ראיון

"אנטיביוגרם דיגיטלי", כלי חדש להתאמה בין תרופות לפתוגנים

במקום הטבלה המודפסת והמיושנת שמתעדכנת לעיתים רחוקות, קבלו את כלי העזר הדיגיטלי, פיתוח שהובילה המומחית לזיהומים ד"ר ביביאנה חזן בשיתוף MSD: ממשק המסייע לרופאים להתאים בין תרופות לבין פתוגנים מחוללי מחלות. הכלי פתוח לשימוש לכלל הרופאים

ארגז הכלים העומד לרשות הרופאים התעשר עתה בכלי חדש וברוח התקופה – כלי דיגיטלי ואינטראקטיבי. אנשי הרפואה יכולים להפעיל אותו מהטלפונים החכמים שבכיסם, מהמחשב הנייד או הנייח. הוא החליף גירסה מודפסת שלו שהיתה בשימוש מעל עשור ומטבע הדברים לא התעדכנה באותה תכיפות כפי שניתן לעדכן אותה מעתה.

הכלי החדש הוא ה"אנטיביוגרם הדיגיטלי" – Digital Antibiogram  – שהעלתה חברת התרופות MSD, כפלטפורמה פתוחה לשימוש כלל הרופאים והגדירה אותו כ"ממשק חכם להתאמה בין תרופות לבין פתוגנים מחוללי מחלות – חיידקים, פטריות ונגיפים". תכליתו לסייע לרופא בהתאמת התרופה הנכונה לטיפול בזיהום והבנה עד כמה הגורם המזהם רגיש או עמיד לאותה תרופה.

את החלק הרפואי-מקצועי לבניית כלי העבודה החדיש הזה העמיד צוות רופאים בראשות ד"ר ביביאנה חזן, המנהלת הוותיקה של היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים בביה"ח "העמק", יועצת במחלות זיהומיות במחוז צפון של שירותי בריאות כללית ומנהלת מרפאת המטיילים והחיסונים במרכז הרפואי העמק.

בין תפקידיה הרבים, ד"ר חזן גם מייעצת ומדריכה את רופאי בית החולים בבעיות אבחון וטיפול בחולים מורכבים, במניעת זיהומים נרכשים ובזיהוי מוקדם של חולים שנדבקו בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ויש לבודדם משאר המטופלים. "הטלפון שלי לא מפסיק לצלצל. אני מקבלת פניות לא רק מתוך בית החולים שבו אני עובדת כבר 20 שנה, גם מעמיתי הרופאים בקהילה. אנחנו, בקהילת הרופאים המומחים במחלות זיהומיות, או כפי שמכנים אותנו, 'הזיהומאים',  150-100 חברים, פעילים מאוד. יש בינינו קשר הדוק ואנו מחליפים ידע על בסיס יומי".

בראיון מיוחד ל"דוקטורס אונלי" סיפרה ד"ר חזן, ילידת ארגנטינה, נשואה ואם לארבעה, על יצירת כלי העבודה החדש.

"לפני 20 שנה העלה המנהל שלי במחלקה, פרופ' ראול רז, את הרעיון ליצור טבלה מודפסת שבה נחבר בין אנטיביוטיקה לבין חיידקים ופתוגנים אחרים, כדי שהרופאים, בקהילה וגם בבית החולים, יוכלו לקבל מידע. בטבלה הוצגו, בצבעים שונים, דרגות הרגישות. אחת לכמה שנים הטבלה עודכנה על בסיס חידושים ושינויים מבוססי-ראיות מדעיות בדבר האנטיביוטיקות השונות.

"בפעם האחרונה שבה עדכנו את הטבלה המודפסת הזאת, שחולקה לרופאים וגם שימשה סטודנטים לרפואה, זה היה ב-2014. סוכם שנכין גירסה עדכנית חדשה השנה, אלא שדי מהר הבנו שהזמנים השתנו, גירסאות מודפסות נעשו פחות ופחות מתאימות לימינו ולכן היה צורך לעבור להכנת טבלה כזאת בגירסה דיגיטלית, אינטראקטיבית ואינטואיטיבית. במקום בתבנית מודפסת, לאפשר את השימוש בה על גבי צג של טלפון חכם או מחשב על ידי קישור לאתר מותאם ברשת האינטרנט".

ד"ר חזן מספרת כי הצוות שלה עמל על העדכון המדובר במשך כחצי שנה ואת הטיפול בצד הטכני – יצירת הכלי הטכנולוגי ובניית הטבלה בגירסה הדיגיטלית  והאינטראקטיבית – לקחה על עצמה חברת MSD.

כיום, כאשר מקליקים במנוע החיפוש את המונח Digital Antibiogram, מקבלים גירסה עברית. כדי להפעיל את ה"אנטיביוגרם" נדרש רישום קצר בכניסה הראשונה ומילוי שאלון פשוט. השימוש בממשק הדיגיטלי החכם הוא ללא עלות.

הכלי נוצר כחלק מהרצון לפעול לשימוש מושכל באנטיביוטיקות ולתת מענה לאור העמידות חיידקים ההולכת וגוברת. בכך תורם כלי העבודה החדש גם לשליטה טובה וחזקה יותר באחת התופעות היותר מטרידות של התקופה האחרונה: העמידות ההולכת וגדלה של חיידקים שונים לתרופות שנועדו לפעול נגדם ולסלקם. בסביבת העבודה בבתי החולים, הנפקת מרשמי אנטיביוטיקה היא עניין יומיומי, אפילו שעה-שעה, אבל במקביל מתרבים הקשיים בהתאמת התרופות הנכונות לחיידקים השונים.

ארגון הבריאות העולמי (WHO), כמו גופים נוספים בעולם הרפואה, עמדו על הסיכונים שמתלווים לתופעת העמידות ולכן קרא לפעולה דחופה כדי שהתופעה לא תחולל משבר שעל פי התחזיות הקודרות עלול ב-2050 להביא לכך שעמידות חיידקים לאנטיביוטיקות, תביא למותם של עשרה מיליון בני אדם מדי שנה.

חשוב להדגיש שכלי זה איננו מחליף בשום פנים ואופן את הספרות העדכנית והשיקול הקליני של הרופאים. כמו כן, הוא אינו מסייע לאבחון של מטופלים, אך עשוי לכוון בבחירת טיפול אמפירי התחלתי, טרם קבלת תוצאות מעבדה על רגישות של מחולל המחלה לאנטיביוטיקות שונות.

ד"ר חזן: "יש מצבים, כמו דלקת בדרכי השתן, שעל מנת לקבוע מהו מחולל הזיהום ואיזו תרופה יש לתת לחולה, יש צורך בנטילת דגימה לתרבית. עד שהתוצאה מתקבלת עוברות 48 שעות ולפעמים 72 ועד אז על הרופא להתחיל טיפול אמפירי. בינתיים, על הרופא להציע תרופה אנטיביוטית על פי הידוע בספרות העדכנית. הכלי הדיגיטלי החדש יסייע לו בקבלת ההחלטה בכך שינגיש לרופא את המידע הידוע בספרות."

ד"ר חזן מציינת כי "אין בכלי החדש התייחסות לגיל, משקל גוף, מצב בריאותי, תפקוד כלייתי ופרמטרים נוספים שעל הרופא-המטפל להתחשב בהם בעת שהוא קובע את התרופה הנכונה. זה כלול בשיקול הקליני שלו. עם זאת, "חשיבות ה'אנטיביוגרם הדיגיטלי' והתועלת הרבה שהכלי החדש מקנה לרופאים פנימאים, רופאי משפחה, ילדים, נשים, מומחים וגם צעירים, בכך שהוא מכווין אותם לקבלת ההחלטה הנכונה תוך התבססות על הידע העדכני ביותר שקיים, הן מספרות עולמית וגם מתוך הידע המקומי הנצבר בארץ".

ד"ר חזן ציינה שהשאיפה עתה היא שבמקום לעדכן את הגירסה הטבלאית המודפסת הישנה אחת לכמה שנים, יבוצע העדכון בגירסתו הדיגיטלית בתדירות תכופה יותר. "יתווספו עם הזמן הערות והתפקיד שלנו כמי שעומדים מאחורי כלי העבודה הזה יהיה להיות ערניים לכל חידוש כדי להציגו במהירות לרופאים שישתמשו בו".

למידע נוסף על האנטיביוגרם הדיגיטלי, לחץ/י כאן.

כלי זה מיועד אך ורק לאנשי צוות רפואי. הכלי אינו מהווה יעוץ רפואי ואינו בא להחליף את שיקול דעתך הרפואי לגבי המקרה שבפניך, הכל כאמור בתנאי השימוש.

Copyright © 2021 Merck Sharp & Dohme Corp., a subsidiary of Merck & Co., Inc. Whitehouse Station, NJ, USA. All rights reserved. IL-CAR-00024

נושאים קשורים:  ראיון,  ד"ר ביביאנה חזן,  אנטיביוטיקה,  זיהומים,  Digital Antibiogram