צריכת קנאביס לצרכי פנאי ובריאות הולכת ונעשית נפוצה ברחבי העולם. עם זאת, לא ידוע מה ההשפעה של צריכת קנאביס ארוכת טווח על בריאות הכליות.
עוד בעניין דומה
ניתוח Post Hoc של צריכת קנאביס כגורם סיכון למחלת כליות בוצע על מידע מתוך מחקר ASSESS-AKIי(Assessment, Serial Evaluation, and Subsequent Sequelae of Acute Kidney Injury) בו נכללו נבדקים בוגרים שאושפזו, עם וללא פגיעה חריפה בתפקוד הכלייתי, באחד מארבעה מרכזים רפואיים בארצות הברית בין השנים 2009-2015. הקשר בין דיווח עצמי על שימוש בקנאביס ותוצאים קטגוריאליים ורציפים נקבעו באמצעות רגרסייה רב-משתנית על שם COX ובאמצעות מודלים ליניאריים מעורבים.
תוצאות המחקר הדגימו כי במהלך מעקב ממוצע של 4.5±1.8 שנים, ל-94 נבדקים ללא מחלת כליות כרונית (Chronic Kidney Disease - CKD) [קצב סינון גלומרולרי משוער (estimated Glomerular Filtration Rate - eGFR) של מעל 60 מ"ל/דקה/1.73מ2] אשר צרכו קנאביס הייתה ירידה זהה ב-eGFR לשל 889 נבדקים שלא צרכו קנאביס (הבדל ממוצע של -0.02 מ"ל/דקה/1.73מ2/שנה; p=0.9). שיעורי ההיארעות של CKD (ירידה של לפחות 25% ב-eGFR בהשוואה לשלושת החודשים האחרונים לפני האשפוז והגעה ל-CKD דרגה 3 ומעלה) היו זהים גם כן (יחס סיכונים מתוקן של 1.2, רווח בר-סמך של 95%, 0.7-2). 19 נבדקים עם רקע של CKD (eGFR של פחות מ-60 מ"ל/דקה/1.73מ2) אשר צרכו קנאביס באופן קבוע הדגימו ירידה מהירה יותר ב-eGFR בהשוואה ל-597 נבדקים עם CKD שלא צרכו קנאביס (הפרש ממוצע של -1.3 מ"ל/ דקה/ 1.73מ2/ שנה; p=0.02), אך לא הודגם כגורם סיכון עצמאי לדרדור ב-CKD (ירידה של 50% לפחות ב-eGFR בהשוואה לשלושת החודשים שקדמו לאשפוז והגעה ל-CKD דרגה 5 או טיפול כלייתי חליפי) (יחס סיכונים מתוקנן של 1.6, רווח בר-סמך של 95%, 0.7-3.5). צריכת קנאביס לא נמצאה קשורה לשיעור השינוי העיתי ביחס אלבומין לקריאטנין בשתן (Urine Albumin to Creatinine Ratio- UACR) עבור אלו עם (p=0.7) וללא CKD (p=0.4).
מסקנת החוקרים הייתה כי צריכה כרונית של קנאביס לא פגעה בתפקוד הכלייתי של נבדקים ללא CKD, אך כן נמצאה קשורה לעליה בקצב הדרדור ב-eGFR של נבדקים עם רקע של CKD. שימוש בקנאביס לא נמצא קשור לשינויים ב-UACR במשך הזמן, היארעות של CKD והגעה ל-CKD מתקדם, ללא תלות במצב התפקוד הכלייתי בבסיס. יש צורך במחקרים נוספים שיבחנו את המערכת האנדוקנאבינואידית בכליה ואת ההשפעה של שימוש בקנאביס על תוצאים של מחלת כליה.
מקור: