מחקרים

אבחון לוקמיה לימפובלסטית אקוטית באמצעות מיפוי גנומי אופטי

ניתן לקצר את תהליך האבחנה של ALL לבדיקה בודדת על פני רצף הבדיקות שקיים היום

בדיקות דנ"א למיפוי גנטי. אילוסטרציה

ALL היא מחלה ממאירה שניתן לחלק לסוגים נפרדים בהתבסס על מאפיינים קליניים, אימונולוגיים וגנומיים כולל מוטציות, וריאנטיים מבניים (SVs-structural variants) ושינוי במספר העותקים (CAN- copy number alterations). אנליזה של הכרומוזמים (CBA-chromosome banding analysis) והיברידיזציה פלואורסצנטית (FISH-Fluorescent In-Situ Hybridization) ביחד עם הגברה מבוססת אתרי קישור (MLPA - Multiple Ligation-dependent Probe Amplification), שיטות מבוססות מערכים ו-PCR יוצרים את עיקר הרוטינה האבחנתית. גישה זו היא יקרה ודורשת עבודה אינטסיבית והשקעת זמן רב. טכנולוגיות מולקולריות חדשות שקיימות היום יכולות לזהות SVs ו-CNAs בבדיקה אחת בודדה.

במאמר שהתפרסם בכתב העת American Journal of Hematology החוקרים השתמשו בטכנלוגיה מולקולרית חדשה – מיפוי גנומי אופטי (OGM-optical genome mapping) לצורך תהליך האבחון של 41 מקרי ALL.

תוצאות המחקר הראו כי בהשוואה לתהליך הבדיקה הסטנדרטי, שימוש ב-OGM זיהה את כל ה-CNAs וה-SVs שחזרו על עצמם. כמו כן, זוהו SVs חוזרים נוספים והגנים שנוצרים כתוצאה מאיחוד שלהם. בהתבסס על הפרופיל הגנומי שנוצר מ-OGM,י32 מטופלים נחשבו לקבוצה בסיכון ציטוגנטי גבוה, בהשוואה ל-23 מטופלים בלבד כאשר פעלו באמצעות הגישה הסטנדרטית לאבחון. הגישה הסטנדרטית הצליחה לזהות 24/34 אנומליות כרומוזומליות חוזרות, בעוד ש-OGM הצליחה לזהות 33/34. OGM שגתה בזיהוי של מקרה אחד בלבד עם היפודיפלואידיות. התוצאות של MLPA היו תואמות ב-100% מהמקרים.

בסך הכל, הייתה התאמה מצוינת בין התוצאות. OGM העלתה את קצב הזיהוי ואת הרזולוציה הציטוגנטית, וביטלה את הצורך בסדרת בדיקות עוקבות. אלו בתורם הובילו לקיצור הזמן עד לקבלת האבחנה. OGM גם סיפקה הזדמנות לריבוד מטופלים טוב יותר ומתן אפשרויות טיפול מדויקות יותר.

עם זאת, מסקנת החוקרים הייתה ש-OGM, כבדיקה ציטוגנומית מקיפה, עדיין אינה מספיקה בפני עצמה ודורשת השלמה באמצעות CBA או SNP-array על מנת לזהות שינויים בפלאודיות ובנוסף כדאי לעשות גם בדיקת FISH ל-BCR::ABL1 כדי להקצות מטופלים לטיפול מוכוון מטרה בזמן המהיר ביותר.

מקור:

Optimizing the Diagnostic Workflow for Acute Lymphoblastic Leukemia by Optical Genome Mapping. First published: 04 February 2022. https://doi.org/10.1002/ajh.26487

נושאים קשורים:  מחקרים,  לוקמיה לימפובלסטית אקוטית,  מיפוי גנטי,  בדיקות ציטוגנטיות
תגובות