חדשות

בטכניון פותח פלסטר חכם שיהפוך את ההחלמה מניתוח לפשוטה יותר

הפלסטר החכם מנטר מדדים כימיים ופיזיקליים בסביבת הפצע, מתריע על זיהומים, סוגר בעצמו חתך בניתוח ללא תפרים, דבק ביולוגי או סיכות ומאיץ את תהליך הריפוי

הפלסטר החכם. צילום: דוברות הטכניון

צוות חוקרים בטכניון בחיפה, בהובלת פרופ' חוסאם חאייק, ראש המעבדות להתקנים מבוססי ננו-חומרים ודיקן לימודי הסמכה בטכניון, דיווח בתחילת החודש ל-Advanced Materials על פיתוחו של פלסטר חכם, "הסוגר בעצמו חתך בניתוח, ללא תפרים, דבק ביולוגי או סיכות וכך מאיץ את תהליך הריפוי".

בפלסטר החכם יש חיישנים ש"מדווחים" ישירות לטלפון הנייד של הרופא-המנתח על היווצרות של זיהום שמחייב לקבל החלטה על הצורך בהמשך הטיפול במנותח. הפלסטר מוצמד לעור עוד לפני הניתוח, מספק למנתח מידע על מצב הרקמה שנחתכה במהלך הניתוח ומסייע להצמיד את שני צידי החתך. הניטור נמשך, כאמור, גם לאחר סיום ההליך הכירורגי.

פרופ' חוסאם חאיק. "ניתן יהיה להשתמש בפלסטר גם לטיפול בפצעים כרוניים". צילום: הטכניון

פרופ' חאיק ופרופ'-משנה נינג טאנג מהפקולטה להנדסה כימית הסבירו: "בשיטות הקונבנציונליות, בתום ניתוח המבוסס על חיתוך רקמה, נדרשת סגירה מחדש של הרקמה הפצועה. היא נעשית בדרכים פולשניות ואלו פוגעות גם ברקמה הבריאה שסביב הקרע ויוצרות במקרים רבים סיבוכים חדשים. גם המעקב אחר שיקום והחלמה של הרקמה שנחתכה מוגבל, שכן אם הניתוח הוא באיבר פנימי, קשה לעקוב אחריו. אם איננו פנימי, הערכת מצב ההחלמה מהניתוח דורשת הסרה של החבישה, וזה פתח אפשרי לזיהום של המקום.

"גם ההערכה של מצב הרקמה בשלבים השונים שלאחר הניתוח נעשית למעשה בדרך ויזואלית – כלומר כאשר הרופא מתבונן בה ובכך כמובן יש אלמנט סובייקטיבי. הערכה כזאת איננה יכולה תמיד לדייק בקצב הריפוי ולא לזהות דלקת שאיננה ניכרת לעין. כל הבעיות הללו נפתרו בפלסטר החכם. הטכנולוגיה שפיתחנו", הוסיף פרופ' חאיק, "תוכל לייתר במקרים רבים את הצורך בסיכות, בתפרים ובחבישה רגילה".

בט צד: שני חלקי הפלסטר מתאחים הודות לתכונת הריפוי העצמי, והפצע נסגר גם הוא. כשהפלסטר חוזר לקדמותו חוזרות גם כל תכונותיו החשמליות והכימיות הנדרשות לניטור הרקמה. בנוסף משחרר הפלסטר, לפי צורך, חומרים אנטי-בקטריאליים. מבט על: השכבה העליונה של הפלסטר מוסרת ועל העור נשאר רק המערך הפעיל של חישה, שידור ושחרור חומרים אנטי-בקטריאליים. צילום: הטכניון

הפלסטר החכם כולל מצע פולימרי ובו מערך חיישנים רגישים לשם ניטור מדדים כימיים ופיזיקליים בסביבת הפצע/ החתך. למצע הפולימרי יכולת איחוי עצמית לאחר החיתוך. הוא מודבק לרקמה שבה יבוצע הניתוח עוד לפני החיתוך ודרכו גם חותכים את הרקמה. מאחר שהפלסטר מאופיין ביכולות ריפוי עצמי, ללא צורך בעזרים טכניים חיצוניים, משיכת שני צידי הפלסטר החתוך זה אל זה מחזירה אותו למצבו הראשוני בתוך מספר שניות. תוך כדי איחוי, הפלסטר מושך את הרקמה שהוא מודבק אליה עד סגירתה המוחלטת. המדבקה ממשיכה להחזיק את שני חלקי החתך ברקמה בצורה אוטונומית, עד להשלמת תהליך האיחוי הביולוגי של החתך.

החיישנים בפלסטר, הסביר פרופ' חאיק, מספקים באופן רציף מדדים פיזיולוגיים חיוניים כמו הטמפרטורה באזור החתך, PH ורמות גלוקוז. אלה מהווים אינדיקציה על מצב תהליך הריפוי של הרקמה המתאחה. בפלסטר יש גם חומרים אנטי-בקטריאליים שהוא משחרר לאזור החתך, מה שמאיץ את תהליך השיקום. לדבריו, "ניתן יהיה להשתמש בפלסטר גם לטיפול בפצעים כרוניים. במעבדה ועל בעלי חיים, הודגמה הצלחה מרשימה של הפלסטר החכם ועבודת הפיתוח כללה גם את הצורך לפתח חומרים ביו-כימיים חדשים וייעודיים במיוחד עבור יריעת הפלסטר".

פרופ' חאיק מסר: "אנחנו מעריכים כי בשלב ראשון יוכנס הפלסטר החכם לבתי החולים כדי לייעל תהליכים ניתוחיים. בעתיד הלא רחוק הוא גם יכול לשמש אנשים שנפצעו או נחתכו, לנטר באופן עצמאי באמצעות מערך החיישנים את תהליך הריפוי ולהתריע על כל חשש לזיהום. יש לקוות שהמוצר הזה יגיע בקרוב לבתי המרקחת".

נושאים קשורים:  פלסטר חכם,  הטכניון,  פיתוח רפואי,  חדשות,  פרופ' חוסאם חאיק
תגובות
אנונימי/ת
27.11.2021, 19:17

פשוט מדהים..כול כך הרבה אפשרויות יישום....בטוח יקבלו צלצול מNASA ... רק נקווה שלא יתפתח אלרגיה לחומר המדביק !!