מחקרים

מאפיינים סונוגרפיים של סרטן שחלות מוקדם

במחקר זה נמצא כי מרבית המקרים היו עם גודל מסה של ≥5 סנטימטר

20.10.2021, 16:18

שרידות אצל נשים עם סרטן שחלות תלויה באופן משמעותי בשלב המחלה באבחנה. לכן, בטיפול בנשים המתייצגות עם גוש מבודד בטפולות, קלינאים דואגים מפני פספוס ההזדמנות לאתר סרטן בשלב מוקדם. סרטן שחלה מסוג High-grade serous אחראי ל-80% מהתמותה בקרב חולות סרטן שחלות, בעיקר בעקבות הנטייה של המחלה להיות מאובחנת בשלבים מאוחרים. במקרים של גושים בטפולות, גודל גדול ונוכחות איזורים סולידיים בעל-קול נמצאו קשורים לסרטן, אף לא ברור האם מאפיינים אלה מזהים מקרים בשלב מוקדם.

מטרת המחקר הייתה להעריך את הממצאים הסונוגרפיים הקשורים לסרטן שחלות מסוג High-grade serous הנמצא בשלבים מוקדמים.

החוקרים ביצעו מחקר רטרוספקטיבי אשר כלל קוהורטה של נשים אשר אובחנו עם סרטן שחלות מסוג High-grade serous בשלב I או II. במסגרת המחקר, בדיקות סונוגרפיות טרום ניתוחיות נסקרו באופן בלתי תלוי על ידי שלושה רדיולוגים. הבודקים דירגו את המסות מבחינת גודל ונפח, נראות כללית, המצאותן ומאפייניהן של ספטציות, מורפולוגיות ווסקולריות של מרכיבים סולידים נוספים, ודרגה של מיימית.

תוצאות המחקר הראו כי מתוך 111 נשים אשר נכללו, 4 היו עם מעורבות שחלתית דו-צדדית. גיל ממוצע בזמן אבחנה היה 61.8 שנים. כמו כן, גודל גוש ממוצע היה 9.6 סנטימטר, כאשר 87% מהמקרים היו עם גודל מסה של ≥5 סנטימטר. בנוסף החוקרים מצאו כי מראה מעורב ציסטי וסולידי היה השכיח ביותר (77.4%), אך מראה סולידי לחלוטין נצפה בתדירות גבוהה יותר במקרים של גידולים <5 סנטימטר בהשוואה לגידולים גדולים יותר (26.7% לעומת 13%). עוד מצאו החוקרים כי מרכיבים סולידיים שלא היו ספטציות נצפו אצל 97.4% מהמקרים. המאפיינים של שלב I ו-II היו דומים להוציא מיימת, אשר הייתה נפוצה יותר בשלב II (18% לעומת 3.1%, בהתאמה).

החוקרים סיכמו כי במחקר זה נמצא שסרטן שחלות מסוג high-grade serous בשלב מוקדם התייצג לעיתים נדירות כגוש בגודל <5 סנטימטר או כגוש עם מרכיבים סולידיים שאינם ספטציות.

מקור: 

Elizabeth Suh-Burgmann, MD  et. al (2021) AJOG DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2021.04.262

נושאים קשורים:  מחקרים,  סרטן שחלות,  סונוגרפי
תגובות