מחקרים

האם הדבקה אימהית בקורונה מביאה לפגיעה בשליה ולהפלות?

חוקרים בחנו 198 רקמות שליה, ומצאו כי נזק לטרופובלסט ולסיסי השלייה מהווה סמן ספציפי לזיהום בקורונה

23.09.2021, 12:01
אישה בהריון במגיפת הקורונה. אילוסטרציה

הפתולוגיה של השליה בהריונות בהם התרחשה הדבקה בנגיף הקורונה (SARS-CoV-2) נראית לכאורה כלא ספציפית. עם זאת, זיהוי של נגעים בשליה הנגרמים עקב זיהום בקורונה יהווה התקדמות משמעותית, שתאפשר לשפר את ניהול ההריונות ולזהות את המנגנונים הכרוכים בהעברה אנכית אפשרית.

במחקר שפורסם בכתב העת Modern Pathology בחנו החוקרים את הממצאים הפתולוגיים בשליות של 198 נשים בהריון שהיו חיוביות לקורונה לצורך זיהוי נגעים הקשורים להדבקה בנגיף.

לצורך זיהוי הדבקה בקורונה עשו החוקרים שימוש באימונוהיסטוכימיה, ומקרים חיוביים עברו אישוש נוסף באמצעות בדיקות ISH. ב-33 מהמקרים, הזיהום בנגיף הקורונה נחקר גם באמצעות RT-PCR, ובכללם כל המקרים שנמצאו חיוביים בבדיקה אימונוהיסטוכימית. בתשעה מקרים התקבלו תוצאות חיוביות לקורונה בבדיקה אימונוהיסטוכימית, ISH ו-RT-PCR.

בשליות הללו נמצאו נגעים שהתאפיינו בנמק בסיסי (villi) הטרופובלסט, תמט במרווח שבין הסיסים, ורמות משתנות של תסנין דלקתי מעורב בין הסיסים, ומשקעים פיברינואידים סביב הסיסים.

הטווח של הנגעים הללו נע בין נגע ממוקד, לבין התפשטות מאסיבית של הנגעים בחמישה מקרים, מה שהוביל למוות עוברי תוך רחמי.

בקרב שניים מהעוברים המתים נצפו עדויות להדבקה בקורונה. ב-189 השליות הנותרות לא נמצאו נגעים דומים.

הקשר החזק שבין פגיעה טרופובלסטית לבין זיהום של השליה בנגיף הקורונה, מצביע על כך שנגע זה מהווה סמן ספציפי לזיהום קורונה בשליה. נזק טרופובלסטי נרחב, המשפיע באופן מאסיבי על רקמת סיסי השליה, עלול לגרום למוות עוברי הקשור למחלת הקורונה (COVID-19).

מקור:  

Garrido-Pontnou, M et al. Modern Pathology. 2021 Sep;34(9):1704-1709.doi: 10.1038/s41379-021-00827-5

נושאים קשורים:  מחקרים,  מגיפת הקורונה,  הריון,  הפלה,  סיסי שליה,  רקמה טרופובלסטית
תגובות