חדשות

"בילינסון": סילוק אבנים מבלוטות הרוק משפיע על הבריאות הכללית

במחקר שנערך ב"בילינסון" נמצא כי לאחר ניתוח להוצאת אבן המתפתחת בבלוטת הרוק בחולי סיאלוליתיאזיס, ניכר שיפור משמעותי במצבם הכללי הבא לידי ביטוי בבדיקות הדם השגרתיות

בדיקות דם (צילום: אילוסטרציה)

סיאלוליתיאזיס (Sialolithiasis) היא מחלה כרונית שבה אבן הנוצרת בצינורית הפרשת הרוק גורמת לדלקות חוזרות של בלוטת הרוק. התופעה מתרחשת אצל כ-1%-1.5% מהאוכלוסיה ומתבטאת בנפיחות ובכאבים בעיקר בזמן הארוחות, שנגרמים בעקבות חסימה של הפרשת הרוק. החסימה גם יכולה להוביל למצבים מסכני חיים בשל זיהום היכול להיווצר בבלוטה ולהוביל לנפיחות גדולה של הצוואר עם סיכון חיים בשל היצרות של נתיב האוויר.

צוות חוקרים מבית החולים בילינסון, בשיתוף אוניברסיטת תל אביב, ערכו מחקר אשר בדק את ההשפעה של סילוק אבנים מבלוטות הרוק על שיפור בבריאותו הכללית של המטופל. המחקר התפרסם בירחון המקצועי Biology ומטרתו היתה לבחון האם סילוק הגורם המזהם משתקף בבדיקות הדם השגרתיות של המטופלים ובעיקר האם הוא משפר את מדדי הכדוריות האדומות ההמוגלובין (אנמיה).

במחקר נבדקו ספירות הדם של כ-50 מטופלים שסבלו מאבנים בבלוטות הרוק ועברו ניתוח להסרת האבן. טווח הזמנים בו נבדקו תוצאות בדיקות הדם היה שנתיים לפני ההליך הכירורגי ושנתיים לאחריו. רק בדיקות דם השגרתיות (לא כאלה שנלקחו אחרי ניתוח או בזמן מחלה אחרת) נכללו במחקר.

תוצאות המחקר הצביעו על שיפור מובהק בספירת הדם לאחר ההחלמה מהניתוח. נמצאו עלייה ברמת ההמוגלובין - מספר הכדוריות האדומות וירידה במספר הכדוריות הלבנות. שינויים אלה בבדיקות הדם מעידים על שיפור בבריאותם הכללית של המטופלים לאחר הניתוח. לדברי החוקרים, זוהי עדות ראשונה על השפעה גופנית כללית של סילוק אבנים מבלוטות הרוק.

את המחקר הוביל ד״ר גל אבישי, סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של הפה והלסת בבית החולים בילינסון, בשיתוף פעולה עם ד"ר חנה גילת ממחלקת אא״ג בבית החולים, ד"ר ליאת צ'אושו ועידן רבינוביץ מבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב.

החוקרים הגיעו למסקנה שלאחר התערבות ניתוחית לסילוק אבן מבלוטת הרוק ושיקום צינורית הפרשת אצל המטופלים שסובלים מסיאלוליתיאזיס ניכר שיפור משמעותי במצבם הכללי, הבא לידי ביטוי בבדיקות הדם השגרתיות.

ד״ר גל אבישי, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה של הפה והלסתות, אומר: ״הטיפול באנמיה של דלקת שונה מהטיפול במצבים אנמיים אחרים, שכן לא קיים מחסור ממשי במאגרי הברזל אלא מחסור בברזל החופשי בלבד כתוצאה מאחסון ואגירתו על ידי מגוון תאים בגוף כתוצאה מחשיפתם למתווכי דלקת ייחודיים. לכן, הטיפול באנמיה של דלקת מכוון כלפי מיגור מוקד המחלה או הזיהום הראשוני ואינו מגיב לטיפולים בתוספי ברזל.

"כאשר אנחנו סובלים מזיהום כלשהו, מערכת החיסון אחראית על מיגור התהליך הזיהומי בשלל מנגנונים ודרכי פעולה. לאלה יכולים להיות ביטוי נרחב על מגוון מערכות ואזורים מרוחקים כחלק ממנגנון ההגנה הטבעי והתקין. כאשר תהליכים זיהומיים נמשכים באופן כרוני, לתגובה החיסונית יכולים להיות ביטויים שליליים כתוצאה.

"במחקר הזה הראנו את הקשר בין הזיהום לכדוריות הדם האדומות וזהו קשר שלא נראה כמותו בתחום הזיהומים. זהו ממצא חדשני, הראשון מסוגו בעולם, שמציג את הקשר הישיר בין הוצאת אבן מבלוטת רוק לבין שיפור במדדי בדיקות הדם המצביעים על הבריאות הכללית של המטופלים ומדגישים את חשיבות סילוק מוקדי זיהום על הבריאות הכללית".

נושאים קשורים:  בילינסון,  סיאלוליתיאזיס,  אנמיה,  ד״ר גל אבישי,  ד"ר חנה גילת,  ד"ר ליאת צ'אושו,  מחקר
תגובות

Congrats 👏👏👏

מחקר מרתק והתוצאות לא פחות! כל הכבוד!