חדשות

הוצג רשמית מתווה קיצור התורנויות. המתמחים: "ניאלץ להתפטר"

שרי הבריאות והכלכלה הודו "התכנית לא מושלמת" - קיצור משמרות המתמחים ל-18 שעות יחל בשלב הזה רק בפריפריה ויהיה רלוונטי רק עבור 10% מהמתמחים

מחאת המתמחים. צילום: תומר נויברג/ פלאש 90

שרת הכלכלה אורנה ברביבאי ושר הבריאות ניצן הורוביץ הציגו הבוקר (ד') במסיבת עיתונאים את התכנית לקיצור שעות העבודה של הרופאים הצעירים והמתמחים. הם אמרו כי המטרה היא להחיל אותה על כל מערכת הבריאות. "המטרה", הודיעו השרים, "שתוך חמש שנים המודל הזה יכלול את כל מערכת הבריאות".

לפי המתווה: תורנויות המתמחים בפריפריה יקוצרו מ-26 ל-18 שעות בכל מקצועות הרפואה למעט כירורגיה, טיפול נמרץ והרדמה, החל ממארס 2022. בשנת 2023 יקוצרו המשמרות גם בטיפול נמרץ ובהרדמה. נקבע שמשרדי האוצר והבריאות יגבשו תכנית לקיצור התורנויות של כלל המתמחים והמתמחות בישראל בתוך חמש שנים. מספר התורנויות יוגבל לשש בחודש, בכל המקצועות.

"26 שעות עבודה ברציפות זה לא סביר", אמרה שרת הכלכלה. "בוודאי לא אצל מתמחים העוסקים בהצלת חיים. הלוואי ויכולתי לעשות זאת בכל מערכת הבריאות ולאלתר. לכן, הלכנו למקום ששם צריך הכי הרבה חיזוק – הפריפריה. אני גם לא חושבת שהתכנית מושלמת, היא חלקית אבל היא רק תחילתו של דבר", הודתה.

עוד אמרה ברביבאי: "הדבר החשוב ביותר בתכנית זו שהיא פריצת דרך המסמנת יעד נורמטיבי וערכי למה שמצפים מדור העתיד של הרפואה ביחסי עבודה. שעות העבודה הן רק חלק מהסיפור. התכנית לא היתה יכולה לצאת לפועל ללא שיתוף פעולה. היו מהמורות בדרך גם מצד משרד הבריאות. השר הורוביץ הבין את חשיבות הנושא ופעלנו במשך אינסוף שעות יחד עם יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ עידית סילמן, כדי לגבש את המתווה".

יו״ר הקואליציה ויו״ר ועדת הבריאות, ח״כ סילמן, מסרה: ״זהו הישג חשוב ומשמעותי, ודרך ארוכה עוד לפנינו. אני מתכוונת להמשיך לעבוד למען קיצור התורנויות. כמי שמלווה את מאבק המתמחים מקרוב מזה שנים, עוד לפני כניסתי לכנסת, אני שמחה על ההתקדמות המשמעותית בעניין קיצור תורנויות המתמחים ועל כך שהגענו להבנה שמשמרת של 26 שעות אינה הגיונית, ובסופו של דבר - פוגעת בבריאות של כולנו. נושא שלא טופל שנים והוזנח הגיע כעת לתחילתו של מענה. זהו הישג חשוב ומשמעותי.  בתחילת השבוע הבא תיפתח שנת הלימודים האקדמית וגם שם נדאג להגדיל את כמות הסטודנטים לרפואה ולסיעוד".

שר הבריאות הורוביץ אמר בתדרוך לתקשורת: "זו בשורה היסטורית, לא פחות. אחרי שנים של דיבורים, עברנו למעשים. עד עכשיו איש לא רצה לגעת בנושא הזה. ברחו ממנו כמו מאש כי הוא נושא מורכב וסבוך. אנחנו, במקום לדחות זאת עוד ועוד כמו שעשו עד עכשיו, החלטנו לעבור למעשים. הרכבת יצאה מהתחנה. קיצור שעות התורנויות של המתמחות והמתמחים יצא לדרך".

על הגשת מכתבי ההתפטרות שהמתמחים חברי ארגון מרשם מאיימים להפעיל ממחר, אמר הורוביץ: "אני לא מבין מה זה יעזור. אנחנו הרי הולכים לקראתם, אבל זה לוקח זמן כי צריך עוד רופאים. לכן, מתחילים את המהלך בפריפריה ובהדרגה עוברים לכל הארץ. אני מבין את התסכול, הייתי רוצה שזה יקרה מיד ועכשיו לכולם אבל אין עתה מספיק רופאים וצריך לעשות זאת בהדרגה, אחרת נוכל להגיד משהו ולא ליישם. אני רוצה שזה ייושם".

ארגון מרשם: "הונו אותנו - ניאלץ להתפטר"

ד"ר ריי ביטון, יו"ר "מרשם", הגיבה: "לצערנו, במתווה אין בשורה אמיתית. לאחר שבועיים של דיונים עם כל הצדדים הצגנו דרישות מאוד ברורות איך ייראה קיצור התורנויות. אין שום הבטחה לגבי קיום המתווה בשנים הבאות, כך שבעצם 10% מהמתמחים ייהנו מקיצור התורנות שלהם בשנת 2022, בעוד ש-90% ימשיכו לעבוד השנה וגם בשנים הבאות בתורנויות נוראיות".

יו"ר ארגון מרשם, ד"ר ריי ביטון. "קיבלנו משהו שאנחנו לא יכולים להשלים איתו"

ביטון תקפה את השרים: "שיקרו לנו, הונו אותנו, מכרו אותנו וסיפרו לנו סיפורים. בסופו של דבר קיבלנו משהו שאנחנו לא יכולים להשלים איתו. בלב כבד ניאלץ מחר להגיש 2,030 מכתבי התפטרות ונבקש סליחה מהמטופלים שלנו. אנחנו מתנצלים על הצעד הקיצוני שנדחקנו לעשותו. אנחנו לא רוצים לפגוע במטופלים אבל מתוך דאגה אמיתית לשלומכם ולשלומנו, אנחנו נאלצים לנקוט בצעדים קיצוניים. היתה אפשרות לפתור את הבעיה, להגיע למתווה מוסכם על ידי משרד הבריאות, האוצר והכלכלה אך לצערנו, בסופו של דבר, התערבו מספיק גורמים שפעלו נגדנו.

"כששר הבריאות אומר ש'רק המחלקה הכירורגית נשארה בחוץ'", טוענת ביטון, "הוא רצה להגיד בעצם: שמאות מתמחים באורולוגיה, באורתופדיה, אף אוזן גרון, עיניים, נוירוכירוגיה, פלסטיקה, כירוגיית ילדים, כירורגיית כלי דם, כירורגיית לב חזה - כולם, גם בפריפריה ימשיכו לאחוז סקלפל ולנתח מטופלים גם בשעה ה26 לתורנות. בנוסף אליהם גם לוחמי הקורונה הופקרו והוחרגו מהמתווה הנוכחי: פנימיות, מלר"ד ומחלקות קורונה, הרדמה וטיפול נמרץ - אנחנו לא נוכל לתת לזה יד.

"למתמחים ולמתמחות ברור כי כל מתווה שיהיה ייושם בהדרגה, אבל יש כרגע אפשרות להתחיל את המדרגה הראשונה בבשורה אמיתית, של קיצור אמיתי ולא בפייק קיצור שמשפיע רק על 10% מהמתמחים".

פורום הרופאים המתמחים של ההסתדרות הרפואית הודיע שהוא תומך בקיצור התורנויות, אך מזהיר שללא תוספת תקציבים ותקני כוח אדם, "המהלך יוביל לפגיעה בזכויות המתמחים בהיבטים שונים. אם מספרי הרופאים המתמחים במחלקות לא יגדלו, קיצור משך התורנות יקוזז על ידי הצורך לעבוד מספר גדול יותר של תורנויות של סופי שבוע. בעיה נוספת היא שכר הרופאים המתמחים: שעות התורנות הארוכות הן מרכיב בשכר הרופאים המתמחים. קיצור התורנויות עלול לפגוע בשכרם, אלא אם מבנה השכר יעודכן בהתאם".

פגיעה אפשרית נוספת במתמחים עלולה להיות הדרישה של כמה מהאיגודים המקצועיים האמונים על הסמכת המתמחים, להאריך את תקופת ההתמחות לערך בשנה בעקבות קיצור שעות התורנויות. אלא שפורום המתמחים של ההסתדרות הרפואית מתנגד להארכת תקופת ההתמחות.

יו"ר הר"י: "לא נאפשר להותיר את בתיה"ח ללא תקציבים ותקנים נדרשים בהתאם"

יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, בירך על "צעד ראשון והיסטורי בדרך למהפכה בשעות העבודה של הרופאים והרופאות, שהושג בהסכמה בין שרת הכלכלה לשר הבריאות. כבר לפני למעלה משנה יחד עם פורום המתמחים הוצאנו מהתחנה את הרכבת של קיצור התורנויות. היום היא רושמת התקדמות חשובה ומשמעותית קדימה".

עוד אמר פרופ' חגי: "תוספת 30 מיליון השקלים שנועדה לשם כך היא חשובה ומבורכת, וכך גם ההבטחה שהרפורמה תיושם רק לאחר איוש התקנים הנוספים ומבלי לפגוע בתנאי העבודה והשכר – זאת בהתאם למתווה שהציעה הוועדה הבלתי תלויה שהקמנו לפני כשנה וחצי. כדי להגשים את השאיפה של כולנו להרחיב את מודל הקיצור לכלל בתי החולים בארץ ולמקצועות רפואיים נוספים, יש להקצות משאבים גדולים בהרבה ולאמץ את מכלול הצעדים עליהם המליצה הוועדה".

כמו כן אמר פרופ' חגי כי "מאז כניסתי לתפקיד הבטחתי להוביל מהפכה במתכונת עבודת הרופאים בדגש על הרופאים הצעירים. אולם גם הבטחתי לעשות זאת בצורה אחראית ומושכלת, תוך הבטחת איכות הטיפול וההכשרה הרפואית. אנחנו הראשונים שמעוניינים לשפר עוד יותר את התנאים של הרופאים והרופאות. יחד עם זאת אנחנו מוכרחים גם להביט תמיד על מכלול השיקולים ולבצע את האיזונים הדרושים. כעת הכדור עובר לידי המדינה. היא חייבת להקצות גם בשנים הבאות את מלוא המשאבים הדרושים כדי שהמהלך יתרחב על הצד הטוב והאחראי ביותר".

פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית. "צעד ראשון והיסטורי בדרך למהפכה בשעות העבודה של הרופאים והרופאות". צילום: דוברות הר"י

הבוקר גם נמסר כי ההסתדרות הרפואית תנהל מו"מ עם משרדי הכלכלה, הבריאות והאוצר ו"תתעקש על כך שהדברים יעוגנו בהסכמים קיבוציים ברורים ומחייבים, ויוקצו המשאבים הדרושים. "יש לנו כעת חצי שנה לעבוד יחד על הפרטים, ולפתור את הבעיות שעוד נותרו פתוחות, בדגש על ענייני התקנים, השכר וההכשרה הרפואית, וכמובן שמספר התורנויות לא יעלה על שש בחודש. לא נאפשר בשום אופן להותיר את בתי החולים עם הנחיות חדשות, בלי תקציבים ותקנים חדשים הדרושים בהתאם", הדגיש יו"ר הר"י.

האיגוד לרפואה פנימית: "ללא תוספת תקנים לא ניתן לקצר תורנויות"

גם באיגוד הישראלי לרפואה פנימית בירכו "על המאמץ הממשלתי לקיצור שעות עבודת המתמחים במחלקות. עם זאת האיגוד מתריע ומזכיר כי "ממשלת ישראל מעכבת את יישום המלצות ועדת טור כספא לחיזוק המחלקות הפנימיות לאיוש לפחות 16 תקני רופאים (מומחים ומתמחים), בכל מחלקה פנימית. במחלקות הפנימיות בארץ חסרים מאות מתמחים, עוד טרום קיצור התורנויות".

האיגוד עומד על כך ששלב מקדים לקיצור התורנויות, יהיה יישום המלצות ועדת טור כספא בנושא תקני הרופאים במלואן - תקן קבוע וממוסד של 16 רופאים לפחות בכל מחלקה פנימית, בהתאם להחלטות הוועדה. "ללא תוספת תקנים בהתאם להמלצות ועדת טור כספא - לא ניתן לקצר תורנויות המתמחים. לא יהיה מי שיטפל במאושפזים", טוענים באיגוד לרפואה פנימית ומבקשים בנוסף להבטיח שמירה על היקף ההתמחות הקיימת ועל איכותה.

נושאים קשורים:  קיצור תורנויות,  מתמחים,  ד"ר ריי ביטון,  פרופ' ציון חגי,  שר הבריאות ניצן הורוביץ,  ההסתדרות הרפואית,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
06.10.2021, 19:13

פרופ' חגי הוא שקרן מדופלם. כמה שנים אתה יו"ר הר"י? מה עשית? איזה איכות הכשרה בדיוק? ההתמחות בארץ היא בזיון, סתימת חורים.
אפילו במחלקה שלך בקפלן העלמת עין מהלנת שכר תורנויות. אתה עלוב

אנונימי/ת
06.10.2021, 19:38

אותו כותב מכפיש קבוע. פחדן מוג לב. פרופ חגי ציון רופא ומנהיג חכם ודגול
די נימאס מהפוסטים החוזרים והטיפשיים שלך. מצא לך תעסוקה מכובדת

אנונימי/ת
08.10.2021, 13:20

לא בעד הכפשות ,
אך גם לא בעד הקצנה לכיוון ההפוך .....

אנונימי/ת
06.10.2021, 19:38

תוצאה של חיפוש בגוגל: ״דר ריי ביטון״ מעלה מרפאה לרפואה אסתטית בישוב באר גנים. האם זה מסביר חלקית את הצורך לקצר תורנויות, אולי לצורך פינוי זמן לעבודות אחרות?

אנונימי/ת
06.10.2021, 19:40

ניסית פעם להזריק בוטוקס?
קשה. נצא למאבק

06.10.2021, 20:01

לא מכובד להעלות פוסט מכפיש כזה עם כל ההגנות: 1. אינך קובע/ת אלא מעלה שאלה/תהייה ("אני לא קבעתי, רק שאלתי") 2. למרות זאת אין לך את ההגינות הבסיסית של לעמוד מאחורי ההכפשה, ואת/ה מתחבא מאחורי האנונימיות כמו פחדן/נית. אינני מכיר את ד"ר ריי ביטון, אבל אני יודע, כמו כל בר דעת בישראל: 1. טענותיה צודקות. 2. אינה יכולה לבצע פרוצדורות של כירורגיה פלסטית באופן פרטי לפני שסיימה את ההתמחות. בקיצור: את/ה פחדן/נית עם אינטרסים, ותו לא.

אנונימי/ת
09.10.2021, 14:13

לד"ר עדי בירון- אתה מוזמן לחפש בגוגל בעצמך... החיפוש אודותיה אכן מעלה שהיא בעלת מרפאה לטיפולים אסטטים ולייזר... וכל מיני כתבות תדמית אחרות. לא לגמרי ברור במה היא מתמחה. כנראה פנימית.
אז מה זה אומר עליה שהיא עוסקת בכך ללא שסיימה התמחות (נראה לי שהיא מתמחה בפנימית באסותא אשדוד)? ומה זה אומר עליך שאתה מתנפל על מישהו אחר? ומה זה אומר שאין לך חוש הומור?
אם היא צודקת או לא, לא בטוח שאלה הפנים שהמאבק הזה צריך...

אנונימי/ת
06.10.2021, 20:27

מדוע צריך לקצר תורנויות קלילות במחלקת עור ובמחלקות דומות עם מספר מאושפזים קטן, מספר אשפוזים בתורנות קטן מאוד ומספר התייעצויות בתורנויות קטן גם כן?

חגי אל תתברך בהישגים . אין לך לא יד ולא רגל בהישגים. להיפך! רק נסית לשים רגל ולשרת את האינטרסים של מנהלי המחלקות. מתמחים, מומחים צעירים ורופאים עצמאיים לא מעניינים אותך. אל תתהלל כאילו אצה מייצג אותם. לפחות מקפצת כבוד עצמי ותשתוק

אנונימי/ת
06.10.2021, 21:24

כזכור , פרופ' חגי ציון נבחר לפני מספר שנים כמועמד יחיד של הקליקה השלטת בהסתדרות הרפואית , כמו פוטין , כמו אסד . הוא שומר מכל משמר על האינטרסים של בעלי השליטה - הרופאים המומחים שנעלמים בצהרי היום מבתי החולים הציבוריים , עושים כוננויות פיקטיביות ונוסעים חיש מהר לאסותות למיניהן או לקליניקות העצמאיות שלהם ( שמקבלות פציינטים מקופות החולים!!!) לעשות מליוני שקלים על גבם של העבדים שעובדים במחלקה. מצב זה לא יכול להמשך. ואין שום סיבה שההסתדרות הרפואית תהיה מונופול על חתימה ( בדרך כלל פיקטיבית) על פנקסי ההתמחות של הרופאים. מחר בבוקר צריך להקים איגוד רופאים חדש , רענן , עם יושרה, להשאיר את התנינים בביצה שלהם ולהוריד מהר"י את המונופול הסחטני .

אנונימי/ת
07.10.2021, 10:13

מירב המומחים עובדים לא פחות קשה מהמתמחים, ( רובם לא "עוזבים" בצהריים, מפצים על העדר המתמחים בימים לאחר התורנות , ובמקצועות הכירורגיה בהם לאחר כוננות פעילה,המתמחה הולך לביתו, והמומחה לא ).
עם כל הכבוד להתמחות היא נגמרת אחרי כמה שנים, וחשוב לדאוג לתנאי העבודה בשאר החיים המקצועיים.
המתווה החדש, יגרום לכך שבמעל 40% מהבקרים, המתמחים יהיו בבית , לא בישיבות או דיונים רב מקצועיים או בעבודה לצד בכירים. מעבר למחסור הרופאים שחובה לתת לו מענה (וילדותי לחשוב שיש כעת די רופאים למלא את החסר מיידית ), ההכשרה על כל מגבלותיה - תיפגע !
מי שבאמת דואג לחולים, לא יכול להסתתר תחת תרוץ " האני עייף", שהוכח כעורבא פרח. איומי פיטורים דווקא כשמבוצע שיח, גם אם לא הכל לרצונם, אינו ראוי או אחראי.

אנונימי/ת
08.10.2021, 14:31

מסכים

אנונימי/ת
06.10.2021, 21:36

מתמחים יקרים, בהצלחה!
כשקיצרו תורניות מ36 ל26 שעות, השמים לא נפלו.
השמש זרחה

במלרדים ובמחלקות קורונה מדובר בבריאות שלכם, הקיצור חיוני, חזקו ואמצו.

אנונימי/ת
07.10.2021, 09:10

אני מחזק את המתמחים. קשה להאמין לפוליטיקאים שרוצים שקט תעשייתי, על חשבון טובת הציבור.
המתמחים צריכים תמיד לזכור שהכוח הוא אצלם , ולא אצל בעלי השררה המושחתים.

אנונימי/ת
07.10.2021, 09:11

בתור מתמחה לשעבר אני רק יכול לחזק את ידם של המתמחים של היום. חבל שלא יכול לעשות יותר.
יש לי שאילה: האם אחת מהמנהיגים שלנו של היום היה צריך לעבור ניתוח דחוף באמצע לילה, מי הוא היה רוצה שיטפל בו? רופא שעבד מהבוקר ובקושי רואה מול העיניים או רופא שהיתחיל את התורנות ב22:00 לאחר שהלך הביתה אחרי עבודת בוקר, נח, ישן קצת במיטה שלו וכד.
נכון, המתמחים צעירים, מלאים כח וכד. אבל גם החולים של היום הם מורכבים יותר. ויש גם משהו מעבר למספרים, ואף אחד לא כל כך מדבר על זה: שחיכה, עדישות, עייפות מצתברת. כן רופאים מומחים נכבדים: רדו קצת מהגובה של המקומות שלכם והסתכלו לעיניים של המתמחים: כל אחד מהם יכול ליות הילד שלכם.

אנונימי/ת
07.10.2021, 10:16

מעניין מה בעוד שנתיים שלוש, כשתהיו " מומחים ", תחשבו על כל מה שנאמר. חבל שיש חלוקה למתמחה ומומחה, כולנו ביחד באותה סירה, וכל מתמחה סופו להיות מומחה , והאינטרסים הם של המערכת כולה ולא של מגזר אחד. הניכור בתוכנו פוגע בכולנו.

אנונימי/ת
07.10.2021, 14:11

מנסה להבין את סיפור ההתפטרות -1. איך מתמחים המועסקים עי שרותי בריאות כללית ב14 בתי החולים של כללית מגישים מכתב פיטורים למשרד הבריאות שהוא לא המעסיק שלהם? 2 איך סטודנטים מתפטרים? שיעזבו את הלימודים נשמע שעושים הרבה רעש בלי שום חוקיות של המהלך

אנונימי/ת
07.10.2021, 19:20

לא ברור לי מה בדיוק רוצים המתמחים התורנות היא משעה 16 עד8 בבוקר למחרת אז מה לא תעבדו יום לפני אחרת תהיו לפחות24 שעות במחלקה. לקצר תורנות ואז מספר תורניות קצרות יגדל. להוסיף מתמחים ואז הסיכוי שלכם לשאר כמומחה במחלקה יקטן. דרישה שלכם לשיפור משמעותי תהיה מוצדקת יותר ישיבות הדרכה סקירת עיתונות ביקורים מודרכים יותר ניתוחים וכו. אני מציע תכנית המכות כמו שהייתי בקייפטאן 3 חודשים בכל מחלקה ומכונים קשורים ואז החלק מהמכונים כמו המטולוגיה או גסטרו אין תורניות אלא כונניות ואז המתמחה חשוף לאספקטים שונים ומגוונים. במיון עבדו רופאים כלליים לא מומחים או כאלה שהמתינו להתמחות או רוטציה של המחלקה והם עבדו ב3 משמרות. פרט לכך יש פעולות שיכולה לעשות אחות או פקידה או כוח עזר פרהרפואי

אנונימי/ת
07.10.2021, 22:18

תתפטרו ותפסיקו להלך אימים
תמיד יהיו אנשים שרואים ברפואה ייעוד ושליחות. תקופת ההכשרה ארוכה וקשה