COVID-19 בישראל

מחקר ב"איכילוב": מנת החיסון הרביעית מגנה מפני הדבקה מקורונה

מחקרים מקיפים מ"העולם האמיתי" שנערכו במרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) מראים אף הם כי למנות הבוסטר יעילות מוכחת נגד זן האומיקרון

חיסון לקורונה. החיסונים המעודכנים יגיעו לארץ בשבועות הקרובים. צילום: Abed Rahim Khatib /Flash 90

תוצאות ראשוניות ממחקר שנערך במרכז הרפואי איכילוב מראות הגנה מפני הדבקה בקורונה החל משבוע לאחר מנת החיסון הרביעית. מחקרים אחרונים שפורסמו בכתבי עת רפואיים תומכים גם הם ביעילות החיסון הרביעי נגד זן האומיקרון. עם זאת, תוצאות ראשוניות שפורסמו בשבוע שעבר ממחקר שנערך במרכז הרפואי שיבא לבדיקת יעילות החיסון הרביעי נגד הקורונה הראו כי המתחסנים אמנם פיתחו רמות נוגדנים גבוהות לאחר קבלת החיסון, אבל יעילותם נגד זן האמיקרון היא חלקית בלבד.

במחקר שנערך ב"איכילוב" מצאה החוקרת הראשית, ד"ר אסתי סייג, סמנכ”ל למערכות מידע ותפעול, מומחית ברפואת ילדים, כי ״הסיכון להידבק בנגיף שבעה ימים ומעלה לאחר קבלת המנה הרביעית, קטן פי שניים״.

המחקר כלל 6,863 עובדי "איכילוב" שחוסנו במנה השלישית במהלך חודשים אוגוסט-דצמבר 2021 ולא נדבקו בעבר ב-SARS-CoV-2. מתוכם חוסנו במנה רביעית 1,316 (19%) עובדים החל מ- 3.1.2022. בתקופה זו נמצאו 608 עובדים חיוביים לנגיף הקורונה, כאשר 42 מהם נמצאו חיוביים שבעה ימים או יותר לאחר קבלת המנה הרביעית.

מניתוח נתונים אלה בעזרת מודל רגרסיה, עלה יחס סיכון (Hazard Ratio) של 0.52, כלומר סיכון קטן פי שניים להידבק בנגיף שבעה ימים לאחר קבלת המנה הרביעית. עם זאת ציינו חוקרי "איכילוב" כי בשל תקופת המעקב הקצרה יש לפרש תוצאות אלו בזהירות״. במחקר השתתפו: ד״ר אבישי שפיצר, פרופ׳ רונן בן עמי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות ופרופ' אלי שפרכר, סמנכ״ל מחקר ופיתוח.

על פי דיווח של ד"ר איתי גל ב-ynet, שלושה מחקרים מקיפים שנערכו לאחרונה במרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) מראים אף הם כי חיסון הבוסטר מהווה את ההגנה הטובה ביותר נגד זן האומיקרון. על פי מחקר אחד, שבדק 88 אלף אשפוזים בעשר מדינות בארה"ב, יעילות הבוסטר במניעת אשפוזים בעקבות הידבקות באומיקרון עמדה על 90%, בעוד ששתי מנות חיסון בלבד הראו יעילות של 57% אם חלפו לפחות שישה חודשים מאז המנה השנייה. מבדיקת 200 אלף ביקורים בחדרי מיון, נמצא שקבלת בוסטר היתה יעילה ב-82% במניעת ביקורים בחדרי מיון, לעומת הגנה של 38% בלבד ללא בוסטר, לאחר שישה חודשים מהמנה השנייה.

מחקר נוסף שעליו דווח כלל נתונים מ-25 מחלקות אשפוז במדינות שונות בארה"ב ומצא שבקרב מקבלי הבוסטר נמצאו 149 מקרים לכל 100 אלף איש בממוצע בכל שבוע. בקרב אלה שקיבלו רק שתי מנות, מספר מקרי התחלואה עמד על 255 לכל 100 אלף איש.

מחקר שלישי, שפורסם בכתב העת הרפואי JAMA, הראה כי הבוסטר עוזר למנוע הידבקות באומיקרון. המחקר מתבסס על כ-13 אלף מקרי תחלואה באומיקרון בארה"ב ונמצא שהסיכון לפתח מחלה סימפטומטית נמוך ב-66% בקרב אלה שקיבלו בוסטר, בהשוואה לאלו שקיבלו רק שתי מנות.

נושאים קשורים:  איכילוב,  קורונה,  אומיקרון,  מחקרים,  בוסטר,  חיסונים,  19-COVID,  ד"ר אסתי סייג
תגובות