מחקרים

היעילות של Pramlintide לטיפול בהיפוגליקמיה עקב ניתוח בריאטרי

נמצא כי Pramlintide אינו מביא להשפעה על מדדים גליקמיים, תגובת אינסולין, תחושת שובע ומדדים אחרים, וזאת למרות ההנחה הרווחת בדבר השפעתו האפשרית

במחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Diabetes Obesity and Metabolism, ביקשו החוקרים לבחון את ההנחה לפיה Pramlintide יכולה למנוע היפוגליקמיה במספר מסלולים כגון, האטת התרוקנות הקיבה, הפחתה בהפרשת גלוקגון לאחר ארוחה (ועל ידי כן צמצום החריגה בערכים הגליקמיים) וצמצום הפרשת אינסולין. החוקרים ביקשו לבחון את יעילות הטיפול בהורדת ההיפוגליקמיות וחומרתן, וזאת במטופלים לאחר ניתוח בריאטרי החווים היפוגליקמיות (Post- Bariatric Hypoglycaemia – PBH).

המחקר אשר כלל 23 משתתפים, ארך 8 שבועות ונעשה במתכונת של מחקר תווית פתוחה. כל נבדקי המחקר הינם מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי אשר גויסו מהקליניקה לאשפוז יום במרכז Joslin Diabetes Center בבוסטון, מסצ'וסטס.

מתוצאות המחקר עלה כי 20 מהנבדקים קיבלו לכל הפחות מנה בודדת של Pramlintide ו-14 מהמטופלים השלימו את המחקר במלואו. לשם הערכת המצב הגליקמי נעשה שימוש בשיטת Mixed-Meal Tolerance Testי(MMTT), וזאת במצב הבסיס ולאחר 8 שבועות התערבות. הטיפול ניתן בהזרקה תת-עורית ובמינונים עם עלייה הדרגתית עד מקסימום של 120 מיקרוגרם (ממוצע 69±32 מיקרוגרם) 3 פעמים ביום.

התוצא העיקרי אשר נבחן במחקר זה היה השינויים בחריגות מדדי גלוקוז במסגרת בדיקות MMTT. התוצאים המשניים כללו תגובת לאינסולין ב-MMTT, תחושת שובע, מדד Dumping Score. נוסף לכך נכללו אחוז הזמן בו הסנסור לגלוקוז הראה ערך של מתחת ל-3.9 מילימולר ומספר הימים בהם הרגש הראה ערך של מתחת ל-3 מילימולר, וזאת בניטור גלוקוז רציף.

תוצאות מחקר זה הדגימו כי לא נמצא שינוי במדדי הגלוקוז ב-MMTT, בגלוקגון ובאינסולין בין מצב הבסיס לבין הזמן לאחר הטיפול. לא נמצא שינוי ב-Dumping score ותחושת השובע. השכיחות הכוללת של ערך גלוקוז נמוך בסנסור לא השתנתה, זאת על אף וריאביליות בין הנבדקים שונים.

מקור:

Sheehan, A, Goldfine, A, Bajwa, M, et al. Pramlintide for post-bariatric hypoglycaemia. Diabetes Obes Metab. 2022; 24( 6): 1021- 1028. doi:10.1111/dom.14665

נושאים קשורים:  מחקרים,  היפוגליקמיה,  אינסולין,  ניתוח בריאטרי,  Pramlintide
תגובות