חדשות

נמצא המנגנון הקושר בין השמנה בגיל המעבר לסיכון לסרטן השד

מחקר אמריקאי בדק ומצא: השמנת יתר בגיל המעבר גורמת לשינוי תכונות כלי הדם ובכך מעודדת התעוררות והתפתחות של גידולי שד רדומים | תרופה מעכבת קינאז יכולה לעכב את התעוררות הגידולים

השמנת יתר בנשים. אילוסטרציה

יותר מ-75% מהמקרים החדשים של סרטן השד מופיעים בנשים לאחר גיל המעבר. ידוע כי השמנת יתר מעלה בכ-50% את הסיכון לסרטן שד בנשים בגיל המעבר, מגבירה את הסיכון לחזרת מחלה בנשים שחלו בעבר בסרטן שד, קשורה לפרוגנוזה טובה פחות וליעילות פחותה של הטיפולים, אולם רק מעט ידוע על המנגנון הקושר בין השמנה לתוצאות אלו.

מחקר בארה"ב בדק את ההשערה שהשמנת יתר גורמת לשינוי תכונות כלי הדם ובכך מעודדת התעוררות של גידולי שד רדומים והתפתחות שלהם. המחקר פורסם לאחרונה ב-Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

ההערכה היא כי באיברים רבים בגופנו קיימים גידולים רדומים, מיקרוסקופיים ולא מאובחנים קלינית. במחקרי מעבדה שבוצעו בעבר על תאי סרטן שד רדומים ועל תאי שומן שנלקחו מנשים בגיל המעבר הסובלות מהשמנת יתר, הוכח כי גורמים מסוימים שמופרשים מתאי השומן משנים את האנגיוגנזה ואת פוטנציאל ההתפתחות של תאי הסרטן.

במחקר הנוכחי גרמו החוקרים לעכברים ממין נקבה להיות בגיל המעבר ולפתח גידולי שד. העכברות פוצלו לשתי קבוצות - קבוצת הניסוי שניזונה ממזון מעודד השמנה וקבוצת ביקורת שניזונה מתזונה רגילה.

מהממצאים עלה כי בקבוצת הניסוי הגידולים הרדומים התפתחו ואובחנו קלינית בשלבים מוקדמים יותר של המחקר - בשבוע השישי לעומת השבוע העשירי בקבוצת הביקורת, ובתדירות גבוהה יותר - בשבוע העשירי אובחנו בקבוצת הניסוי 82% מהגידולים, לעומת 8% בלבד בקבוצת הביקורת.

כמו כן, בקבוצת הניסוי הגידולים היו גדולים ואגרסיביים יותר; עכברות שסבלו מהשמנת יתר היו מרובות גידולים לעומת עכברות רזות שסבלו מגידול אחד לרוב. כמו כן, לעכברות אלה היה זמן הישרדות ללא מחלה קצר יותר לעומת קבוצת הביקורת (11 שבועות לעומת יותר מ-22 בהתאמה); וזמן ההישרדות בכלל של עכברות בהשמנת יתר היה 11 שבועות בממוצע, לעומת יותר מ-25 שבועות בממוצע לעכברות הרזות.

השמנת יתר גרמה גם לאנגיוגנזה גדולה יותר בסביבת הגידול ולביטוי של גורמי גדילה - גורמים המעודדים את הגידול לצאת מהשלב הרדום ולהמשיך להתפתח בגידול ובמקומות אחרים.

לבסוף, החוקרים בדקו ומצאו כי מעכב קינאז סוניטיניב יכול לעכב את שינוי תכונות כלי הדם ואת יצירת כלי הדם החדשים, וכך לעכב את התעוררות הגידולים הרדומים, להפחית את תדירות הופעת הגידולים ולהגדיל את משך ההישרדות ללא הופעת סרטן.

החוקרים סיכמו כי לאור מימדי תופעת ההשמנה ברחבי העולם, יש חשיבות רבה לתובנות שהמחקר מספק לגבי מנגנון הקשר בין השמנה לסרטן השד וכי בעתיד הן עשויות לסייע באסטרטגיות הטיפול.

המחקר תורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

נושאים קשורים:  סרטן השד,  גיל המעבר,  השמנת יתר,  מחקרים,  חדשות
תגובות