מחקרים-Covid-19

ההשפעות של מגיפת COVID-19 על חולים עם מחלות אגירה ליזוזומליות בישראל

חוקרים סבורים כי מגפת COVID-19 לא השפיעה בצורה משמעותית על הרצף הטיפולי בחולים עם מחלות אגירה ליזוזומליות בישראל

מגיפת הקורונה בישראל. צילום: מרים אליסטר/ פלאש 90

ידוע זה מכבר כי נגיף ה-SARS CoV-2 מהווה את הגורם הסיבתי למגפת COVID-19 הנוכחית. כמו כן, ידוע כי קבוצת מחלות האגירה הליזוזומליות (LDS - Lysosomal storage disorders) כוללת בתוכה 70 הפרעות מולדות במטבוליזם. החולים סובלים ממעורבות רב מערכתית בדרגות חומרה שונות וקצב ההתקדמות שונה בין מחלה למחלה. לחלק ממחלות אלו יש טיפולים מבוססים, הניתנים דרך הווריד או במתן פומי. עם זאת, לא ברורה ההשפעה המלאה של מגפת COVID-19, בשילוב עם הסגר, על רווחתם והטיפול בחולים במחלות נדירות כמו LSD. מטרת החוקרים הייתה לתאר את ההשפעות של מגפת COVID-19 והחלת חובת הסגר, על חולים במחלות אגירה ליזוזומליות בישראל.

החוקרים ערכו מחקר פרוספקטיבי רב מרכזי המבוסס על שאלונים, שכלל 48 חולי LSD מארבעה מרכזים רפואיים בישראל. מטרת המחקר הייתה להעריך את ההשפעה של המגבלות המלוות את מגפת COVID-19 על אנשים הסובלים מ-LSD בישראל, כפי שדווח על ידי המטפלים שלהם. המטרות המשניות כללו הערכה של מידת התחלואה מנגיף ה-SARS CoV-2 בחולי LSD, את ההשפעה של שינויים במצב הרוח וההתנהגות על ההיענות לטיפול, ולבסוף להעריך את הקשר בין שינויים במצב הרוח לשינויים בקוגניציה ובהתנהגות.

החוקרים מצאו כי 31 מתוך 38 חולים (82%) שקיבלו טיפול קבוע כלשהו, לא פספסו את הטיפולים. כמו כן, נמצא כי בקרב חולים שקיבלו טיפול אנזימטי חליפי במסגרת אשפוז, 5 חולים (20%) נתקלו בהפרעה כלשהי לרצף הטיפולי. זאת ועוד, החוקרים דיווחו כי 4 מטופלים היו חיוביים לנוכחות הנגיף בבדיקת PCR וכי 7 מתוך 48 החולים (14%) תיארו שינויים במצב הרוח, יחד עם הידרדרות קוגניטיבית ומוטורית במהלך הסגר הביתי.

החוקרים הגיעו למסקנה כי ישנו שיעור גבוה של היענות לטיפול ורמה נמוכה של תחלואה בקרב חולים עם מחלות אגירה ליזוזומליות, במהלך מגפת COVID-19 בישראל. הם סבורים כי חולים עם מחלות אגירה ליזוזומליות יכולים להוות דוגמה לחולים עם מחלות כרוניות מורכבות, הדורשות טיפולים שגרתיים ומעקבים במהלך מגיפה או הפרעה אחרת לשגרה היומית.

מקור: 

Kristal, E. et al. Orphanet Journal of Rare Diseases 2021; 16: 379. https://doi.org/10.1186/s13023-021-02007-9

נושאים קשורים:  מחקרים,  מחלות נדירות,  מחלות אגירה,  מגיפת הקורונה
תגובות