מחקרים

אנלוגים של AVP - הטיפול הבא להשמנת יתר וסוכרת?

חוקרים מצאו כי אנלוגים של AVP מביאים לירידה במשקל, בתכולת השומן וברמות הגלוקוז בדם, וכן לשיפור של הפרופיל הליפידי ושל הרגישות לאינסולין

ירידה במשקל (צילום: אילוסטרציה)

בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism פורסם מחקר שנערך במטרה לבחון את ההשפעות המטבוליות המועילות של ההורמון הלא-פפטידי ארגינין וזופרסין (AVP).

בכדי לעשות זאת, החליפו החוקרים את חומצות האמינו פנילאלנין וארגינין בעמדות 3 ו-8 של AVP, בהתאמה, עם החומצות המקבילות בהורמון האוקסיטוצין. בדרך זו יצרו החוקרים אנלוגים חדשים של AVP, בעלי סלקטיביות שונה לקולטנים. בנוסף, חוללו החוקרים אצטילציה של הקצה האמיני (N-terminus) של האנלוג החדש, וכך הקנו לו יציבות כנגד אנדופפטידאזות במחזור הדם.

האנלוגים נבדקו, ובוצעה הערכה של הפירוק (דגרדציה) שלהם, של הפעילות הביולוגית שלהם בתאי בטא משובטים שמקורם במכרסמים או בבני אדם, וכן של פעילותם באיים ראשוניים ממקור עכברי, יחד עם הערכה של פרופיל הפעלת הקולטן.

מבין האנלוגים שנבדקו, האנלוג Ac3IV, שהיה חסר השפעה על קולטני V2 האחראים על בקרת מאזן הנוזלים, נבחר כתרכובת המובילה שעשויה להיות בעלת פעילות נוגדת סוכרת בעכברים הניזונים מתפריט עתיר שומנים.

מתן של Ac3IV פעמיים ביום, או של exendin-4 (תקן הזהב כביקורת), למשך 22 יום, הביא לירידה בצריכת (intake) האנרגיה, וכן לירידה במשקל הגוף ובתכולת השומן.

שתי ההתערבויות הביאו לירידה ברמות הגלוקוז במחזור הדם, להגברת הרגישות לאינסולין ולשיפור משמעותי בסבילות לגלוקוז, כמו גם בהפרשת אינסולין בתגובה למבחן העמסת גלוקוז פומי או תוך-צפקי.

שני הפפטידים הביאו לירידה ברמת הכולסטרול הכללית ולעלייה ברמת ה-HDL, אך רק Ac3IV הביא לירידה ברמת כולסטרול ה-LDL והטריגליצרידים, וכן בריכוז הגלוקגון שלא במהלך צום.

הטיפול הביא להיפוך חלקי של הרמות שחלו באזורים של איי ותאי בטא, וכן לדיכוי הפרופליפרציה של תאי בטא וירידה באפופטוזיס שלהם, ובמקרה של שימוש ב-exendin-4 גם לירידה באפופטוזיס של תאי אלפא.

לסיכום, טיפולים מבוססי AVP המכוונים אך ורק לקולטני V1a ו-V1b עשויים להיות בעלי פוטנציאל טיפולי משמעותי לטיפול בהשמנת יתר ובסוכרת הנלווית לכך, ולשמש מטרה למחקרים קליניים בעתיד.

מקור: 

Mohan, S et al. Diabetes, Obesity and Metabolism. 2021 Oct;23(10):2215-2225.doi: 10.1111/dom.14462

נושאים קשורים:  מחקרים,  סוכרת,  כולסטרול,  רגישות לאינסולין,  טריגליצרידים,  ירידה במשקל,  ארגינין
תגובות