מדי שנה מתגלים בישראל כ-3,000 מקרים חדשים של סרטן המעי הגס בעיקר בגילי 50 ומעלה בגברים ונשים כאחד (1). כאחד מתוך שלושה מקרי סרטן המעי הגס מתגלים בחלחולת. החלחולת, שנקראת גם רקטום, היא החלק האחרון במבנה המעי הגס ומערכת העיכול. זהו איבר דמוי צינור המשמש לאגירת הפסולת שנוצרת במעי הגס, עד להפרשתה כצואה.

הסיבות לסרטן החלחולת, המהווה סוג של סרטן המעי הגס, אינן ידועות. עם זאת נראה כי מספר גורמים מעלים את הסיכון לחלות בסרטן החלחולת, בהם: תזונה עשירה בשומן ובחלבונים מהחי ודלה בסיבים תזונתיים, אורח חיים שכולל עישון, משקל עודף ומיעוט פעילות גופנית, מחלות מעי דלקתיות כמו קוליטיס וקרוהן, והיסטוריה משפחתית. הנורה האדומה צריכה להידלק במקרים כמו: שינויים בהרגלי היציאות ללא סיבה ברורה כאבים בבטן התחתונה, תחושת התרוקנות לא מלאה לאחר יציאה, דם על פני הצואה, ירידה בלתי מוסברת במשקל, אנמיה ותשישות. 

לא קלישאה: אבחון מוקדם מציל חיים

לפי הרישום הלאומי לסרטן והמרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, סרטן המעי הגס והחלחולת הוא הגורם השני לתמותה מסרטן בישראל. לאור שיפור בבדיקות סקר לגילוי מוקדם, מעל 36% ממקרי סרטן החלחולת מתגלים בשלב מקומי המאפשר טיפול ניתוחי מקומי (1). באבחון מוקדם ניתן גם לאתר פוליפים בחלחולת, שהם בדרך כלל גידולים שפירים של הרקמה אשר עלולים להפוך לגידול סרטני.

אם יש חשד לגידול בחלחולת, הבדיקה המאפשרת לרופא לבחון את פנים החלחולת היא פרוקטוסקופיה או סיגמואידוסקופיה. במהלך הבדיקה הכרוכה בהחדרת צינורית עם פנס ומשאבה שמחדירה אוויר למעי, הרופא עשוי לקחת דגימת רקמה לבדיקה מיקרוסקופית, ולכרות פוליפ באם התגלה. ככלל מומלץ לכל אדם מעל גיל 50 לגשת לבדיקות לאבחון מוקדם, הכוללות בדיקת דם סמוי בצואה,  בדיקת קולונוסקופיה או בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית.

טיפול בסרטן התחלתי בחלחולת

באם הגידול מתגלה מתקדם,  והטיפול עובר לידיו של אונקולוג שמטפל באמצעות תרופות לסרטן, כימותרפיה והקרנות. באם הסרטן עדיין נמצא בשלב התחלתי-מקומי, הטיפולים הניתוחיים כוללים שני סוגים של ניתוחים. האחד בגישה בטנית והשני דרך פי הטבעת. הכירורג יבחר בהסרת הגידול בגישה בטנית באם הגידול מתקדם מקומית. הניתוח שעשוי להתבצע במגוון גישות כמו גישה פתוחה או זעיר פולשנית, הוא ניתוח יחסית מורכב. הכירורג צריך לנתח עם גישה מוגבלת ומצומצמת בחלק הצר ביותר של האגן. בשל היות האגן צר מחד ומאידך כולל איברים רבים כמו כלי דם, עצבים, שלפוחית השתן ואיברי רבייה, קיים סיכון לפגיעה באברים אלו  באופן פיזי או תפקודי לאחר הניתוח. חלק מהחולים יאלצו לעבור גם טיפולי קרינה וכימותרפיה. לעומת זאת, הכירורג יבחר בכריתה דרך פי הטבעת כאשר הגידול עדיין בשלב מוקדם שפיר (פוליפ) או מצב בו הגידול הסרטני הוא שטחי. לפני ההחלטה לבחירת הניתוח המתאים לחולה מבצעים מספר בדיקות כולל ביופסיה מהגידול, MRI  של האגן CT או אולטרא-סאונד.

ישנן שתי שיטות להסרת הגידול או הפוליפ דרך פי הטבעת: השיטה הידנית והשיטה האנדוסקופית. השיטה הוותיקה ביותר הידועה לשימוש לפחות ב-50 השנים האחרונות לכריתת גידול דרך פי הטבעת היא באמצעות מכשיר הרחבה ידני. עם מכשיר אשר דומה למכשיר הרחבה גינקולוגי, הכירורג מסיר את הפוליפ או הגידול. מבחינת גישה, לא ניתן להסיר ממצאים שנמצאים בעומק החלחולת. בנוסף, בשל יכולת ראייה מוגבלת, הכירורג לא תמיד יכול להסיר את הגידול בשלמותו ועשויים להישאר שוליים של גידול ממאיר בתוך החלחולת.

בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת פיתחו את השיטה האנדוסקופית לכריתת גידולים בחלחולת. גישה זו פתרה את כל המוגבלויות של הגישה הידנית ואפשרה הסרה מלאה של הפוליפ או הגידול כולל שולי הגידול. הגישה שנקראת TEMS (Trans-anal Endoscopic Microsurgery) דרשה רכישה של מכשור יקר ומסורבל יחסית שקיים בימים אלה רק במרכזים בודדים בארץ. באמצעות השיטה האנדוסקופית ניתן להחדיר מכשור עם מצלמה, לאתר את הגידול ולהסירו בהצלחה. כמו כן, השיטה האנדוסקופית מאפשרת לשמר את תפקוד הסוגרים ואף למנוע נזק למערכת השתן והתפקוד המיני ובכך להחזיר לחולים את איכות החיים שלהם.

ניתוח אנדוסקופי פשוט לטיפול בגידול סרטני בשלב מוקדם

לפני למעלה מעשור פותח מכשור עדכני לניתוחים אנדוסקופיים זעיר פולשניים דרך פורט (שער) אחד. המכשיר שקרוי בשם TAMIS(Trans Anal Minimal Invasive Surgury) עלה על ציפיות רבות של המנתחים בתחום הקולורקטלי ואף יותר. הוא התגלה כמכשיר פשוט לתפעול, לא מסורבל, ומופחת עלויות - כך שהתאפשר שימוש נרחב יותר. כמו כן, באמצעות הציוד האנדוסקופי של המכשיר ניתן לראות בבירור ובהגדלה את הגידול ואת השוליים שצריך להסיר.

בהשוואה לשיטות אחרות יש למכשיר גישה לגידולים יותר עמוקים. כמו כן, ניתן לבצע פעולות שונות ובזוויות שונות באותה תנוחה של המטופל, מבלי להזיז את המטופל או את הציוד הרפואי. לכן ההליך מתבצע באופן מהיר יותר. יתרון נוסף הוא שהמכשיר כולו הוא לשימוש חד פעמי ולכן אין חשש לזיהום הציוד או לאיבוד חלקים מהציוד, וניתן להשתמש בו באופן מידי ללא צורך בהרכבה.

כ-90% מהניתוחים עוברים בהצלחה, ללא צורך בטיפול נוסף ואיכות החיים של החולים חוזרת כמעט למה שהיה לפני איתור הבעיה. שיעור הסיבוכים של השיטה הכוללים זיהום או דימום הוא כ-5% (2,3). לחלק מאוד קטן מהחולים נוצרת בעיה בהתרוקנות מפאת הקטנת החלחולת.

במרכז הרפואי רבין צוות קולורקטלי מיומן, שהתמחה ספציפית בניתוחים הללו וביצע עשרות מקרים. את השיטה האנדוסקופית של TAMIS אנחנו מבצעים במשך כ-9 שנים בהצלחה רבה. שליטה בטכניקה הניתוחית מאפשרת ניצול שלה לטיפול בבעיות נוספות, כגון:גידולי אגן שאינם גידול במעי, פיסטולות מורכבות של המעי וטיפול בסיבוכים של ניתוחים אחרים.

ספרות:

  1. הרישום הלאומי לסרטן והמרכז הלאומי לבקרת מחלות, משרד הבריאות. מארס 2020
  2. Comparison of the transanal surgical techniques for local excision of rectal tumors: a network meta-analysis Int J Colorectal Dis . 2020 Jul;35(7):1173-1182
  3. Quality of Local Excision for Rectal Neoplasms Using Transanal Endoscopic Microsurgery Versus Transanal Minimally Invasive Surgery: A Multi-institutional Matched Analysis DCR 2017 Sep;60(9):928-935.