COVID-19 עולמי

"מרק" פיתחה תרופה אנטי ויראלית לטיפול בחולי קורונה

ההערכה: התרופה מפחיתה סיכון לאשפוז ולמוות חולי קורונה בכ-50% | גם "פייזר" ו"רוש" בשלבי ניסוי מתקדמים בגלולה אנטי ויראלית נגד covid-19 ו"סאנופי" מפתחת חיסון בוסטר אוניברסלי

תרופה לקורונה. אילוסטרציה

חברת התרופות מרק הודיעה שלשום (ו') כי נרשמו תוצאות חיוביות בניסוי קליני שלב 3 בגלולה האנטי ויראלית החדשה שפיתחה לשם טיפול בחולי קורונה. התקשורת האמריקאית הכתירה את ההצלחה כ-possible game-changer for treatment.

בהודעה שפרסמה החברה נאמר כי ממצאי הניסוי בקרב 775 מטופלים הראו כי התרופה הפחיתה סיכון לאשפוז ולתמותה בשיעור של 50%. בשל התוצאות שהוגדרו "דרמטיות" הופסק הניסוי מוקדם מהצפוי והחברה עומדת לבקש מה-FDA אישור שימוש בתכשיר החדיש. גם "פייזר" ו"רוש" נמצאות בשלבי ניסוי מתקדמים בגלולה אנטי ויראלית נגד קורונה.

עד כה אושרו לשימוש תרופות בעירוי כמו הרג'נרון המבוססות על קוקטייל נוגדנים שאמורים לנטרל את נגיף הקורונה. תרופה נוספת שאושרה לשימוש היא רמדסיוויר שפותחה במקורה לטיפול באבולה ומשמשת לטיפול בחלק מחולי הקורונה, אולם הניסיון ב"עולם האמיתי" הראה כי יעילותה נמוכה מאוד לצורך שיפור מצבם של החולים.

התרופה החדשה של "מרק", בשם "מולנופיראוויר" (molnupiravir) פותחה יחד עם חברת הביוטכנולוגיה Ridgeback Biotherapeutics ופועלת על בסיס מנגנון חדיש המעכב את הפעלת הקוד הגנטי של הנגיף ובכך משבש את יכולתו להתרבות בגוף הנדבק. את התרופה יש ליטול במשך חמישה ימים.

הניסוי בתכשיר הזה התבצע בכמה מרכזים רפואיים בעולם וגם בישראל (לא נמסר היכן) בחולי קורונה במצב קל עד בינוני שסבלו מתסמינים במשך לא יותר מחמישה ימים. לכל החולים היה גורם סיכון אחד לפחות שעלול לגרום להחמרה במחלתם עד שתוגדר קשה. בין גורמי הסיכון: השמנת יתר או גיל מבוגר.

ניתוח ביניים של 775 מטופלים שקיבלו את התכשיר החדש במסגרת המחקר העלה כי 7.3% מאלה שקיבלו מולנופיראוויר (28 חולים) אושפזו לאחר הטיפול, לעומת 14.1% מהחולים (53) בקבוצת הפלצבו שקיבלו תרופת דמה ללא החומר הפעיל. בקרב אלה שטופלו בגלולה החדשה לא נרשם אף מקרה תמותה אחד, לעומת שמונה מקרי תמותה בקבוצה המקבילה שקיבלה את הפלצבו.

"מרק" הודיעה כי התרופה האנטי ויראלית נמצאה יעילה כנגד כל זני הקורונה, כולל זן הדלתא. שיעור תופעות הלוואי היה דומה הן בקרב מקבלי התרופה החדשה והן בקרב מקבלי הפלצבו. החברה מסרה כי מהנתונים שעלו בניסוי, התרופה איננה מסוגלת לגרום לשינויים גנטיים בתאי האדם, אך בשלב זה המטופלים צריכים להימנע מיחסי מין בלתי מוגנים.

עוד הודיעה החברה כי היא נערכת לייצר כמות תרופות שתספיק לעשרה מיליון מחזורי טיפול עד סוף 2021, וכמות גדולה יותר במהלך השנה הבאה. עלות כל טיפול כזה מוערכת בכ-700 דולר. כן הודיעה "מרק" שתסכים להעניק רשיון ייצור למספר יצרני תרופות גנריים בהודו, כדי שיוכלו לייצר את התרופה ולספק אותה למדינות עם הכנסה לנפש נמוכה.

גם "פייזר" דיווחה לאחרונה על המחקר הקליני שלה בתרופה אנטי-ויראלית שכלל 1,140 מבוגרים חולי קורונה שלא אושפזו. הנבדקים קיבלו את הגלולה שסימנה הזמני PF-07321332 יחד עם מינון נמוך של התרופה האנטי ויראלית המוכרת לטיפול בנגיף ה-HIV בשם "ריטונאוויר". שילוב התרופוה האנטי ויראלית הצליח לחסום אנזים מפתח הנחוץ לנגיף הקורונה כדי להשתכפל בגוף.

חברת רוש, יחד עם חברת הפארמה אטאה, דיווחו ביוני על כך שהן נמצאות בשלבי ניסוי קליני בתרופה אנטי ויראלית מתוצרתן, שסימנה הזמני הוא AT-527. היא הובילה לירידה בעומס ובריכוז הנגיפי בגופם של החולים. תרופה זו מעכבת את שכפול הנגיף באמצעות חסימת מרכיב מרכזי במטען הגנטי שלו, ה-RNA, הנקרא "רנ"א פולימראז" הנחוץ לשכפול הנגיף לאחר שחדר לגוף.

בתוך כך נמסר בשבוע שעבר כי ענקית התרופות הצרפתית סאנופי יחד עם GSK הודיעו שחיסון שפיתחו במשותף הציג תוצאות חיוביות בניסוי קליני שלב 1/2. גם הוא מבוסס על ה-mRNA ובכל זאת שונה מחיסונים דומים. "ההצלחה נותנת ביטחון בכוונה 'להעלות הילוך' בתכנית הפיתוח. אלא שסאנופי הולכת רחוק יותר: מאמץ להביא חיסונים מבוססים mRNA כנגד פתוגנים אחרים", נמסר.

החברה מקווה לכלול טכנולוגיה זאת גם בחיסוני השפעת שלה. הכוונה היא לייצר כך חלבון רקומביננטי שישמש רכיב מרכזי בחיסון לקוביד-19 אבל היעד הוא מרחיק לכת: מתן חיסון בוסטר אוניברסלי, שבין יתרונותיו על פני החיסונים הקיימים עתה כמו של "פייזר" או "מודרנה", ניתן יהיה לאחסנו במקרר רגיל במרפאה קהילתית.

נושאים קשורים:  חברת "מרק",  סאנופי,  פייזר,  רוש,  תרופה לקורונה,  חדשות,  חיסונים,  19-COVID
תגובות