מחקרים

ממצאים בפתולוגיה של השליה במהלך ואחרי הדבקה בקורונה

חוקרים סבורים כי ישנם סימנים היסטו-פתולוגיים להדבקה של השליה עם SARS-CoV-2, בנשים הרות שנדבקו בנגיף

31.01.2022, 13:29
עובר (הדמיה: אילוסטרציה)
עובר (הדמיה: אילוסטרציה)

ידוע כי מאז התפרצות ה-COVID-19, ישנו ויכוח בנוגע לשאלה האם נשים בהריון נמצאות בסיכון מיוחד להידבק בנגיף והאם הוא מסוגל להדביק במעבר דרך השלייה.

החוקרים מציגים סדרה של 5 שליות של נשים החיוביות לקורונה שאובחנו עם תסמינים קלים של COVID-19 או ללא תסמינים לפני הלידה. החוקרים סיפקו תיאור היסטו-פתולוגי מפורט של השינויים המורפולוגיים יחד עם אנליזה של נוכחות SARS-CoV-2 ברקמת השליה.

החוקרים מצאו כי כל השליות היו של לידות במועד (שבועות 40 ו-41 להריון). הם דיווחו כי לאישה אחת החיובית לקורונה היו תסמינים של שיעול וקוצר נשימה. השליה שהייתה שייכת לאישה זו, הראתה נוכחות של דלקת סיסים לימפו-היסטיוציטית ודלקת משמעותית בין סיסי השליה, יחד עם סימנים של חוסר באספקת דם הן בצד האמהי והן בצד העוברי. כמו כן, דיווחו על נוכחות של RNA נגיפי הן ברקמת השליה והן בחבל הטבור, כאשר ניתן היה להדגים אותו בבדיקת in situ hybridization של הדסידואה. זאת ועוד, החוקרים מצאו כי הבדיקות לנוכחות SARS-CoV-2 היו שליליות בזמן הלידה ב-3 מתוך 5 הנשים והשלייה שלהן לא הראתה נוכחות של תסנין דלקתי מוגבר. נמצאו סימנים של אספקת דם לקויה בצד האימהי והעוברי ב-100% ו-40% מהמקרים, בהתאמה. לא הייתה עדות להדבקה של העובר דרך השליה.

החוקרים הגיעו למסקנה כי בעוקבה שלהם הצליחו לתעד נקודות שונות בזמן הדבקה עם SARS-CoV-2. הם סבורים כי במחלת COVID-19 אקוטית, יכולה להיות עדות לדלקת לימפו-היסטיוציטית בולטת בסיסי השליה וייתכן כי ניתן לייחס אותה להדבקת השליה עצמה בקורונה. זאת ועוד, ישנם לטענת החוקרים סימנים היסטו-פתולוגיים של אספקת דם לקויה הן בצד האימהי והן בצד העוברי, אשר עשויים להיות קשורים לשינוי במערכת הקרישה שנגרם על ידי SARS-CoV-2, אם כי לא ניתן להוכיח זאת באופן חד משמעי בשל ריבוי ערפלנים.

מקור:

Menter, T. et al. Pathobiology 2021; 88(1); 69-77. https://doi.org/10.1159/000511324

נושאים קשורים:  מחקרים,  נגיף הקורונה,  שליה,  דלקת סיסי שלייה
תגובות