חדשות

כליות חזיר הושתלו השבוע בהצלחה באישה במצב של מוות מוחי

הכליות שהשתילו רופאים מאוניברסיטת אלבמה בברמינגהם הגיעו מחזיר מהונדס גנטית, ייצרו שתן ולא נדחו במהלך הניסוי | השלב הבא: השתלת כליות חזיר בחולים חיים

השתלת כליות חזיר. צילום: UBA

מדענים השתילו בהצלחה שתי כליות מחזיר מהונדס גנטית באישה במצב מוות מוחי. האיברים ייצרו שתן ולא נדחו במהלך הניסוי שנמשך שלושה ימים. מאמר על הניתוח פורסם בכתב העת American Journal of Transplantation, כאשר מוקדם יותר החודש דווח על הצלחת השתלת לב חזיר מהונדס גנטית באדם חי.

ההליך בוצע בחולה שנרשמה כתורמת איברים ואשר משפחתה אישרה את המחקר. הצוות שביצע את ההשתלה מתכוון להשתיל כליות חזיר בחולים חיים, בניסויים קליניים רשמיים, וההליך הנוכחי שימש לבדיקת בטיחות כמו דחיית הכליה, העברת נגיפים מהתורם או סיבוכים לאחר הניתוח.

צוות הרופאים ביצוע ניתוח דומה בספטמבר 2021 על חולה עם מוות מוחי, במהלכו חיברו כליית חזיר אחת מהונדסת גנטית לחולה. הכליה תפקדה כרגיל לאורך כל תקופת המחקר של 54 שעות, סיננה פסולת מהדם וייצרה שתן ללא סימנים מיידיים של דחיית השתל, אולם הכליה נשארה מחוץ לגופו של החולה במשך כל הניסוי, מחוברת לכלי דם ברגלו.

ההליך בוצע על ידי רופאים מאוניברסיטת אלבמה בברמינגהם. הכליות ששימשו במחקר הגיעו מחזיר מהונדס גנטית שפותח על ידי חברת Revivicor, החברה שסיפקה את לב החזיר המהונדס גנטית שהושתל לראשונה אצל אדם. לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", החזיר ששימש להשתלת הלב נשא אותם שינויים גנטיים כמו החזיר ששימש במחקר השתלת הכליות החדש.

רוב השינויים הגנטיים הללו נועדו להפחית את הסיכון של דחיית השתלה על ידי גוף האדם. לדוגמה, החסירו מהחזירים המהונדסים גנים שמקודדים לפחמימות אשר עשויות לעורר תגובה חיסונית אגרסיבית בבני אדם. לחזירים התורמים גם חסר גן שמקודד לקולטן ספציפי להורמון גדילה, כדי שיפסיקו לגדול לאחר השתלה באדם. בנוסף, הוסיפו לחזירים גנים אנושיים שגורמים לאיבריהם להיראות מוכרים למערכת החיסון האנושית וגנים שמונעים היווצרות של קרישי דם.

הצוות שהסיר את הכליות מהחזיר התורם דיווח שכליות החזיר דומות מאוד לכליות אנושיות, אך שונות בכמה היבטים: הן רכות יותר, בעלות קפסולה דקה יותר המכסה את המשטחים החיצוניים שלהם ובעלות קוטר גדול יותר של הצינורות בהם עובר השתן מהכליה לשלפוחית ​​השתן. לא ברור עדיין כיצד ההבדלים הקלים הללו ישפיעו על תפקוד הכליות באדם.

למרות ששתי הכליות שהושתלו ייצרו שתן, אם כי בכמויות שונות, אף לא אחת מהן סיננה פסולת מהדם כפי שכליה שמתפקדת במלואה עושה. רמת הקריאטינין בדם, תוצר פסולת של תפקוד תאי השריר, לא ירדה עם הזמן, ואף לא אחת מהכליות הפרישה קריאטינין משמעותי לתוך השתן. לא ברור אם תפקוד לקוי זה נבע מפגיעה בכליות או היה קשור לשינויים הפיזיולוגיים שנגרמו על ידי המוות מוחי.

החוקרים ציינו שסביבה של מוות מוחי מקשה על קליטת האיברים, שכן קרישת הדם אינה תקינה והדם חומצי יותר. בנוסף, גם בהשתלה מאדם לאדם, לכליות הניתנות במוות מוחי יש לעתים קרובות תפקוד מושהה, הן לפעמים אינן מייצרות שתן במשך שבוע ולוקח עוד מספר שבועות עד שרמת הקריאטינין בדם מתייצבת למצב תקין.

נושאים קשורים:  השתלת איברים,  השתלת כליות,  מחקר,  חדשות,  מוות מוחי
תגובות
אנונימי/ת
28.01.2022, 17:04

מרות ששתי הכליות שהושתלו ייצרו שתן, אם כי בכמויות שונות, אף לא אחת מהן סיננה פסולת מהדם כפי שכליה שמתפקדת במלואה עושה. רמת הקריאטינין בדם, תוצר פסולת של תפקוד תאי השריר, לא ירדה עם הזמן, ואף לא אחת מהכליות הפרישה קריאטינין משמעותי לתוך השתן. לא ברור אם תפקוד לקוי זה נבע מפגיעה בכליות או היה קשור לשינויים הפיזיולוגיים שנגרמו על ידי המוות מוחי.