חדשות

165 פצועי ירי בשנה אחת - שיא ביחידת הטראומה של רמב"ם

שנת 2021 שברה שיא חדש במספר פצועי הירי שפונו למחלקה לרפואה דחופה ברמב"ם – רוב המקרים הם של גברים צעירים מהמגזר הערבי

פצוע ירי מובא למחלקה הדחופה ברמב"ם. צילום: דוברות בית החולים

יחידת הטראומה של המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה הציגה אתמול (ב') את סיכום נתוני קליטת פצועי הירי שפונו או הגיעו לבית החולים בשנת 2021 - 165 בני אדם, שיא חדש המהווה עלייה של 47% לעומת שנת 2020.

מספר שעות לאחר שרופאי יחידת הטראומה של רמב"ם הציגו את סיכום נתוני פצועי הירי שנקלטו בבית החולים אשתקד, הובאו לחדר הלם ברמב"ם שלושה פצועי ירי משני אירועים שונים: בצהריים פצוע ירי מנצרת שהועבר מבית החולים האיטלקי, ובלילה שני פצועי ירי מטמרה, אחד מהם נער בן 16.

כזכור, שנת 2022 נפתחה במקרה שהסעיר את המדינה, עם הריגתו של עמאר אל-שייח חג'יראת בן הארבע מביר אל מכסור, שגם הוא פונה לרמב"ם כמו עשרות נפגעי ירי בצפון בשנים האחרונות.

יחידת הטראומה של רמב"ם, בניהולו של ד"ר האני באחוס, היא אחת מיחידות הטראומה העסוקות בישראל, והנתונים שהוצגו על ידי ד"ר אליאס מנסא, רופא בכיר ביחידה, מתייחסים למקרי ירי בלבד – לא לתאונות דרכים, תאונות עבודה, דקירות, קטטות ועוד אירועים שממלאים את סדר היום של רופאי ואחיות היחידה.

כאמור, הנתון הבולט בשנת 2021 הוא מספר פצועי הירי שנקלטו במחלקה לרפואה דחופה – 165 בני אדם. מדובר בשיא חדש ועלייה של 47% לעומת שנת 2020 שבה נרשמו 112 פצועי ירי, עלייה של 74% לעומת שנת 2019, בה נרשמו 95 פצועי ירי ועלייה של 162% לעומת שנת 2018 שבה הגיעו למחלקה לרפואה דחופה 63 פצועי ירי.

כאשר צוללים לתוך הנתונים מתברר שהרוב המוחלט של פצועי הירי היו גברים – 95% (156) מתוך 165. עוד מתברר שרוב הפצועים (59 בני אדם) הם מקבוצת הגיל 15-24, ונתון קשה במיוחד הוא שחמישה פצועים היו מתחת לגיל 14.

כאשר מדובר על המושג פצועים, יש מנעד גדול של חומרת הפציעה. ארבעה מהפצועים שהובאו לחדר ההלם במחלקה לרפואה דחופה הוכרזו מתים מיד עם הגעתם. 51 פצועים היו בדרגת פציעה קשה מאוד ורק 26 מהפצועים הוגדרו עם הגעתם פצועים קל. שלא במפתיע, החודש העמוס ביותר בכמות הפצועים מקביל לשיא מאורעות האלימות בין יהודים לערבים במאי 2021 עם 25 פצועים שהגיעו בחודש זה.

כאשר בוחנים את  מקום האירוע ממנו פונו פצועים לרמב"ם, ניתן לראות שני יישובים שבהם היו יותר מקרי ירי מאחרים – חיפה עם 21 פצועים בשנה המדוברת, וטמרה – גם היא עם 21 פצועי ירי שפונו לרמב"ם. אחריהן ברשימה שפרעם עם 13 פצועי ירי ונצרת עם 12 פצועי ירי. יש לזכור שמדובר בנתוני הפינוי לרמב"ם – בהחלט ייתכן שמיישובים מסוימים פונו פצועים גם לבתי חולים אחרים, ולכן נתוני הירי המוחלטים בכל ישוב עשויים להיות שונים.

עם כמות כה גדולה של פצועים שהגיעו במצב קשה או אנוש, אין זה מפתיע ש-12 מתוך הפצועים שהגיעו לרמב"ם נפטרו - רובם בחדר הלם תוך ניסיון להציל את חייהם. כאשר מדברים על דרכי הגעה, מפתיע להיווכח ש-15% מהפצועים הגיעו באופן עצמאי לבית החולים  ולא באמצעות אמבולנס.

בשנת 2021 היה אירוע ירי צבאי בודד שבו היו מעורבים 2 פצועים (פעילות יחידת דובדבן בג'נין). כל שאר מקרי הירי היו במישור הפלילי ורובם הגדול במגזר הערבי.

נושאים קשורים:  בית החולים רמב"ם,  פצועי ירי,  חדשות,  רפואה דחופה,  יחידת טראומה,  מגזר ערבי,  ד"ר האני באחוס,  ד"ר אליאס מנסא,  פלילים
תגובות
אנונימי/ת
02.02.2022, 21:21

זה בסדר שאני לא מרגיש אשם?-