COVID-19 בישראל

הגנה מהדבקה בראשוני המתחסנים בישראל עומדת עתה על 16%

נתוני משרד הבריאות: יעילות חיסוני הקורונה בהגנה מפני מחלה חמורה ואשפוז נשמרה גם לאחר התפשטות זן הדלתא, בעוד ההגנה מהדבקה ירדה ביחס לתקופות קודמות

"היעדרו של גילוי נאות והסבר מלא למתחסן, על היתרונות והחסרונות של החיסון, אינו עולה בקנה אחד עם אתיקה רפואית". צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

ההגנה מפני הדבקה אצל ראשוני המתחסנים בישראל עומדת עתה על 16%, אצל מתחסני פברואר על 44%, אצל מתחסני מארס 67% ואצל מתחסני אפריל על 75%. כנ"ל גם לגבי הגנה מפני תחלואה תסמינית. דו"ח מפורט רשמי בנושא הזה פורסם על ידי משרד הבריאות.

על פי הדו"ח, החיסונים מקנים הגנה נגד מחלת קורונה קשה ואשפוז ובסך הכל היא נשמרת ועמדה בחודש שבו התפרץ בישראל זן הדלתא על 94%, אבל כפי שכבר דווח לא אחת בשבועות האחרונים מבלי שמשרד הבריאות הציג לציבור נתונים מפורטים, היעילות במניעת ההדבקה והתסמינים יורדת ככל שהחיסון ניתן מוקדם יותר.

הנתונים בדו"ח משרד הבריאות מתייחסים לבדיקות שנעשו בין 20 ביוני ל-17 ביולי השנה – כלומר פרק הזמן שבו נעשה דלתא הזן הדומיננטי בתחלואה בישראל.

מקור: משרד הבריאות

הגנת החיסונים ממחלה קשה עומדת על 91.4%, וההגנה מפני אשפוז עומדת 88%. לעומת זאת, ההגנה מהדבקה במחלה ירדה ל-39%, וההגנה ממחלה עם תסמינים ירדה ל-40.5% לעומת 94% במחקר שפורסם בפברואר. אולם, הנתונים על ההדבקה והתחלואה התסמינית, כפי שגם דווח אתמול ב"דוקטורס אונלי" ללא פירוט, עלולים להיות מוטים כיוון שהם רגישים לאוכלוסיית הנבדקים.

ההגנה מפני אשפוז עמדה על 83% למתחסנים באפריל, 89% למתחסנים במארס, 91% למתחסנים בפברואר ו-82% למתחסנים בינואר. ההגנה מפני מחלה קשה עמדה על 84% למתחסנים באפריל, 94% למתחסנים במרץ, 91% למתחסנים בפברואר ו-86% למתחסנים בינואר.

ההסבר בדו"ח לכך שנתון המועילות עלול להיות מוטה: "עקב נטייה שונה לביצוע בדיקות בין קבוצות שונות באוכלוסיה ובהשוואה בין מחוסנים ללא מחוסנים. מחוסנים לא נדרשים לבידוד ולכן אינם מבצעים בדיקות הנדרשות כיום לקיצור תקופת הבידוד, לצד תחושת המוגנות שיש להם מפני הנגיף. עם זאת, הנתון לגבי אשפוז ומחלה חמורה נחשב לקשיח יותר ופחות ניתן להטיה באמצעות הבדיקות.

עוד צוין כי "נתוני מועילות החיסון נעשו לפי החודש שבו האדם התחסן והם עברו התאמה למין, קבוצת גיל ושבוע אפידמיולוגי. בהתאם לתיעדוף החיסונים בישראל, נקבע שחולים כרוניים ואנשים בקבוצות סיכון יתחסנו ראשונים. אוכלוסיה זו מלכתחילה פגיעה יותר וייתכן שיצרה הטיה מסוימת בנתונים".

כמו כן הפיץ משרד הבריאות דו"ח מפורט של ה-CDC שממחיש את התועלת מול הסיכון במתן חיסונים לבני 15-12 ובמיוחד בכל הנוגע למיוקרדיטיס וגם את תמונת מצב החיסוניות לפי קבוצת גיל בישראל.

נושאים קשורים:  חיסונים,  חיסון לקורונה,  משרד הבריאות,  וריאנט דלתא,  19-COVID,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
27.07.2021, 17:02

פייזר אמרה במפורש שמטרת החיסונים לא היתה למנוע מאומתים אלא תסמינים.
מה זה מעניין כמה מאומתים יש בקרב המחוסנים?