אחרונות (בתפקיד), וטוב שכך.
קול הפאניקה מפנה את הדרך לקול התבונה.