דעות

ילדים, גם הגל הזה יחלוף - ככה זה עם "וירוסים וירליים"

ד"ר רעיה ליבוביץ במכתב אישי לילדיה עם פתיחת שנת הלימודים ובצל מגיפת הקורונה: "הסיבה המרכזית שאיני מסכימה שתתחסנו היא שלא השתכנעתי מעל לכל ספק שהחיסון בטוח מספיק עבורכם"

צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

ילדיי האהובים,

הבוקר – אחד בספטמבר 2021 – נפתחת שנת הלימודים ואני יודעת שהשנה נוספים לחששות ולהתרגשות הרגילים גם אי ודאות גדולה, שכן החלטתי שלא לאפשר לכם להתחסן כנגד וירוס קוביד, וזאת למרות שאני רופאה שכבר שנים עובדת בבית החולים ולמרות שעד עתה קיבלתם את כל החיסונים במועדם. אני גם מדענית, זה למעלה מ-20 שנה, וקראתי מאות מאמרים בנושא.

אתם כבר ילדים גדולים – בתיכון ובחטיבה – ולכן אני מרשה לעצמי כאן להסביר לכם דברים שהם מסובכים. אני יודעת שאתם יכולים להבין. אתם כמובן לא חייבים להסכים, אבל חשוב לי שתקראו.

הסיבה המרכזית שאיני מסכימה שתתחסנו היא שלא השכנעתי מעל לכל ספק שהחיסון בטוח מספיק עבורכם. החיסון הזה הוא חדש והתחילו לתת אותו בחופזה בכל רחבי העולם בחודשים האחרונים. מרב מהירות, לא בנו מערכות ממוחשבות טובות מספיק כדי לתעד מהן כל "תופעות הלוואי" (קרי – כל הדברים הפחות-טובים) להם החיסון יכול לגרום. לכן, נכון לרגע זה, אני לא חושבת שיש מישהו אחד בעולם שיודע להגיד בדיוק מהי ההשפעות המלאות של החיסון על הגוף. בארץ החיסון הזה ניתן גם לבני נוער בגילכם, אך בחלק ממדינות העולם החיסון הזה לא אושר מתחת לגיל 16, אז הניסיון עם החיסון הזה בקבוצת הגיל שלכם עדיין לא גדול. החיסון כבר ניתן למיליונים של מבוגרים, אבל ילדים אינם "מבוגרים קטנים". הם עדיין בתהליכים של גדילה, הם עוד לא הקימו משפחה, וחלק מהתהליכים שקורים בגוף שלהם הם שונים מאלה של מבוגרים.

אני יודעת שהמון חברים שלכם קיבלו את החיסון, ואני נורא שמחה שלא קרה להם שום דבר רע (למיטב ידיעתי), אבל לצערי זה לא מוכיח לי שהחיסון מספיק בטוח. רק בחלוף השנים – ורק אם דיווח תופעות הלוואי ישתפר ויפורסם בציבור – ארגיש שיש מספיק מידע כדי לתת אותו בגיל צעיר, בגיל שבו כל החיים עדיין לפניכם.

חלק קטן ביותר מהילדים שנדבקו בקורונה עלול לסבול מדלקת בכמה איברים, שעלולה להביא אותם לאשפוז בבית חולים. דבר כזה עלול לקרות אחרי כל וירוס, ואנחנו ברי-מזל שאנחנו חיים במדינה שבה יש מחלקות ילדים מצוינות שנותנות את הטיפול הטוב בעולם

מזה שנה וחצי אתם שומעים כל הזמן על מחלת הקורונה. מחלת הקורונה נגרמת על ידי וירוס. זוכרים שכשהייתם בגן, כל שני וחמישי החזירו אתכם הביתה כי היה לכם "וירוס"? (עד כדי כך, שכשסבא וסבתא היו שואלים אותנו איזה וירוס יש לכם, היינו אומרים להם בצחוק – "וירוס וירלי"). אז מחלת הקורונה נגרמת על ידי "וירוס וירלי", ולמרבה המזל הוא אינו מסכן ילדים. הוירוס הזה עלול להיות מאוד מסוכן למבוגרים ולקשישים, אבל היום כבר ידוע שהוא לא מסוכן לילדים, כנראה כי מערכת החיסון שלהם חזקה מספיק כדי להילחם בו ולסלק אותו מהר, לפני שהוא מספיק לגרום לנזק.

חלק קטן מהילדים עלולים לסבול מעייפות ממושכת לאחר הדבקה בקורונה, או מכאבי שרירים. במצב כזה, חשוב מאד לא להילחץ, לקחת את הזמן להחלים, לשתות הרבה מים ולאכול בצורה מאוזנת. אני בטוחה שבתי הספר יתחשבו בילדים אם הם ייאלצו להפסיד לימודים בשל "קורונה ממושכת" שכזו. אגב, יש עוד וירוסים שגורמים לעייפות ממושכת, וזה לא מפחיד.

חלק קטן ביותר מהילדים שנדבקו בקורונה עלולים לסבול מדלקת בכמה איברים, שעלולה להביא אותם לאשפוז בבית חולים. דבר כזה עלול לקרות אחרי כל וירוס, ואנחנו ברי-מזל שאנחנו חיים במדינה שבה יש מחלקות ילדים מצוינות שנותנות את הטיפול הטוב בעולם. אז באמת שאין מה להילחץ או לפחד. אם תחלו בקורונה, נדע שאתם תהיו מוגנים למשך זמן ממושך מהדבקה חוזרת בוירוס. הוכח לאחרונה שהחלמה מהוירוס מקנה חסינות הרבה יותר טובה מהחיסון –זה לא מפתיע, אבל זה מאוד מעודד.

בוודאי שמעתם מהרבה אנשים מסביבכם, שכדאי שתתחסנו כדי להגן על סבא וסבתא שלכם. אכן, וירוס הקורונה עלול לסכן אותם, אבל לצערי היום כבר ידוע שגם מי שהתחסן עלול לשאת את הנגיף ולהדביק אחרים. הלוואי שהיתה שיטה פשוטה וקלה שבה יכולנו להבטיח שסבא וסבתא לא יידבקו – אבל אין. זה לא אומר שאי אפשר להגן עליהם – הכי חשוב זה לא להגיע לבקר אותם כשלא מרגישים טוב, וגם אם מרגישים טוב, כדאי בשבועות הקרובים לא להישאר בביתם שעות ארוכות ולא להתקרב יותר מדי. זה לא אומר שאי אפשר לתת להם נשיקה על הלחי או חיבוק, אבל בשאר הזמן עדיף לשמור על מרחק (למשל, לשבת בפינות מרוחקות של הסלון או בגינה). עוד מעט הגל יחלוף, ואז נוכל לחזור לשגרה המלאה. לפחות עד הגל הבא, כי לצערי, מאד יכול להיות שיהיו עוד גלים כאלה בהמשך.

הסיבה היחידה לקחת תרופה או חיסון היא אם אתם (או ההורים האחראים עליכם) סבורים שהתרופה או החיסון עוזרים לכם. אם חבר או חברה שלכם התחסנו – סימן שהוריהם חשבו שמוטב להם כך. החברים שלכם לא התחסנו בשבילכם ואתם לא אמורים להתחסן בשבילם

עוד דבר שאולי שמעתם הוא שאתם צריכים להתחסן כי אחרת בגללכם לא תיפתח שנת הלימודים. אהובים שלי, צר  לי שבגילכם נאלצתם להיחשף לאמירה כל כך שגויה ומכוערת. אם שנת הלימודים לא נפתחת – הרי שזה רק באשמת מי שלא פותח אותה, ולא באשמתכם. מי שסבור שלא ניתן לפתוח את השנה אלא אם כן אחוז מסוים של הילדים יתחסנו – טועה ומטעה. ישנם כבר עשרות מאמרים שמראים שהדבקות בבית הספר אינן אלו שמגדילות את כמות האנשים שממש חולים, כלומר אנשים שזקוקים לאשפוז בבית החולים או שחייהם חלילה בסכנה (וחוץ מזה, כפי שכבר הבנתם, גם ילדים מחוסנים יכולים להדביק). כל מורה או ילד שרצה להתחסן – עשה זאת מזמן, וילדים ומורים שלא התחסנו – סימן שכמוני, גם הם סבורים שהמחלה בגילאים האלה אינה כזו שמחייבת התחסנות.

הסיבה היחידה בעולם לקחת תרופה או חיסון היא אם אתם (או, במקרה שלכם – ההורים שלכם שאחראים עליכם) סבורים שהתרופה או החיסון עוזרים לכם. אם חבר או חברה שלכם התחסנו – סימן שהוריהם חשבו שמוטב להם כך. החברים שלכם לא התחסנו בשבילכם, ואתם לא אמורים להתחסן בשבילם. אני גם לא אומרת, חלילה, שההורים של החברים שלכם טועים. כמו שיש בארץ אנשים שסבורים שמותר לאכול בשר ויש אנשים שסבורים שאסור – כך גם הדעות לגבי יעילות ובטיחות החיסון שונות בין אנשים, וזה לגיטימי ואפילו מובן. לפי דעתי, הכי כדאי לא לדבר על זה יותר מדי עם החברים.

הכלל הכי חשוב בחברה דמוקרטית הוא לאפשר לכל אחד ריבונות על הגוף שלו – כלומר, אף אחד אינו יכול להכריח אף אחד אחר לעשות טיפול כזה או אחר. אם נפסיק להקפיד על הכלל הזה נאבד משהו מאד עמוק ובסיסי בקיום החופשי שלנו. אני מקווה שאתם מבינים את זה.

תראו, אני מאד מבינה ומכבדת את מי שהתחסן וחיסן את ילדיו. ובכל מקרה – זה לא העניין שלי, בדיוק כפי ששאר ההחלטות הרפואיות שכל אחד מקבל אינם ענייני (בטח שמעתם על המושג "סודיות רפואית"' – המושג הזה אומר שהפרטים הרפואיים של כל אחד ואחת הם סודיים ושייכים רק לו). אבל יש בי כעס גדול על מי שהציב אתכם, ואת כולנו, במצב פסיכולוגי לא הוגן, שבו לכאורה בחירות רפואיות שלנו משפיעות על יכולתם של אחרים ללמוד או "לחיות". לדברים כאלו קוראים "מניפולציה רגשית" (ויש שיקראו לזה גם במילים חמורות יותר) – כלומר, משחק לא הוגן ברגשות - וזה לא דבר הגון לעשות. בכל מקרה, אני בטוחה שבתוך כמה ימים כבר לכולם יימאס לדבר על החיסונים האלה כל הזמן, והכל יחזור לאיזושהי שגרה. וחוץ מזה, כפי שכתבתי – גם הגל הזה יחלוף. ככה זה עם "וירוסים וירליים".

האמת היא שאני לא חושבת שאתם צריכים לחשוב על מחלות ועל מגפות כל הזמן. אני יודעת שהשנה וחצי האחרונות היו לא נורמליות, ואני ממש מצטערת שהייתם צריכים לעבור את זה בילדות שלכם. אני מקווה שבקרוב כולם יירגעו והכל יהיה קצת יותר שפוי, כמו פעם.

חשוב לי, בכל זאת, להגיד לכם שיש דברים שצריך להיזהר מהם בגילכם – צריך תמיד להיזהר בכביש. אסור לשתות אלכוהול כי בגילכם הגוף שלכם עדיין לא יכול לפרק את האלכוהול וזה יגרום לכם להרגיש ממש רע. אסור לעשן – זה הדבר הכי מזיק בעולם. אסור להיכנס לרכבים של אנשים זרים, וצריך להיזהר מאד באינטרנט וברשתות החברתיות.

לסיום, חשוב לי להגיד לכם – למרות שדיברנו על זה המון – שיש לי גם ציפיות מכם: שתמיד תהיו הגונים והוגנים, שתמיד תראו שהחברים שלכם מרגישים נוח ובטוח, שתתייחסו יפה למבוגרים שסביבכם (ובפרט לקשישים) ושתנהלו את העניינים שלכם בתבונה וברגישות. אבל בעצם, אני יודעת שאתם עושים את זה. אני מכירה אתכם לא מהיום....

אני מאחלת לכם שנה מוצלחת, שקטה, רגועה, ומלאה סיפוק ואושר,

שלכם תמיד,

אמא

הכותבת היא מנהלת המכון האונקולוגי ב"שמיר-אסף הרופא"; הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב

נושאים קשורים:  דעות,  ד"ר רעיה ליבוביץ,  קורונה,  חיסונים,  שנת הלימודים,  19-COVID,  ילדים,  חדשות
תגובות
02.09.2021, 13:54

כל הכבוד על דבריך, מי ייתן וההגיון יחלחל למי שמנהלים את חיינו

מסכים בהחלט שכל הדעות צריכות להישמע, נקווה שהפלורליזם וקבלת האחר ינצחו

02.09.2021, 14:15

ד"ר רעיה. הכתיבה שלך נכונה, שקולה, אמיתית ומעוררת כבוד. המכתב הזה הוא דוגמה ליושרה מדעית וביטוי לחופש מחשבתי. מקווה שהדברים יתרמו לאיזון השיח המתלהם בנושא.

תודה רבה. מסכימה. המניפולציות הרגשיות המופעלות על הילדים ובני הנוער, ללא כל בסיס רפואי, הן פסולות, חסרות מוסר וחסרות אחריות. מדובר בניצול תחושת החובה שלהם, האהבה לסבים ולסבתות, רגשי האלטרואיזם והסולידריות - כל אלה על מנת לשכנע אותם להתחסן בחיסון שאינו מונע מהם להדביק אחרים, התועלת עבורם שולית, אם בכלל ותופעות הלוואי משמעותיות ועדיין הולכות ומתבררות. יש להפסיק לאלתר את הלחץ הכבד המופעל על בני הנוער להתחסנות ואת התו הירוק.

אנונימי/ת
02.09.2021, 14:24

ד"ר ליבוביץ, ילדייך זכו ותודה על השיתוף. בימים אלו, כאשר דעה רפואית לגטימית נדרסת בקלות תחת הדעה הרווחת, כאשר למען מטרה טובה ( טיפול במגיפה) פוגעים בחברה, בכלכלה ובבריאות הפיזית והנפשית של רבים, טוב שרופאים אמיצים כמוך משמיעים את קולם. תודה.

אנונימי/ת
02.09.2021, 14:42

וואו, כמה מילים בשביל לכתוב.
"אני מעדיפה שתחלו ולא תתחסנו".
יש לי תחושה שהילדים הנבונים של רעיה היו מאוד רוצים להתחסן רק שלאמא חשוב לנצל את הבריאות שלהם לקידום האג'נדה.

אנונימי/ת
02.09.2021, 14:45

ידא, ידא, ידא....
איזו חפירה !!!

02.09.2021, 14:52

כל מילה

02.09.2021, 14:57

מציע לקרוא את הסקירה ההיסטורית המאלפת על קליטת תרכיב סאלק בישראל בשנות ה-50, כאשר מרבית הילדים בארה"ב כבר מחוסנים. יפרש כל אחד את המאמר כפי שהוא רוצה, אבל עיכוב של שלוש שנים בהכנסת התרכיב לשיתוק ילדים גבה מחיר של 3000 מקרים (באוכלוסיה של 1.2 מיליון). אולי פרופ' ערן דולב, שחתום על המאמר, יסביר כאן את עמדתו נגד חיסון קורונה מנדטורי.
https://cdn.doctorsonly.co.il/2019/11/14_history_dorit.pdf

תודה על הקישור - אקרא בעיון. אך נראה לי שהתשובה לשאלתך נמצאת בגוף השאלה - 'שיתוק ילדים' גורם....המממממ....לשיתוק בילדים. קורונה גורמת לעייפות, צינון וכאב ראש......שנה טובה, ד"ר רשף היקר

קורונה בילדים, כמובן.....במבוגרים - סיפור אחר לגמרי, לצערינו

אני מבין שאת רוצה לראות את ההשפעות העתידיות של החיסון, נניח...
אבל מה עם ההשפעות העתידיות של הוירוס? אנחנו יודעים על פיברוזיס בריאות, על נזקים בלב, במוח, בכליות ובכבד גם למחלימים שהיו חולים קל/אסימפטומטיים.
האם את יודעת בוודאות דבר שאנחנו לא יודעים?
זה שאת טוענת שזה גורם לשלושת הסימפטומים הנ''ל משרה אווירה של ''מחלה ויראלית'' פשוטה וחולפת.
הטור והתגובה הזו נכתבו באתר של רופאים. הם אמורים להבין קצת בנזקים של הוירוס, ובהשלכות העתידיות על ''מחלימי הקוביד''.
שנה טובה לך ד''ר רעיה, מאחל בריאות לילדייך.

כל כך מדוייק! מנסח מילה במילה מה שאני אומרת בדרכים שונות לילדיי. אנחנו בתקופה של ליקוי מאורות בכל המערכות. זקוקות וזקוקים לא.נשים כמוך, שיאירו את הדרך!!!

02.09.2021, 17:14

תודה רעיה על המכתב הזה, שכולו הגיון וחוכמה! הילדים אינם אשמים בלחץ המופעל עליהם מכל עבר.

אנונימי/ת
02.09.2021, 20:01

כל הכבוד דר ליבוביץ! תודה לך!
את עושה עבודה מדהימה !

אנונימי/ת
03.09.2021, 00:30

מסכים בעיקרון, אולם 2 הערות:
א. אנחנו עושים כבני אדם בחברה הרבה מאוד דברים למען הכלל. החל משירות לאומי וצבאי, ועד עצם הישיבה בבית ספר שנועד לחברת אותנו. להגיד שעלינו לקחת חיסון רק אם עוזר לנו זה קצת שיטוח הדילמה.
ב. כמי שחושש שאיננו מבינים לעומק את השלכות הטווח הארוך של חיסונים, פשוט כי קשה מאוד לקשר בין מאורעות רחוקים בזמן, אני שואל אותך בכנות? האם בדקת את המחקר והעדויות לכל חיסון שהילדים שלך לקחו? כנראה שלא. ישנה הטיה קוגניטיבית חזקה עם הקורונה להתייחס לחיסונים האלו אחרת מפניאומוקס וmmr. בכנות רובנו לא באמת בודקים את חוזק העדויות והסכנות הידועות...

א. מכל הדברים שמנית, רק צבא הוא הכרח. כל השאר מתנהל בשיח ושכנוע. אם אתה מכיר בעובדה שיתכן שחיסון עלול להוסיף ולו סיכון קטן לילד - אז לא, בעיניי זה לא סביר לבקש לעשות אותו 'למען הכלל', מה גם שאני באמת לא רואה את האפקט האלטרואיסטי שלו.
ב. אכן, עד עתה - אולי בנאיביות - הנחתי שאם חיסון אושר , הרי שהוא נבדק לעומק ולאורך זמן. אין לי ילדים קטנים, אבל כשיגיעו הנכדים - אתעמק בכל החומר הזה קצת יותר.

אנונימי/ת
03.09.2021, 09:49

מכחישת קורונה.

03.09.2021, 10:39

כופר מדע אנונימי

03.09.2021, 09:53

פשוט מדהים איזה פוסט מביש ולא מקצועי מצד רופאה כל כך בכירה.
זו ודאי לא מכתב לילדים, אלא מכתב שמתפרסם בפלטפורמה ציבורית ומהווה הרמה להנחתה לקבוצות המטורללות וההזויות ביותר של מתנגדי החיסונים, עם מעט ״עידון״ של הקשרים רפואיים נכונים.
אכן החיסון אושר בחופזה, אבל אמירה מופרכת כמו ״טרם הוקמו מערכות מידע מיטביות למעקב אחר תופעות הלוואי״ היא קישקוש שלקוח מהנראטיב של קבוצות מתנגדים הזויית בפייסבוק - בודאי שהוקמו, בודאי שנעשה מעקב מעולה ומיטבי וע״י גופים רבים במקביל, ורק המאמר שהתפרסם השבוע בניו אינגלנד ג׳ורנל על בסיס נתוני הכללית הוא דוגמה מצויינת לכך, כאשר ישנן עוד דוגמאות רבות. או המשפט ש״לצערי גם מי שהתחסן עלול להדבק ולהדביק״ - ברור, אבל סיכויי ההדבקה שלו נמוכים משמעותית מאלו שלא התחסנו. ילדים לא מחוסנים (בגלל שיקולי ההורים) לא רק מסכנים יותר את הסבים והסבתות שלהם (וזו עובדה ברורה ומוכחת) אלא גם ובעיקר מסכנים את החברים שלהם לכיתות לגנים ולחוגים שהם מדוכאי חיסון או חולים כרוניים וכן בסיכון לתחלואה קשה יותר - ילדים עם סכרת, עם אסטמה, עם בעיות אוטואימוניות, מחלימי סרטן, או כאלו שבמשפחה הגרעינית יש ילדים אחרים חולים, הורים מושתלי איברים וכו׳. שלא תתבלבלו - יש 1-3 ילדים כאלו פר הגדרה בכל כיתה ובכל חוג. תנונלי לנחש שהמחברת ממש אבל ממש לא ״קראה מאות מאמרים בנושא״ - משפט מקושקש שמהווה מכבסת מילים אוטומטית לטורים כאלו. בראייה רפואית מעמיקה ומקצועית - אין צל של ספק שהסכנות הפוטנציאליות מחיסון הילדים (הגם שאכן אין מעקב ממושך וכו) לא רק קטנות מ- אלא בטלות בשישים בהשוואה לתועלת החיסונים וסכנות הקורונה. בקיצור - טור מופרך, עלוב, לא רציני, לא מקצועי ובעיקר - הםוך מכל ביטוי בסיסי של אחריות וערבות הדדית.

03.09.2021, 10:32

צודק לחלוטין

03.09.2021, 11:09

תומך בכל מילה. תודה דר זימרן. בעת משבר הגבולות בין שמירה על חופש הדיבור לבין המחויבות לחברה כולה הולכים ומצטמצמים. שנה טובה ובריאה לכולנו.

אתעלם מהמלל הפוגעני - לא זו דרכי - וגם מרוב ההאשמות (מנין יודע הכותב כמה מאמרים קראתי ולאורך כמה זמן? נניח לזה כעת). אתייחס רק לזה -
תופעות הלוואי והרעילויות של החיסון אינן נאספות במלואן, ולמעשה- המצה רחוק מכך. האתגרים באיסוף תופעות לוואי הם בעיקר:
א. המטופלים אינם מבינים שכל דבר שקורה בסמיכות לחיסון צריך להיות מדווח, ושהסיבתיות - ככל שקיימת - תתגלה או תישלל מאוחר יותר.
ב. הרופאים אינם מבינים שכל דבר שקורה בסמיכות לחיסון צריך להיות מדווח.
הדבר מגיע לכדי זה, שגם כשמטופלים מבקשים שיצויין במכתב האשפוז שחוסנו - בקשה זו פעמים רבות לא מתמלאת (ואת זה אני יכולה לגבות בשמותיהם של המטופלים שלי, האחרון שבהם שראיתי הבוקר, ופיתח תופעת לוואי יום אחרי החיסון. יש לי עשרות כאלו במרפאה, וכך גם לרבים מחבריי הרופאים).
ולפני שיתקפו אותי שוב - לא אמרתי שכל האירועים הללו הן תופעות לוואי. אמרתי שאם לא נתעד אותם בשום מקום - הרי שהם יאבדו בתהום הנשייה, ולעולם לא נדע. וזה, לצערי, בדיוק מה שקרה.
לילדיי סיכמתי את זה בקצרה בנימוק הבא - 'אין מערכות מחשב מספיק טובות', אך התמונה היא מורכבת. וראה, לדוגמה, את נושא ההפרעות במחזור - שרובנו אכן יודעים ממטופלינו שקורה, אך הוא לא מתועד, מדווח ומפורסם בשום מקום. מה המשמעות של הפרעות כאלו במחזור לילדה פרה-מנופאוזלית או שרק התחילה לבביץ- איני יודעת. והיתר זיל גמור

ד״ר זימרן. אי הסכמה עם עמיתך למקצוע אינה סיבה לסגנון מזלזל שכנראה בא לכסות על העדר נתונים מדויקים שיוכיחו את עמדתך. האם תוכל בבקשה לצטט מחקרים רבים עדכניים שהראו שלא מחוסנים מדביקים או נדבקים הרבה יותר ממחוסנים. עם הדגמת viral load שונה בין מחוסנים ולא מחוסנים לפי CT של PCR? לא מזמן CDC פרסם ב MMWR מאמר עם נתונים הפוכים. מוכן שלוח קישור אם אתבקש. כמו כן, בהחלט אפשר לקרוא מאות מאמרים על COVID מאז תחילת המחלה הזו לפני שנה וחצי ואף יותר. צריך מחשב וגישה לספריה ומעט רצון טוב. אפילו מאמר אחד כל 4-5 ימים וכבר עברנו מאה.
ילדים בריאים לא מרווחים הרבה מחיסון זה ואולי זה הסיבה שבריטים טרם אישרו חיסון בני נוער. המאמר של כללית ב NEJM לא רלוונטי לבני נוער מאחר ולא כלל אותם כלל וכלל. אכן שלבני נוער ומבוגרים צעירים שכיחות מוגברת של מיוקרדיטיס לאחר חיסון לעומת מבוגרים יותר ועל כך יש התראה של FDA. אינני חושב שצריך לחסן ילדים בריאים למען ערבות הדדית במחלה עם IFR כ 0.2%.
בסוף, ישראל מדינה יחידה בעולם עם חיסון שלישי מסיבי, מדינה עם אחוז התחסנות הכי גבוה, מדינה שהפעילה שימוש בתו ירוק מגיל 3, בדיקות ילדים תכיפות, אכיפה מוגברת, בידוד לחוזרים מחו״ל, איסור כניסה לזרים ועוד. אם כל זה אנחנו מדינה ראשונה בעולם בהדבקות. אולי הגיע זמן לחשוב אחרת?

04.09.2021, 08:04

ראשית, המאמר ב-nejm אכן לא רלוונטי לילדים ובני נוער, וניתן כדוגמה לכך שבניגוד לטענת הכותבת - כן נעשה מעקב רציני, מדוקדק, ובהיקף ענק, אחר תופעות לוואי של החיסונים. גם אני בתחום שלי דרך אגב, מבצע מעקב כזה ומדווח. ואגב אני משערי שחוקרי הכללית השתמשו בתוכנות מחשב (אקסל.. spss.. זה אפילו מופיע ב׳שיטות׳) בניתוח הנתונים ולא סיכמו מעל 800 אלף מקרים בכל זרוע בעפרון על מחברת משבצות.
שנית, אני מסכים איתך שאי הסכמה עם עמיתה אינה סיבה לסגנון מזלזל, ואולי היה עלי למתן את הטון. אך לא, היא אינה באה לכסות על העדר נתונים לגבי בטיחות החיסון לקורונה בילדים, ולגבי בטיחות חיסונים בכלל שהיא ההקשר הנכון בה יש להבין גם את מבצע החיסונים הנוכחי [אמנם פלטפורמת ה-mrna הינה חדשנית, אבל נבדקת בבני אדם כולל ילדים כבר כמעט עשור, וקונספטואלית אין מדובר בטיפול שונה משמעותית מסוגי חיסונים שאנו מכירים כבר עשרות שנים, שבטיחותם הוכחה across the board וששינו פלאים את בריאות הציבור ותוחלת החיים בעולם, מבלי לשלם מחיר בריאותי משמעותי].
הסיבה לטון הבוטה, היא שלמניפולציה ודיסאינפורמציה צריך לענות בבוטות. אי אפשר להשוות דעה על ׳לאכול או לא לאכול בשר׳ (=החלטה ערכית על צמחונות- שמלכתחילה אינה מבוססת על אבידנס רפואי, אלא עמדה ערכית) ל״שונות בדעות לגבי בטיחות ויעילות חיסונים״, שהינה מבוססת אבידנס. זוהי השוואה לא עניינית. וזו מניפולציה.
דוגמאות נוספות למניפולציות או הטעיות:
+ השימוש בביטוי ׳וירוס ויראלי׳ (שבאמת שגור וגם אני משתמש בו בחדווה) לקורונה, ועוד בכותרת הכתבה. אני מסכים שהקורונה אינה גורמת למחלה משמעותית בילדים, אבל לא סביר להתייחס אליה כ-common cold גם לא בילדים. הן מבחינה עניינית - תסמונת רב מערכתית אינפלמטורית, לונג-קוביד שבהחלט רואים בילדים ונכון שלרוב חולף, אבל להערכתי מטריד יותר מנזקי החיסונים, יכולת ההדבקה העצומה של הנגיף כולל הדבקה אסימפטומטית ומשמעויותיה כלפי מבוגרים מדוכאי חיסון (גם בקרב ילדים!). והן מבחינה ציבורית/הסברתית.
+ ההתייחסות לmulti system inflammatory syndrome כאל ״דלקת בכמה איברים שעשויה להצריך אשפוז״. נו באמת. מדובר בכמה עשרות מקרים רק בארץ של ילדים שאושפזו בטיפולים נמרצים, נזקקו להנשמה ו/או לאינוטרופיקה בחלק גדול מהמקרים (עד אקמו במקרים בודדים) והגיעו למצב שהם חולים מ-א-ד. האם אתה מכיר מקרים כאלו וטיפלת בילדים כאלו? אני כן. רבים מילדים אלו סובלים מסיבוכים ארוכי טווח של טיפול נמרץ והנשמה. להערכתי, די במניעת מקרים אלו כדי להצדיק את חיסון הילדים מגיל 12 (וכן אני כן חושב שצריך לחסן ילדים בריאים למען ערבות הדדית במחלה עם IFR נמוך כאשר אני משוכנע שאין downside ).

לדעתי זה שאנחנו יודעים על בטיחות לגבי ניסוים אחרים או על פלטפורמה זו או אחרת באופן ככלי (לא חושב שיש באמת המון נתונים על בטיחות חיסון MRNA לילדים) אינה הוכחה לחיסון ספציפי לאוכלוסיה ספציפית. המאמר של פייזר על ילדים כלל סה״כ כ 1100 ילדים בכל זרוע עם מעקב קצר ו ARR כ 1% בהופעת מחלה תסמינים ברק 1% מקבוצת אין בו חלו. לא לחינם JCVI בריטניה רק אתמול שוב המליץ לא לחסן נוער. לדעתי שכיחות MSIS הינה נמוכה מאד וגם אין לנו שום נתון על השפעת חיסון נוער על שכיחות זו, מה גם שתגובות מסוג זה ידועות גם בנגיפים אחרים. לגבי ״מחלת״ long COVID תסלח לי: יש לי בעיה עם מחלה ללא הגדרה מדויקת, אתנולוגיה מוכחת ופתוגנזה ברורה. מה זה בכלל? זה כל תחונה ממושכת, במיוחד של עייפות במי שחלה ב COVID? מין פיברומיאלגיה במחלימי COVID? מהיכרותי (לא מבוקרת מבחינה מדעית) עם חולים עם חולשה לאחר קורונה לרובם היו תלונות רבות דומות גם לפני. אני רואה גם אנשים שיש להם חולשה אחרי חיסון. איך אפשר לפרש את זה?
אגף, כשאני מדבר בעל IFR של קורונה כ 0.2% זה מתייחס לכלל האוכלוסייה, שמתוכה כחצי הם חולים מבוגרים סיעודיים וגם זה over counting בגלל שיטת חישוב תמות COVID לכל מי שנפטר עם PCR חיובי במשך חודש. סיכוי של ילדים ונוער למות הוא אין ספור נמוך יותר: פער בסיכון למוות מקורונה בילד הן 10 לאומת בן 80 הוא נמוך פי 10,000. יש הרצאה מצוינת של John P.A. Ioannidis בנושא (מומחה לבריאות הציבור מספר אחד בעולם לדעתי).
לכן, להגיד יש עדות מוצקה שבטיחות חיסון הנוער לטווח ארוך ולכך שהם יהנו ממנו סה״כ לדעתי הינה עזות מצח בשלב זה.
שימוש בתוכנת SPSS כשלעצמו אינו מבטיח אמינות נתונים. תשנה רצת חולים בכל קבוצה ותקבל תוצאות אחרות. אני מכיר את התוכנה.
בסיום דברי, אני חושב שסגנון מכובד ללא זלזול או בוטות צריכה להיות נורמה בדיון מדעי גם אם אנחנו לחלוטין לא מסכימים על משהו. ניתן להיות חד וסרקסטי, אל לא מזלזל ומעליב. אחרת אנחנו הופכים לאוגדי כדורגל של קבוצות יריבות.

04.09.2021, 14:45

הי ד״ר ליבוביץ׳. אני בהחלט מסכים שאין מקום לשיח פוגעני, אני מתנצל באמת על הטון, וחוזר בי מהאמירה על מספר המאמרים שבאמת לא תורמת לדיון ולעניין.
יחד עם זאת, וגם ניסיתי להסביר זאת בתגובה לד״ר טאודורוביץ, קשה לי בכנות שלא לענות באופן בוטה (שאיני מתכוון שיהיה פוגעני, אבל כן בוטה) למה שאני תופס כמניפולציות לא ענייניות במקרה הטוב (=הצגת מכתב דעה בפלטפורמה ציבורית סופר-נצפית כ״מכתב לילדי״, השימוש בביטוי ׳וירוס ויראלי׳ שגם אני משתמש בו בצחוק ובחדווה לעיתים קרובות- אך לא בהקשר זה, התיאור של msis כ׳דלקת של מספר איברים שעשויה להצריך אשפוז׳ וכיו״ב - פרטתי בתגובה לד״ר טאודורוביץ׳), וכניצול לרעה של מרום סמכותך כרופאה בכירה לכתיבת מידע לא נכון - במקרה הרע. ולא סתם התמקדתי בדוגמה של ״העדר מערכות טובות לאיסוף נתונים וכו׳״ וטוב שלדוגמה הזו התייחסת גם את בתגותך. בודאי שהתמונה היא מורכבת, ובודאי שתמיד נכון להצביע על דרכים לשיפור, וסביר שאפשר לשפר את אופני הדיווח ולאסוף נתונים לגבי תופעות לוואי אפילו עוד יותר טוב מכפי שנעשה. אבל באמת איך אפשר לטעון שאין מערכות טובות, ש״רחוק מכך״ כמו שכתבת כאן, וכו. דוגמאות-
+ רק אני לבד, לאחר החיסון השני והבוסטר- תרמתי דגימת דם ל-3 מחקרים שונים ודגימות רוק חוזרות למחקר אחר, ומילאתי מספר דו ספרתי (!) של שאלוני תופעות לוואי כולל מקופ״ח מאוחדת (שואללה לא שמעתי ממנה שנים כרופא בית חולים וכמעט שכחתי שאני מבוטח אצלם) וכולל ממחלקות שונות בתוך בית החולים שעוקבות.
+ איך אפשר לטעון שלא מתייחסים לעיתוי החיסון בסיכומי אשפוז? בכל המחלקות הפנימיות בהדסה באופן גורף החל מתחילת מתן החיסונים - ב-כ-ל סיכום מחלה של כל חןלה משתחרר מציינים כמה פעמים ומתי חוסן, בלי קשר להאם החולה ביקש או לא, ובלי קשר לסיבת האשפוז והתלונה - גם אם זה UTI חמישה חודשים מחיסון שני… ככל הידוע לי זה נעשה גם במחלקות אחרות אצלינו וגם בבתי חולים אחרים, אבל לא חקרתי, ויכול להעיד בבטחון על מה שקורה אצלי.
+ בשלל פורומים וישיבות צוות שאני משתתף בהם בהדסה, מאז כניסת החיסונים, נעשה דיון ודיווח מדוקדק לגבי תופעות לוואי. גם אני למשל נתקלתי במקרה יוצא דופן של אנמיה המוליטית אוטואימונית כשבועיים לאחר חיסון שני (במטופל מבוגר עם רקע מורכב כולל חסר חיסוני, אך בהחלט תתכן תרומה של החיסון) והדבר דווח במדוייק הן להנהלת הזיהומיות והן לאימונולוגים שעוסקים בתגובות לחיסונים (ובבדיקת ספרות הסתבר שתוארו 8-9 מקרים בעולם..). כך נעשה גם עי הקולגות שלי באופן גורף, עי המחלקה שלי באופן מאורגן, ועי רופאי משפחה שאני בקשר צמוד איתם - בקופות.
+ ידוע שקופות החולים מנהלות מעקב מאד יסודי, כל אחת בדרכה ועם המשאבים שלה, אני מכיר מעקב כזה ב׳מכבי׳, נתקלתי בעצמי כאמור במעקב של מאוחדת, ואי אפשר להתעלם מהפרסום לאחרונה של נתוני הכללית ב-nejm (בנתיים בגיל 16 ומעלה בלבד, ועד 42 ימים מחיסון ולא מעבר לכך- אבל המשך יביא והם כתבו את זה).
אז תמיד אפשר להתחכם ולהגיד שהמעקב צריך להיות כלל ארצי גורף עי משרד הבריאות ולא הקופות (=להבנתי אין להם האמצעים לכך ולקופות יש וזה בסדר גמור) או לדקדק באופן שבו מנהלים את השאלונים והדיווחים - אבל לטעון כפי שטענת ש״לא בנו מערכות ממוחשבות מספיק טובות״ - אני מצטער אבל זו פשוט טענה כוזבת.
וכן, כמי שאיבד חולים כולל צעירים בגלל שלא נשארו מיטות טיפול נמרץ בבית החולים (כאשר כמעט כל מונשמי הקורונה מאז מרץ האחרון הם לא מחוסנים- כך זה אצלינו!), כמי שהשתתף בדיונים על ילדים עם msis בטיפול נמרץ שחלקם נשארו עם סיבוכים, כמי שרואה מידי שבוע במרפאה ביטויים של long Covid במרפאה כולל בצעירים וילדים (וכן אני מסכים שלרוב זה יחלוף ושהפגיעה לרוב אינה קשה) לעומת א-פ-ס מקרים של סיבוכי חיסון מלבד התופעות המקומיות וקצרות הטווח המוכרות בקרב עשרות ילדים של קולגות וחברים שהתחסנו (וגם את ציינת זאת במכתב שלך) - האמירה הכוזבת הזו, והמניפולציות האחרות שציינתי - פשוט מרתיחים אותי. מודה.

04.09.2021, 14:50

הי ד״ר ליבוביץ׳. ראי תגובה מפורטת בהמשך השרשור בתגובה לתגובה קודמת של ד״ר ניק טאודורוביץ. בטעות התגובה קפצה שמה..

03.09.2021, 10:34

נקווה שעם שינוי החוק למתן הסכמה מדעת לטיפול רפואי לבני נוער ומתן להם אוטונומיה, ישכילו הילדים לעקוף את חרדות הוריהם שבסופו של דבר פוגעים בבריאותם !!
כמו המכתב הקודם, הערך היחידי הוא מתן במה לדעות שונות ופלורליזם גם אם לא עומד בשום הגיון מדעי אלא אמונות ותחושות שאיתם אין להתווכח. בריאות ושנה טובה !

אנונימי/ת
03.09.2021, 10:46

כסבא נדהמתי לקרוא את ההמלצות חסרות האחריות של הרופאה הבכירה כיצד להגן על הסבים והסבתות,ואתן רק 3 דוגמאות :
1. הגל יחלוף בשבועות הקרובים - כל המומחים מדברים על השארות הקורונה איתנו עוד הרבה שנים.

2. לא לשהות עם סבא וסבתא יותר מכמה שעות - הוכח שגם שהייה של דקות ספורות עשויהלחולל הדבקה.

3. לא לבקר את סבא וסבתא אם אתם הילדים מרגישים לא טוב - חלק גדול מהילדים הם אסימפטומטיים ולכן ההמלצה מגוחכת.

ועל כל אלה, איך אפשר להתעלם מכך שמי שחוסן מדבק הרבה הרבה פחות ממי שלא חוסן.

לסיכום, הרופאה המכובדת קוראת לאגואיזם ומגנה על כך בהמלצות שנראות טוב, אבל בפועל חסרות תוכלת.

1. הגל יחלוף (מקווה שתוך כמה שבועות - נסיון השנה הקודמת אומר שאולי כך זה יהא), ואז יהיה עוד גל, ואז הוא יחלוף גם כן. יש לנו כבר שנה וחצי של נסיון עם זה.
2. כל דבר בחיים הוא 'ניהול סיכונים'. אני סבורה שגם כעת, ניתן לבלות עם סבא וסבתא ממרחק ולזמן קצר או בחוץ, וכך אני נוהגת עם הוריי. במידה ואתה רוצה להקפיד יותר - בכבוד, אך מה זה קשור לשאלה אם הילד חוסן אם לאו ? מחוסנים יכולים לשאת את הנגיף.
3. הסיכון להדבקה מא-סימפטומטי קטן בסדרי גודל מהדבקה מסימפטומטי (לגבי וריאנט אלפה הוכח שהמספרים הם 0.7% לעומת 18%, למשל). נכון, הוא לא אפס. מי שרוצה להקטין את סיכוייו לאפס- מוטב שלא ייפגש עם איש. זו זכותו המלאה. אך עליו לדעת שגם מפגש עם מחוסן שם אותו סיכון דומה להדבקה ממפגש עם לא-מחוסן (ואת כל זה ניתן לגבות בספרות).
איחולי בריאות ושנה טובה

03.09.2021, 10:47

מזעזע אותי שרופאים שאמורים לדעת לחשב סיכון מול סיכוי מסוגלים לתמוך במלל המבולבל הזה. מעבר לסיכון המוגבר לילדיה שלה, ורק השבוע יצא בניו אינגלנד ג'ורנל מאמר המפרט את הדבר, לא מחוסנים כשהם נדבקים הם מפיצי על של זן הדלתא. אישית הייתי שולל רשיונו של רופא שאינו מתחסן ואת רשיון ההורה ממי שמונע זאת מילדיו.

03.09.2021, 17:21

אתה יכול לשלוח את הקישור למאמר בבקשה?

אנונימי/ת
03.09.2021, 10:47

מה זה "וירוסים וירליים"?

זו בדיחה :-)

אנונימי/ת
03.09.2021, 18:30

עכשיו אני מבין שאת ליצנית רפואית שמספרת בדיחות

אנונימי/ת
03.09.2021, 11:12

תודה שהשמעת את קולך .

03.09.2021, 11:12

ידע רפואי הוא תולדה של בחינת הדברים המפורסמים בנושא הנבחר ותוך התעדכנות שוטפת בנתונים, בבקורת, בהצלחות ובכשלונות. ידע רפואי אינו חוכמת המונים, בהגדרתה, ואינו מבוסס על ההרגשה מה נעים לי ומה לא, מה מתאים לי ומה לא.
השמעת דעה נוגדת - מחוייבת המציאות. הפיכה לידע רפואי לגיטימי היא זלזול בחתירה לאמת.
אף אחד לא מנהל את חיינו. אנחנו ורק אנחנו אחראים עליהם ועל הקרובים לנו. זו אחריות מחייבת !!

03.09.2021, 12:06

שנה טובה לכולם,
כסבתא לנכדות צעירות, וכרופאת-שיניים, הייתי שמחה לדעת מה עמדת רופאי ילדים ותיקים ומנוסים חענין זה.
הייתי שמחה לשמוע עמדת פרופ צחי גרוסמן - יו"ר איגוד רופאי הילדים, את ד"ר איתי פסח, את ד"ר מאיר עזרא אליה, ועוד קודקודים מקצועיים רלבנטיים.
עם כל הכבוד לכותבת הנכבדת , היא מנהלת מכון אונקולוגי ואיננה פדיאטרית, סליחה ככל שטעיתי.
מדוע לא נשמע את המומחה המקצועי המנוסה והספציפי לסוגיה ?
תודה ושנת בריאות לכולם

04.09.2021, 23:27

פרופ גרוסמן התראיין לא מעט לתקשורת וקרא לילדים ללכת ולהתחסן.
למשל:
https://www.ynet.co.il/health/article/BkmMCWmH00

03.09.2021, 13:23

יש לי הרגשה שמשתמשים ברופאה הזו להגברת תפוצת העיתון

אנונימי/ת
03.09.2021, 13:35

אכן-מכתב לילדים מן הראוי שיתפרסם בעיתון לילדים ולא כאן...

03.09.2021, 14:07

נו, הרבה מלל, בליל של שטויות עם חצאי אמיתות.
על התופעה הזו כבר שנו חז"ל - אוויל מלומד הוא יותר אווילי מאוויל עם הארץ.
נראה כי הפסוק הזה מתקיים היטב על דר' ליבוביץ הנכבדה.

03.09.2021, 16:39

תגובתך הנה הכפשה, ללא התייחסות עניינית.

אנונימי/ת
03.09.2021, 15:13

כל הכבוד על היושרה והאומץ!

ד״ר רעיה ליבוביץ היקרה,

אנו החתומים מטה עובדים במרכז הרפואי ״שמיר״ (אסף הרופא), אותו מרכז בו את עובדת. להלן שמותינו והתפקידים:
פרופ׳ מתי ברקוביץ- מנהל היחידה לפרמקולוגיה קלינית וטוקסיקולוגיה,
פרופ׳ איברהים אבו-קישק- מנהל היחידה לטיפול נמרץ בילדים,
פרופ׳ מיקי גולדמן- מנהל מחלקת ילדים,
פרופ׳ אילן יונגסטר- מנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים,
פרופ׳ ערן קוצר- מנהל המחלקה לרפואה דחופה בילדים,
ד״ר גדי רייזלר- יו״ר חטיבת הילדים ומנהל מחלקת אשפוז יום ילדים.

חשוב לנו להביע את הסתייגותינו מעמדתך בנוגע לחיסון נגד קורונה, במבוגרים ובילדים כדי שיובהר שאת לא מייצגת את עמדתם המקצועית של רופאי הילדים, המטפלים באוכלוסיה אליה ייעדת את מכתבך.
בהתייחסות למכתבך הנוגע למתן חיסון קורונה לילדים, הרי שאנו סבורים, על סמך המידע שהצטבר עד היום במעל 1.5 מליון מנות חיסון שניתנו לילדים, כי החיסון יעיל ובטוח. אנו תומכים בפה מלא בהמלצות משרד הבריאות בכל הקשור לחיסון בני 12 שנים ומעלה. חשוב, בייחוד כמדענים, לבסס מאמרים, גם מאמרי דעה, על עובדות ולא תחושות. אין שום מידע מדעי המצביע על חוסר בטיחות של החיסונים בקבוצת גיל זו.
במרפאות הילדים בקהילה, בהן אנו עובדים, לא מעט ילדים אשר חווים תסמינים לא קלים על רקע ״הוירוס הוירלי״.
את מוזמנת למחלקות השונות בחטיבת הילדים, כולל ביחידה לטיפול נמרץ בילדים, לראות ילדים המאושפזים עם תסמינים על רקע המחלה, כולל אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ ילדים עם תסמונת שלאחר המחלה.
רק לאחרונה שוחררה ממחלקתנו נערה בת 17 שנים שאיבדה את שמיעתה לאחר מחלת קורונה.
כדאי לקחת בחשבון גם עובדות אלו כאשר מחווים דיעה על מתן החיסון.

בידידות
מתי, איברהים, מיקי, גדי, ערן ואילן.

תודה לכם. דבריכם חשובים, וטוב שפרסמתם אותם.
לצערי , לקרוב משפחה שלי היתה ירידה בשמיעה לאחר החיסון. כמובן שאיני יכולה להוכיח קשר לחיסון

לבקשתם – להלן מקבץ רפרנסים. יש לי עוד הרבה , אך לא אכביד. ניסיתי לבחור את המשמעותיים, ברור לי לחלוטין שישנם גם אחרים שתומכים במתן חיסון לילדים.

ביקורת רצנטית של ה- BMJ על תהליך אישור החיסון על ידי ה- FDA :
https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2086

ה- FDA לא נתן אישור סופי למתן התכשיר מתחת לגיל 16:
We are deferring submission of your pediatric studies for ages younger than 16 years for this application because this product is ready for approval for use in individuals 16 years of age and older, and the pediatric studies for younger ages have not been completed.

בקשה של ה- FDA לבדיקה מדוקדקת יותר של תופעת המיו-קרדיטיס מפורטת כאן -
https://www.fda.gov/media/151710/download?fbclid=IwAR05MEQmqZE3Zu8nqEDQ1Dce1wjO_A8q-ArRkaxXTtT7_3UvQWqzN-Zp7VM
וכלשונה -
We have determined that an analysis of spontaneous postmarketing adverse events reported under section 505(k)(1) of the FDCA will not be sufficient to assess known serious risks of myocarditis and pericarditis and identify an unexpected serious risk of subclinical myocarditis
Therefore, based on appropriate scientific data, we have determined that you are required to conduct the following studies: 4. Study C4591009, entitled “A Non-Interventional Post-Approval Safety Study of the Pfizer-BioNTech COVID-19 mRNA Vaccine in the United States,” to evaluate the occurrence of myocarditis and pericarditis following administration of COMIRNATY.

מאמר (טרם פורסם) מ'מכבי' שמוכיח שהחלמה מעניקה חסינות ממושכת יותר מהתחסנות –
medRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.24.21262415

מספר מאמרים (או תיאורם בעיתונות הציבורית הרשמית עם ההפניות הרלבנטיות) שמדגימים שהמחלה קלה בילדים , ושתופעות הלונג-קוביד הן זמניות:
https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00198-X/fulltext

https://www.wsj.com/articles/most-children-with-rare-post-covid-19-condition-in-fine-health-year-later-u-k-study-finds-11630335617

https://www.nature.com/articles/d41586-021-01897-w
https://www.bbc.com/news/health-57766717

אשמח לדעת כמה ילדים חולי קוביד אושפזו בגל הרביעי בארץ, וזאת לעומת אשפוזים בשל וירוסים אחרים לאחרונה דוגמת RSV.
צר לי מאד לשמוע על ילדה שאיבדה את השמיעה.
ואסיים בהערכתי הגדולה לכם, בתודתי על התגובה, ובאיחול -
הלוואי, הלוואי שאתם צודקים, והחיסון הזה בטוח לחלוטין לילדים מתחת לגיל 16.

שנה טובה

03.09.2021, 17:34

‏קשה לי להאמין שיש מחקר שיצביע על סיבוכים שבאים לידי ביטוי בילדים יותר מחודשיים לאחר קבלת החיסון מהסיבה הפשוטה, שאף אחד לא חוסן אז.
בוודאי אין איסוף נתונים מסודר ואין מחקר בהיתהוות. אז ברור שגם באמירה שלכם מדובר בתחושת בטן.
או באוסף גדול של case reports במספרים שונים.
אולי יש מחקר סמוי (לפחות ממני), בלי הלסינקי, הסכמה מדעת או פרוטוקול (פלאסבו מול חומר טיפולי, מינון, תיזמון וכו) - אשמח לראות הפרוטוקול.
האירו את עינינו.
אשמח גם לקרא מתי מתקשרים לפחות למוזרקים (אם לא מזמנים אותם לבדיקה) לשאול לשלומם ולראות אם יש בעיה רפואית כלשהי- על מנת לתעדה בפרוטרוט ולנסות בסוף תקופת המחקר להסיק מסקנות רפואיות מדעיות (זוכרים? זו השליחות הקדושה שלנו) האם התרופה/חיסון עובדים/מסוכנים וכמה.
כפי שהיה מקובל עד היום בכל מחקר רפואי על אנשים וילדים (אני יודע, אני משתתף בכאלו מחקרים).
בשורה התחתונה- יש חולים קשים בכל מיני מחלות ויראליות - על אנחנו מסכימים.
אני טרם ראיתי הוכחה כלשהי שהחיסון הזה טוב יותר מהוירוס.
בוודאי לא בילדים.

אנונימי/ת
03.09.2021, 19:37

אין לך שום לגיטימציה לפעול נגד מדעים שיותר ממך מבינים בתחום הוירולוגיה. את גורמת נזק לא רק לילדים שלך אלא גם לכל האוכלוסיה בארץ שגם ככה מבולבלת. יש הנחיות משרד הבריאות שמבוססות על המחקרים ודעות של אנשים רלוונטיים. התחום שלך המטולוגיה? אז בזה את מומחית ולא בחיסונים שאין לך שום אסמכתא להביע דעתך.

אנונימי/ת
04.09.2021, 07:39

ד"ר ליבוביץ גם אני רופא משמיר-אסף הרופא. לדבריך, תשמחי לדעת כמה ילדים מאושפזים בארץ? לזה אין לי מידע אבל יש לי מיד על מה קורה בארה"ב בנוגע לילדים מהפרסום האחרון של ה AAP (האקדמיה האמריקאית לפדיאטריקס) מהימים האחרונים. מפירסום זה תוכלי לקבל מידע שמספר הילדים המצטבר של ילדים עד גיל 17 שאושפזו מקורונה (אוקי, אין השוואה ל- RSV. רק קורונה) הוא 19,082 ומספר מקרי המוות המצטבר של ילדים מגיל 0-17 הוא 425. הנה הקישור לתקציר, ובתחתית ניתן להוריד קובץ PDF עם כל הפירוט. אני קראתי את הפירוט המלא ואני מציע גם לכך לקרוא, ולהתעדכן. אגב מידי שבוע-שבועיים הדיווח מתעדכן כך שיתכן שבעת כתיבת שורות אלה, המספר גבוה אף יותר. שנה טובה ובריאה. https://www.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report

04.09.2021, 23:32

מה שכן יש, זה מידע על המחלה בילדים, על התופעות לטווח הבינוני ועל מספר מסויים של פטירות.
אין לנו שום מידע על תופעות לטווח ארוך- נזכיר שנגיפים אחרים גורמים לפגיעה קשה מספר שנים לאחר ההדבקה הראשונית.
עד היום לא ידוע על חיסונים שגורמים לנזקים ארוכי טווח, ואין סיבה טובה להעריך שהחיסונים האלה יהיו הראשונים.

אחרי כל זה- הבחירה אינה בין חיסון לבין כלום, אלא, ככל הנראה, בין חיסון לבין הידבקות בנגיף. בין אלה, לדעתי החיסון עדיף פי כמה.

אנונימי/ת
05.09.2021, 07:05

מתי, איברהים, מיקי, כדי, ערן ואילן.
איזו סולידריות. אחוות רעים מרשימה.
או שמא אפשר להגיד ציפוף שורות?
איפה באמת הייתם, חבורה נאה שכזו, בשנה וחצי האחרונות, כשילדים הפכו פלח אוכלוסייה שמסכנים (אם לא מקריבים) במעין צעד של אחוות רעים?
איפה הייתם כשיותר מאחד מאותם מומחים שאתם נוהים אחריהם התייחס אליהם כפצצת זמן מתקתקת?
איפה הייתם כשציבור שלם של תלמידי גנים ובתי ספר נלקח כבן ערובה - על חייו הרגילים, בריאותו הרגשית, ועוד - מתוך מחשבה מוטעית שהם זרע הפורענות המפיץ את הוירוס לכל עבר ומסכן את המבוגרים? (כשבאותה עת ציקצקתם את המנטרות שהחיסון מגן על המחוסנים ב-99% ולכן הילדים לא אמורים לסכן את הלא מתחסנים)
איפה הייתם כשילדים נכנסו לבידוד השכם והערב באופן גורף ואוטומטי ללא צל של יכולת ערעור, ורק בגלל ששהו באותה כיתה (עם מסכות כמובן), של מישהו שהיה אסימפטומטי אבל מאומת?
איפה הייתם כשהשלטון החליט לבצע מסדרי בדיקות לילדים, בחלקם כושלים כמו הסרולוגיות, ובחלקם מוטעים כמו מצג השוא שבדיקות אנטיגן ביום הראשון לילדים יציל את כולם?
ואיפה הייתם בשבוע-שבועיים האחרונים כשמתפרסם מאמר מביש שאפילו לא מפלח בין קבוצות גיל, לגביהם ה-FDA מוציא הערת אזהרה שלחלקם (בנים צעירים) יש סיכון מוגבר לדלקת שריר הלב, בעוד המחלה עצמה יחסית נדירה בהשלכותיה למרות שליפותיכם של כל מיני מצבים, שבחלקם אפילו בארה"ב ובאירופה לא בטוחים שהם בעלי משמעות, והם גם לא ממליצים לחסן את אותם אוכלוסיות?
האם גם כאן אתם בטוחים שנכון לסכן את אותה אוכלוסייה בשל איזו מחשבת שווא שלא מבוססת במרבית המדינות בעולם שלא ממליצים לחסן אוכלוסיות צעירות?
אף אחד לא זוכר שקולכם נשמע אז עם ציפוף שורות מרשים שכזה.
כך שרק נשאר לתהות מה בכל זאת הניע אתכם להתייצב מנגד דווקא עכשיו?
שאלות שיישארו ללא מענה

03.09.2021, 17:22

‏צודקת דר ליבוביץ.
כמה שזה נכון. מכל הכיוונים.
ברור שלא צריך לחסן ילדים או צעירים ‏מהסיבה הפשוטה שמחלתם קלה מאוד אם בכלל, יש סיבוכים לחיסונים: חלקם מוכרים ולא יפים וחלקם עדיין לא נתגלו!
לגבי חיסון מבוגרים-יש פשוט אופציה אחת דורסנית וכוחנית, שלא משאירה מקום ‏לדיון ראוי להתלבטות מדעית חברתית ואישית, ובוודאי לא לקבלת החלטה שהיא נגד הזרם. זה מסוכן גם לחברה ובוודאי לפרט.

אנונימי/ת
04.09.2021, 07:23

שלום נדב, אני לא רופא ילדים, אלא רופא עיניים כמוך. אבל במקרה נפל לידי פירסום של ה- AAP - האקדמיה האמריקאית לפדיאטריקה שאת הקישור שלו אני מעביר כאן. מדובר בפרסום מהימים האחרונים המכיל דיווח מפורט מאוד על תחלואת ילדים בארה"ב מקוביד + מוות ילדים מכך. בקישור מופיע רק התקציר אבל בחלק התחתון יש אפשרות להורדת PDF של כל הדיווח, המכיל מידע מפורט בכל מדינה ומדינה בארה"ב. מדיווח זה ניתן ללמוד שעד היום, בארה"ב בלבד אושפזו (לא חלו בקורונה - אושפזו!) 19,082 ילדים עד גיל 17. אמנם מדובר בשיעור נמוך יחסית לעומת מבוגרים אבל עדיין - 19,082. ולגבי מוות ילדים מקורונה, אכן שיעור נמוך אבל בכל זאת 425 ילדים נפטרו מקורונה עד גיל 17. 425! כך שלקבוע שלגבי ילדים - "מחלתם קלה מאוד, אם בכלל" זו טעות. אני לא חושב שהיית מעוניין שילדיך או נכדיך (אם הם עד גיל 17) היו נכללים בתוך 19,082 מאושפזים או חו"ח בין ה-425 שנפטרו. אז נכון, אני מסכים שרב הנסתר על הגלוי. אני סבור שאין כאן "טוב" או "רע". יש "רע" ויש "עוד יותר רע" ולכן - החיסון הוא אולי "רע" אבל מניעת חיסון היא "עוד יותר רע" עם סיכון מאוד גבוה לאשפוזים, ולמוות ואני מציע לך ולאחרים להיכנס לקישור, בכל זאת, אקדמייה אמריקאים לפדיאטריה - יש כבוד לא? והנה הקישור: https://www.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report

05.09.2021, 10:27

לאנונימי רופא העיניים: האומה האמריקאית כוללת מעל 330,000,000 בני אדם. בכל שנה מתים שם כ-8,000 ילדים עד גיל 14, בעיקר ממחלות גנטיות, חבלות, זיהומים, גורמים סביבתיים, סמים/תרופות ושילובים שלהן (1840 מתו מהזנחה או התעללות בשנת 2019). בתקופת השתוללות הקורונה, בה נדבקו מעל 4,000,000 ילדים אמריקאים בקורונה, מתו פחות ילדים מאשר בתקופות קודמות. קורונה איננה 'גורם סיכון' בילדים, הגיע הזמן להתאים את רמת החרדה לרמת הסיכון הממשית. כרופאים יש לנו תפקיד חשוב בהתאמה זו. מחזק את ד'ר ליבוביץ' על האומץ לומר אמת פשוטה מול קהל מוכה פחדים.

אנונימי/ת
05.09.2021, 20:17

לד"ר ניר צבר, אני מציע לך לחזור ולקרוא את המאמר שנית ולא לזרוק סתם מספרים. אין מדובר באוסף של מקרי מוות בילדים. המאמר מדבר באופן ספציפי על אשפוז ילדים כתוצאה מקורונה (ולא אשפוז כתוצאה מגורם אחר) ועל תמותת ילדים מקורונה )ולא תמותת ילדים מגורם אחר). אני מניח שה- AAP יודע לבודד היטב את המקרים הללו ממקרי תחלואה אחרים, או שאולי גם ה- AAP מואשם כשותף לקונספירציה? אני מסכים איתך שכרופאים אנו נדרשים להתאים את רמת החרדה לרמת הסיכון הממשית, אך אין זה אומר שצריך להתעלם מעובדות. לומר שילשים כמעט ולא חולים בקורונה, או שהם מקבלים זאת בצורה קלה מאוד אם בכלל, זו הטעיה, וזה בניגוד לעובדות הכתובות במאמר שהצגתי. ממך כרופא הייתי מצפה להפעיל שיקול דעת, ולהסתכל לעובדות כמו שהן ולא להתעלם מהן, או יותר גרוע מכך, לטעת בציבור תחושה שהכל בסדר ואין מחלת קורונה משמעותית בילדים

אנונימי/ת
05.09.2021, 20:27

ד"ר ליבוביץ רעיה, וד"ר ניר צבר, וגם רופאים מומחים אחרים המצדדים בד"ר רעיה - אני מצטער אבל הדיעה שלכם, של כולכם אינה ממש מקצועית ואינה רלוונטית למרות שאתם רופאים מומחים. ד"ר רעיה היא אונקולוגית. ד"ר ניר צבר הוא גריאטר. עם כל הכבוד, אין לכם ממש נגיעה לנושא ואני מציע שכל אחד יעסוק בתחום שלו. דיעות שאני כן מעוניין לשמוע, הן דעות של רופאים מומחים מתחום הזיהומים, בריאות הציבור, אפידמיולוגים ולא כל מיני רופאים מתחומי התמחות חשובים שפתאום נעשו "מומחים לקורונה". ד"ר ניר צבר הגריאטר, מתי פעם אחרונה עסקת בסטטיסטיקות על ילדים? בסס ילדים בשנה רביעית בבי"ס לרפואה לפני 30 שנה? אולי שנה ששית? ואולי בסטאג' שלך לפני 25 שנה? וכנ"ל דם לד"ר רעיה שאולי מבינה באונקולוגיה, אבל אני לא בטוח שהידע שלה כה נרחב בילדים. וגם ד"ר נדב בלבד, אותו אני מכיר מקצועית, הוא מומחה גדול בקטרקט וברשתית, אבל בילדים, הרבה פחות. שנה טובה, וקצת צניעות לא תזיק לאף אחד מכם

אנונימי/ת
06.09.2021, 00:20

מעניין שמול קבינט הקורונה הנטול כמעט לחלוטין, אם לא לגמרי, רופאי ילדים, אין לך טענות.
מול אפידמיולוגים שמעולם לא טיפלו בחולים, אין לך טענות.
ומול פיזיקאים ובוני מודלים, אין לך טענות.
נראה שאת הענווה והצניעות, ובעיקר הקשר למציאות, אתה זה שצריך לחזק.
שנה טובה

מסכים לחלוטין עם הנאמר שוב תודה דר שליבוביץ.
קראתי גם את תגובות הנגד, הרבה חרדה אפס רפואה. חבל שרבים מאיתנו החליפו EBM בחרדות של ימי הביינים.

אנונימי/ת
03.09.2021, 19:32

מאמר שרלטני לחלוטין! כולנו רופאים מומחים עם ניסיון רב בפרקטיקה רפואית, אך זה לא אומר שמותר לפרסם דעה לא רלוונטית למקצוע וירולוגיה שיחידים מכולנו מתעסקים בתחום. אין מצפון בכלל לרופאה שמרשה לעצמה לפרסם המכתב הזה לילדים שלה. בושה גם למי שנותן לה במה

אם כך, למה בצוות מומחים שמייעצים למשרד הבריאות/ מל״ל יש פיזיקאי חלקקים, ביולוג חישובי ומלא רופאים ללא זיקה לוירולוגיה? גם ראש קבינט המומחים אינו וירולוג כמדומני.

אנונימי/ת
04.09.2021, 09:36

דר' רעיה ליבוביץ, אל תדאגי ואל תהי מוטרדת. בשנות ה-50 קברניטי משרד הבריאות הקרינו מאות אלפים ילדים בכפייה בגלל גזזת. הגזזת חוסלה ובית החולים הגדול במרכז הארץ נקרא מאוחר יותר על שם הרופא הגאון שבין היתר, ניהל את המאבק נגד הגזזת הארורה באמצעות קרינה וניצח אותה! מאוסף בעלי התפקידים שהרופא המגיב קיבץ בכדי להפחיד אותך אולי פעם יקרא מחלקה על שמו. הרי הסכם החיסיון של תופעות הלוואי יאריך עשרות שנים.

04.09.2021, 10:12

דר ליבוביץ שלום
אני מסכים איתך. לצערי מכתש החצים בלווי דיסאינפורמציה מופעל על ציבור בשם בריאות הציבור, המטרה מקדשת את המצעים. צמד המלים הסכמה מדעת, מקבל משמעות אחרת, גם לגבי טיפול ריפואי וגם בהשתתפות במחקר בבני אדם. פוליטיקאים משקרים - קוראים לזה הפרה של הבטחה, או אמירה עיקרונית שהיתה נכונה לשעתה. עולם הרפואה בישראל שכח מהיסטוריה ומאמץ את דוקטרינה אחרת פטרנליסטית של הסכמה מדעת ולוקח אותה לרמה עוד יותר גבוהה. כפיה היא רק מעבר לפינה. לצערי המומנטום נוצר וקשה לעצור אותו. אבל אם לפני שנתיים אני הייתי מספר לך שבכדי שתכניס למסעדה את צריכה להציג את פנקס החיסונים שלך, וחשבת אז שזה הזוי , היום המחשבה שאדם בכדי להיכנס לבית חולים יצטרך להציג תו ירוק, היא כבר עובדה בישראל. ההתנהגות כאילו יש מחלה אחת ונלחמים רק בה. הפעלת התו הירוק במרחב הציבורי היא אקט פשיסטי , ללא הצדקה בריאותית אפידמיולוגית שכל מטרתו היא לפעיל לחץ יום יומי על מי שלא התחסן. העובדה שמחוסנים ולא מחוסנים מדבקים בזן הדלתא אותו דבר לא מפריעה למקבלי ההחלטות. העובדה שהחיסון אינו יעלו מעבר למספר חודשים, לא מפריע לאנשים לחסן ילדים. כאשר רק בשבוע האחרון נמצאו 17 קשישים מתים בבתים שלהם, אני לא יודע מה זה להגן על סבא וסבתא , בדידות הורגת, אנחנו ממשיכים להיפגש , והילדים שלי ממשכים להתחבק עם סבא וסבתא, זה חלק חשוב מהחיים ומשמעות החיים, הרבה יותר מפטור מבידוד אחרי חזרה מחו״ל.

אנונימי/ת
04.09.2021, 23:38

ד"ר חדאד היקר.
מזכיר לך שאנחנו נמצאים בתקופה של מגפה.
זה דומה לתקופת מלחמה גדולה, שבה מגייסים בכפייה את כל האזרחים לצבא או לשירות בעורף.
נכון, לפעמים המדינה לוקחת את כל הסמכות, כדי שתוכל לעמוד מול סכנה חולפת. כשזה יעבור, גם הצורך בתו ירוק יעבור (אפילו עכשיו, רק כשהתחלואה גברה מאוד התחילו להחיל תו ירוק. לפני כן היה הכל פתוח)

05.09.2021, 09:20

יישר כוח, רעיה, על דברים נכונים ואומץ-לב מול מי שאינם מוכנים לשמוע דיעה אחרת.
עת רעה למדע, לרפואה ולשיח האנושי

אנונימי/ת
05.09.2021, 20:06

קואליצית ה-anti-vaxers מצופפת שורות. מזל שלא אתם מקבלים את החלטות במדינה הזאת. רק מסיתים אנשים תמימים להתנגד לחיסון יעיל כשהמגיפה משתוללת.

כל מי ששואל שאלות לגבי צורך בחיסון הנוער הוא מתנגד חיסונים? אם כך, גם גוף בשם JCVI הבריטי שזה הגוף הרשמי שממליץ על מדיניות חיסונים בבריטניה כנראה מפוצץ במתנגדי חיסונים: הרי הם שוב המליצו לא לחסן נוער שם. ובאמת מזל שאנשים אחרים קובעים מדיניות בישראל: מי עוד היה מצליח עם כל כל הרבה איסורים ובדיקות, חיסון שלישי לכלל האוכלוסיה (יחידים בעולם) ב מדינה עם שיעור התחסנות הכי גבוה להגיע לכמות מאומתים גדולה בעולם. באמת הצלחה מסחררת.

אנונימי/ת
05.09.2021, 11:37

כולנו חוטאים בחוסר צניעות,וחושבים שהחוכמה הוענקה רק לנו. החל מהכותבת שחוטאת ביוהרה, ועד חלק מהמגיבים שמגיבים בזלזול ובגסות. ורק לי יש תחושה שוירוס זה, עוד יש לו מה ללמד אותנו? אני, אגב, מקבל כל חיסון שמציעים לי, ומציע כך גם לילדיי. לא נראה לי שחיסון יכול להזיק יותר מהוירוס עצמו. שנה טובה

אנונימי/ת
08.09.2021, 22:07

אהבתי. אכן, עושים עלינו מניפולציות. ולא רק רגשיות.

עם כל הכבוד, למה אונקולוגית כותבת על ווקסינולוגיה?

21.09.2021, 10:12

אני ביוכימאי בהשכלתי וקראתי את התגובות המרתקות נגד/בעד החיסון. חשוב לציין שיש כמה סוגי חיסונים. שלהם יהיו תופעות לוואי שונות ?בהקשר זה יש לציין את החיסון הסיני שגם ממנו כנראה יש לפחות 2 סוגים, שניתנו בהיקף גדול במזרח.
נ.ב. איש לא יודע מה יהיו ההשפעות ארוכות הטווח של הזנים השונים של וירוס הקורונה.
השפעות ארוכות טווח של חיסון כלשהו מאוד קשה לזהות.
כרגע ברור שהחיסון עוצר את המגפה, תחלואה קשה, אישפוז ומוות.
הפתרון למגפה יגיע רק אם כל מדינות העולם יתאחדו סביב חיסון מבוגרים
יחד עם סגרים בכל מדינה והגבלות חמורות על מעבר אנשים ממדינה למדינה לתקופה של 3 חודשים.
בלי זה הוירוס יפתח עוד ועוד מוטציות והמגפה תמשיך לגבות את חייהם של עשרות אלפי בני אדם מדי שנה.
נכתב ב 21.09.21.
בריאות ושנה טובה

31.01.2022, 02:32

אבא שלי מת בטיפול במחלקה שלך. עכשיו אני מבינה למה. חיי אדם חשובים לך כקליפת השום. גם לא של ילדיך ובטח לא של אחרים.