דעות

לא אשתוק, כי הרפואה שינתה את פניה

ערכי יסוד ברפואה נמצאים היום תחת איום קשה. מקורו העיקרי של האיום הזה, כמו גם של הפגיעה בבריאות הציבור, אינו הנגיף כשלעצמו אלא הצעדים שנקטו הרשויות

חיסון ילדים לקורונה. צילום: פלאש 90

כמי שעוסק בתחום של מגיפות שנים, מגיפת הקורונה לא תפסה אותי מופתע. עם זה, מזה שנה ורבע אני ניצב המום בראותי איך עקרונות יסודיים ברפואה נתונים למרמס, וכל זה בשם התפרצות של נגיף עם IFR = 0.15%, והמסכן כמעט באופן בלעדי קשישים וחולים. אני תוהה האם קובעי המדיניות במשרד הבריאות, שרובם ככולם לא נגעו בחולים עשרות שנים, מבינים את המשמעויות הקשות של החלטותיהם לא רק על בריאות הציבור אלא גם על מקצוע הרפואה. אסקור בקצרה כמה היבטים בסיסיים ברפואה שעוברים שינוי, ולא לטובה.

חשיבה בייסיאנית קלינית: המושג של Pre test probability, המשמש אותנו בכל בדיקה שאנחנו מבקשים לבצע, נדמה שנשכח. אחרת אי אפשר להבין הנחיה לבצע בדיקות PCR ברמת רגישות גבוהה מאוד באנשים אסימפטומטים, כאשר ברי לכל כי שיעור התוצאות החיוביות הכוזבות יהיה עצום. מה זו הגדרת חולה "מאומת" למי שהבדיקה אצלו חיובית? מישהו בקהל מכיר ברפואה את המונח "מאומת"? אדם א-תסמיני שהבדיקה אצלו חיובית ברמת נגיף נמוכה (ערך Ct גבוה) אינו חולה בקורונה ואינו מידבק.

אתה קורא בקריאה ביקורתית ניירות עמדה וחוות דעת של איגודים מקצועיים ושל משרד הבריאות, המונחים על שולחן קובעי המדיניות ברמה הלאומית, אתה מזהה את השגיאות ואת המגמתיות ולא יודע את נפשך מרוב בושה

רפואה מבוססת עובדות (EBM): בשנת הקורונה רבו עד מאוד המאמרים שפורסמו ללא בקרת עמיתים מספקת או בכלל. בד בבד עם המגמה המדאיגה הזו נצפית הטיה בפרסומים לטובת תכשירים וחיסונים חדשניים שפותחו על ידי חברות תרופות, ומנגד מחקרים על התערבויות זולות ופשוטות אינם מוצאים את מקומם בספרות. הספרות צריכה על כן להילקח בעירבון מוגבל ולהיבחן בזהירות יתרה. אתה קורא בקריאה ביקורתית ניירות עמדה וחוות דעת של איגודים מקצועיים ושל משרד הבריאות, המונחים על שולחן קובעי המדיניות ברמה הלאומית, אתה מזהה את השגיאות ואת המגמתיות ואתה לא יודע את נפשך מרוב בושה.

חשיבה כערך יסוד: מפרוץ משבר הקורונה הופצצנו הרופאים בהנחיות מסובכות ושרירותיות, שאת ההיגיון הרפואי שבהן לא תמיד הבנו. ברגע שההנחיות האלו החליפו את שיקול הדעת הקליני, הערך הבסיסי ביותר ברפואה, הערך של חשיבה, נפגע אנושות. מקצוענו מושתת על חשיבה, ויתרה מזו, על חשיבה עצמאית וביקורתית. הצורך בהנחיות אחידות בעת משבר מובן, אך ברגע שההנחיות הללו פוגעות בשיקול הדעת הקליני נגרם נזק. ברגע שמהרשויות לא מתקבלות תשובות הגיוניות לשאלות של רופאים, נגרם נזק.

"ראשית לכל, אל תזיק": חובת הזהירות, האיזון הנכון בין נזק לתועלת מכל הליך רפואי, היא בסיס אתי ומקצועי עתיק יומין ורב ערך בחשיבה ובעשייה הרפואית. מה הצורך לחסן ילדים מפני קורונה, מחלה שככלל אינה פוגעת בילדים, בתכשיר נסיוני, וזאת בשעה שהמבוגרים מחוסנים ומוגנים?

הראינו שהנזק במונחי אובדן שנות חיים משבוע אחד של סגר עולה פי מונים על הנזק מהנגיף עצמו. הגדרת המטרה של הפחתת התחלואה מהנגיף, אם כן, צרה ושגויה

ראייה רחבה: מראשית המגיפה השתלטה בארץ ולמעשה בחלקים גדולים בעולם הגישה שיש למגר את התחלואה מהקורונה בכל מחיר. גישה זו התעלמה מההגדרה של בריאות במובנה הרחב, הבריאות הפיזית, הנפשית והחברתית. בניתוח שעשו חבריי למועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה, הראינו שהנזק במונחי אובדן שנות חיים משבוע אחד של סגר עולה פי מונים על הנזק מהנגיף עצמו. הגדרת המטרה של הפחתת התחלואה מהנגיף, אם כן, צרה ושגויה.

שקיפות, אמון ודיון מקצועי: מאושיות המדע והרפואה. בשנת הקורונה אנו חווים חיסיון על דיונים, היעדר שקיפות הן לאנשי המקצוע והן לציבור הכללי באשר לשיקולים שבבסיס קבלת ההחלטות, והשתלטות של גישה אחת דומיננטית על השיח ועל הנראטיב התקשורתי. להיכן נעלמו השאלות? רופאים מדווחים על תחושה של סתימת פיות כאשר הם מעלים ספקות ושאלות בסיסיות, ואנשי רפואה ומדע כבר "זכו" להיות מתויגים כ"מכחישי מגיפה" ו"מתנגדי חיסונים". יהודה עמיחי כתב: "ספקות ואהבות עושים את העולם לתחוח".

ענווה, צניעות: ככל שאתה ותיק יותר ברפואה אתה מבין שליכולתנו להשפיע על מהלכן הטבעי של מחלה, של הזדקנות ושל מוגבלות, יש גבול, ושאי הוודאות היא היבט אינהרנטי בחיים. אז ידינו אמנם אינן רפות מלהמשיך לפתח ולהשתמש בטיפולים ובתרופות, אבל ברפואה אין סיבה לתפוש כל כישלון כאשמה ובושה, ואין מקום לנכס לעצמנו כל הצלחה.

יכולת הריפוי של הגוף האנושי חזקה מאיתנו, הרופאים. מגיפות טבען גלי ויש מספר עצום של פרמטרים במשוואה המשפיעים על התפשטותן: לא כל עלייה היא תוצאה של התנהגות אנוש לא אחראית, ולא כל דעיכה היא תוצאה של סגרים וחיסונים מעשי ידינו להתפאר. דרכם של שליטים שהם מבקשים לשמר בקרב העם את אשליית השליטה שלהם במצב, אבל אנחנו מודעים לכך שיש הרבה דברים שאיננו מבינים ויש מקום ליותר צניעות וענווה אל מול איתן הטבע הזעיר הזה.

זה הזמן להעמיד בראש מערכת הבריאות רופא/ה שאינם מנותקים מהשטח, רצוי כאלה שממשיכים לגעת במטופלים, מנהיגים מקצועיים ועם גישה שונה.

אם כן, ערכי יסוד ברפואה נמצאים היום תחת איום קשה. למרבה הצער, מקורו העיקרי של האיום הזה, כמו גם של הפגיעה בבריאות הציבור, אינו הנגיף כשלעצמו אלא הצעדים שנקטו הרשויות. הפחד, אשר מתודלק השכם והערב על ידי הממשלה באופן חסר תקדים, הינו מניע רב עוצמה המשתק אנשים, קהל רחב ורופאים כאחד. פחד איננו רגש מועיל בקבלת החלטות.

הגיע הזמן שנשתחרר מהפחד: זה המפתח להחזיר לנו את החיים. המגיפה בדעיכה, האוכלוסיה הפגיעה לנגיף ברובה הגדול מחוסנת ומוגנת, לרבות מפני הוריאנטים הידועים, ואף אם יופיעו מקרי מחלה חדשים, אין ביכולתם עוד להביא לאשפוז, לעומס ולתמותה משמעותיים.

ככל שצוותי הרפואה נתנו יותר ויותר את מיטבם בטיפול בחולים, הממסד גרם בפעולותיו ובמחדליו לרפואה לשנות את פניה, ולא לטובה. אני חרד לגורל הרפואה.

בהתחלף ממשלה, זה הזמן להעמיד בראש מערכת הבריאות רופא/ה שאינם מנותקים מהשטח, רצוי כאלה שממשיכים לגעת במטופלים, מנהיגים מקצועיים ועם גישה שונה. זה הזמן שלנו הרופאות/ים לקום ולהשמיע את דברנו לרשויות ולציבור: ניזהר ונישמר, לא נפחד. החיים לא ישותקו עוד.

את תחושתי אבטא בפרפרזה על מילות השיר: "לא אשתוק, כי הרפואה שינתה את פניה. לא אוותר לה, אזכיר לה ואשיר כאן באוזניה עד שתפקח את עיניה".

הכותב הוא רופא משפחה עצמאי, מומחה ברפואה פנימית ובמינהל רפואי; מרצה בתכנית לניהול מצבי חירום ואסון באוניברסיטת תל אביב; כיהן כסגן מנהל בית חולים, כרופא מחוזי וכמנהל מחוז ומנהל אגף בקופות חולים

נושאים קשורים:  ד"ר יואב יחזקאלי,  דעות,  מגיפת הקורונה,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
22.06.2021, 11:45

תודה רבה!!!

אנונימי/ת
22.06.2021, 12:07

לא הבנתי מה בדיוק היית עושה אחרת.
מה שכן, נראה שלא בילית לילה במיון או במחלקת קורונה בשנה החולפת.
הסגרים, ולאחר מכן החיסונים, הצילו את מערכת הבריאות מקריסה טוטאלית. גם ככה בקושי עמדנו בעומס.

23.06.2021, 14:48

מאחר ואני כן ביליתי במיון בכל ימי השנה החולפת, וגם בלילות, וגם בימים קשים רבים אחרים בשנותיי הרבות - אזי מעולם לא עמדנו לפני קריסה, גם בימים קשים ועמוסים.
סגרים לא הצילו אף אחד אף-פעם ובשום-מקום - EBM - והשימוש בהם מוגבל למצב יחיד שאף לא קרבנו אליו.
ואגב, כל מנהלי בית-החולים סיכמו שלא היינו קרובים לקריסה.
קורונה היא מחלה חדשה, ולמדנו לטפל בחולים הקשים, עם תוצאות סבירות.
המגיפה איננה "איום קיומי" ולא הייתה: הגדרת כל "מאומת" כחולה או כ"מקרה" , בין השאר, היא -היא יצירת הפחדה, והיא בעייה קיומית.

23.06.2021, 15:16

יש לך הוכחה לזה? אולי היו אלטרנטיבות יותר טובות. אולי חיזוק מערך הטיפול בקהילה ומתן טיפול ותמיכה מהופעת התסמינים הראשונים היה מביא לתוצאה הרבה יותר טובה, בלי כל המחירים הנלוים שאנחנו צפויים לשלם במשך שנים. בנוסף, המילה חיסונים יוצרת תחושה שמדובר באחד מחיסוני השגרה, כאשר לאמיתו של דבר מדובר בתכשיר ניסיוני שאין עדיין מידע מספק לגבי בטיחותו ויעילותו.

דבריך מעידים על כך שהקושי שנתקלת בו בטיפול בחולי קורונה במחלקות האישפוז ( שאינני מפקפקת או מזלזלת בו לרגע) גרם לכך שאתה פועל מבלי משים בדיוק באופן שד"ר יחזקאלי מדבר עליו.

אנונימי/ת
23.06.2021, 16:21

סגרים ומסכות לא הוכיחו את יעילותם .
חבל שאתם לא קוראים מאמרים .
להפסיק לבדוק אנשים בריאים . להניח לילדים.
אני נהנית מהחזרת המסכות לצוותים הרפואיים, אלה שתמכו ללא בסיס מדעי, אלה שנקטו בעמדת שתיקה ,אלה שראו את הילדים סובלים ולא עניין אותם ,אלו שנקטו בגישת אפליה כלפי לא מחוסנים , ביקשם קיבלתם , תהנו לעוד 10 שנים קרובות ממסכות , ממלא נקטתם בעמדת שתיקה.
מציעה לך לעיין במסמך שיתורגם ויחולק בכל הארץ
https://www.pandata.org/wp-content/uploads/PANDA-The-Declaration-for-the-Protection-of-Children-and-Young-People.pdf
איזה נזק גרם הטיפול האובססיבי שלכם להכחיד וירוס, גישה מיקרוסקופית , אז מה אם חיסלתם את הוירוס , החולה מת , הרגתם אותנו ואת ילדינו.

זה נורא מביך כאשר אנשים עם אג'נדה ברורה מצטטים מסמך כמו זה קבוצת האינטרסנטים ב Panda. לקרוא בפתיח אמירה כגון "המדע הינו ברור" לגבי מה שיש לעשות, זה מביך ובעצם מראה כמה המסמך חסר תועלת. כאשר המדע אינו ברור ובוודאי שלא היה ברור בתחילה, כאשר חוץ ממי שלא צריך לקבל החלטה ויש לו דיעה מוקדמת בנושא במילא, מקבלי ההחלטות (ובישראל אין לי הרבה מילים טובות עליהם אבל הם עשו כמיטב יכולתם) נאלצו לעמוד בפני ניהול סיכונים בתנאיי אי וודאות המשתנים מיום ליום. לטעון ש"ברור" שבדיקת PCR לחולה אסימפטומטי אינה מגלה מדביקים פוטנציאליים, כאשר לכותב טענה זאת (כמו לי) אין מושג מה העומס הנגיפי באוכלוסיה זאת ובכלל מה העומס הנגיפי הגורם להם להיות מדבקים, זה לא רציני. אני מכבד את כל הכותבים, אבל אני מנחש שרובם חסרי כל ניסיון ממשי בניהול מגיפה ענקית תוך קבלת אחריות על הניהול ולא על פוסטים במרשתת. במקום להתבטא בבטחון חסר יסוד, היה נכון יותר לנהל שיח אמיתי מבוסס עובדות ולא מבוסס אמירות כלליות כגון "המדע ברור".

אנונימי/ת
23.06.2021, 20:19

נהדר, כולם חכמים עכשיו, אז לא משכורת, לא בידודים ולא חיסונים. טרמפ מישהו? לא כל אמצעי מתאים לכל אוכלוסיה, בידוד כנראה לא מתאים לישראל אבל מתאים לארצות אחרות, כאן התאים החיסון, על כל מגרעותיו, אם היינו ניוזילנדים לא היה צריך לחסן. כאן היתרון הוא חיסון אז מחסנים.

24.06.2021, 06:21

צודק.
והרי כל הנושא ובעיקר תקיפת ההחלטות הניהולית שנעשו בזמן מגיפה מתקדמת כשהנתונים לא ברורים וכאשר לומדים תוך התקדמות, הוא פוליטיזציה של הרפואה.
אז כן.
הרפואה שינתה פניה שרופאים ההופכים לפוליטיקאים מדרג נמוך.
דיבורי ההבל על הנזק הנוראים שיהיה בשל הסגרים או החיסונים, או היחס לסרבני החיסונים (כת משונה בפני עצמה) מתעלמים מהנזק הנוראי שיכול היה להיות בשל תמותה רבה.
רק תקחו לרגע את צ'כיה כדוגמא.
מעל 30,000 נפטרים, מדינה בסדר גודל דומה לשלנו עם רפואה לא רעה כלל, שהתחלואה בה היתה דומה אלינו ובהתפרצות הגל האחרון איבדו כ 25,000 איש.
לדעתי זו טראומה.
אמיתית.
מוות של עשרות אלפים.
במילים אחרות, צאו מהפוזיציה, ואל תשחקו פוליטיקאים דגולים.

24.06.2021, 11:59

ה ז ו י , דוקטור א שחר , ה ז ו י מה שנכתב בשמך.
קראו בבקשה את פיני הלפרין בהמשך למטה.
כותב המאמר , נאמין רק בזאת , עושה מעשים אמיצים עוד יותר מאשר מאמרו הדואג לשחיקת ערכים מקצועיים.
איך נדאג לחיי המטפלים שנשחקו במחלקות גדושות בחולים קריטיים , שזה כמו לשאול איך נבטיח שיהיה מי שיטפל בנו במהלך אסונות טבע אחרים

תודה פיני על התיחסותך. מסכים עם הסיפא: שיח מבוסס עובדות חיוני במקצוע כמו שלנו. וזה בדיוק מה שעצוב-השיח נעצר. אני שמח שלפחות בבמה הזו התעורר הדיון, גם כשלא מסכימים איתי! לגבי רמת הנגיף המדבקת יש די עבודות שהיו צריכות להביא לשינוי סף הבדיקה החיובית, שכן מעל Ct30 לא הצליחו לגדל נגיף חי בתרביות. שינוי זה היה מקצץ בשני סדרי גודל את מספר החולים. קבלת החלטות בתנאי אי ודאות הכרחית, ולפעמים טועים וזה בסדר גמור. אבל צריך ללמוד מיום ליום, והידע הרב שמצטבר היה יכול מזמן להביא לשינוי גישה למגיפה

אנונימי/ת
22.06.2021, 12:45

תודה רבה!!!

אנונימי/ת
22.06.2021, 12:50

תודה רבה דוקטור!!! PRIMUM NON NOCERE!!!

23.06.2021, 13:40

צודק. רפואה היום כנראה מבוסס על פוליטיקה והיסטריה, ולא על מדע ועובדות. לצערינו לא רואים שיפור בעתיד הקרוב...

23.06.2021, 13:42

איזה חבל שמי שמסכים/ה איתך עושה את זה באופן אנונימי!!!

23.06.2021, 15:08

מה שהכי עצוב זה שיש כל כך מעט התייחסות לדבריך. האם עלינו להבין מכך שרוב הרופאים במדינה אינם מסכימים איתם? או שמא הם חוששים להביע תמיכה פן יבולע להם? כך או כך העובדה שביקורת כל כך נכונה, זהירה ועניינית לא זוכה לכל תהודה מדאיגה ביותר.

24.06.2021, 06:22

הרוב לא מסכימים ובצדק.

24.06.2021, 12:01

לגמרי טליה מרק
מסכים לגמרי איפה הרוב עומד
וזה ממש לא עם אופוזיציונריים , בוטים וחכמים ככל שיהיו

שבת שלום

23.06.2021, 19:47

צודק מאוד ד''ר י. יחזקאלי, חבל שרק קומץ רופאים אמיצים כמוך. מקווה שהפעם יצטרפו בגלוי רופאים רבים נוספים, שחלקם כבר כאן, כמו אז.
עצוב מאוד שגם ממשלת השינוי ממשיכה באותה גישה ונכנעת למסע ההפחדה הזה, שהיה לנו ברור כבר חודשיים שיתעורר שוב ביוני לקראת חיסון הילדים. זה הרי היה מתוכנן מראש ואכן שוב קורה. חייבים לנקות את כל הצוותים הנוכחיים במשרד הבריאות מהמנכ''ל עד אחרון הפקידים הנכנעים לאותו דפוס מחשבה, כמובן גם את כל היועצים ההזויים המהלכים עלינו אימים. לא להאמין, איך כולם נגררים אחר התעתוע הזה.הזוי ממש.
במשך שנים, כל החוזרים מהודו וממדינות עולם שלישי הביאו איתם מחלות שונות וווריאנטים כאלה ואחרים... למה פתאום מגבירים את כמויות הבדיקות, ההנחיות וכו'? תעזבו את הילדים בשקט. כל כך הרבה נערים חטפו דום לב, כל כך הרבה נזקים מהחיסון ואף אחד לא מעיז להודות בכך...

אנונימי/ת
24.06.2021, 14:47

אין לי בעיה עם דיון ביקורתי. אבקש רק למען הסר ספק שתבינו שמי שמקבל פה מקום לפזר תאוריות קונספירציה בסגנון "המערכת הרפואית מתכננת את מספרי הקורונה כדי להפחיד את הציבור ולתת חיסונים שגורמים לדום לב..." היא אינה רופאה. בחיפוש קצר באינטרנט גברת אווה איטח מתעסקת באבחום וריפוי על סמך מגוון שיטות מבוססות מדע כגון אירידולוגיה וכולי. במילותיה שלה היא:
"בוגרת רפואה משלימה, מדעים, אירידולוגיה, אוריקולותרפיה, נרות-הופי, ארומתרפיה, תזונה טבעית... מנהלת ובעלים של חדרי מלח, שהוקמו בשנת 2009 באשדוד, ופועלים בשיטת Halotherapy להקלה וריפוי טבעי ויעיל במערכת הנשימה, בעזרת חלקיקי מלח יבש . מפתחת מוצרים ייחודיים טבעיים כטיפול תומך ומשלים, להגנה ולהפרעות בנשימה. Halotherapy מוכחת מחקרית בעולם כבר שנים, ומ- 2017 מוכחת גם במחקר רמב''ם - ישראל"

23.06.2021, 19:49

הניהול הראשוני של המגפה נראה כמו מסרט מדע בדיוני. אנשי מד"א לבושים כמו מכסחי שדים לוקחים בדיקות לא דרך האתר המרוחק ומזינים ישירות את המנהיג בנתונים חסויים. בחיסונים התגלו קופות החולים. מזלי שיצאתי לפנסיה ...אני רופא משפחה זוכה בפרס כוזרי על הצטיינות בפריפריה..

24.06.2021, 06:23

שמעת פעם על למידה תוך התקדמות בתרחיש לא מוכר ?
לדעתי בתנאים שהיו ובנתוהים שידעו עשו רבות.

24.06.2021, 22:48

כאשר הולכים לאחור בדך כלל לא לומדים. עדיין הפרטיות של בדיקות מעבדה נעשית הרבה יותר טוב בשיטות החדשות ולא בשיטה של צוותי מד"א שלקחו דגימות בתחילת המגפה. בתי חילים טיפלו בחולי קורונה ולא הקימו מסגרגות אחרות בקהילה צריך היה שרופאים ואחיות יטפלו ולא אוהל עם חניון בקצה שכונה.....

23.06.2021, 19:56

תודה לך דר. יחזקאלי על סיכום נוקב וממצה את שחשו הרבה מהעוסקים ברפואה .אכן הרפואה שינתה פניה מ- EBM התחפרנו ב- PBM - בהשאלה מ- Politics . גם הסגידה לעגל הזהב תרמה את חלקה במהלכים העולמיים .

23.06.2021, 20:47

גם השקיפות - מאבני היסוד ברפואה נקברה ל-30 שנה ! איזה חלמאות ברמה פלילית !

אנונימי/ת
23.06.2021, 20:09

אני מקנא, אני מקנא בך על אומץ הלב. לי אין אותו, ברור שאני כותב כאנונימי ואיני מזדהה כי אני יודע שכרופא תחת משרד הבריאות במדינה קטנה יבולע לי אם אביע את שעל ליבי. כל כך הרבה רופאים יודעים שהצדק וההגיון עמך וכולנו מ פ ח ד י ם. הקורונה תעבור יום אחד ולחיסונים חלק אדיר בכך צרי להודות, אבל הפחד שלנו והשיקה שלנו והמערכת הכלכך הירארכית ורקובה שלנו לא תחלוף. תודה לך ד"ר יחזקאלי, אנשים כמוך עושים את העולם הזה טוב יותר ואם ירבו כמוך ברפואה הישראלית אולי יום אחד לא אצטרך להיות אנונימי. בסיפא של הדברים, טיפלתי בחולי קורונה במשך חושים ארוכים יום ולילה.

24.06.2021, 00:02

אנונימי יקר, הפוסט שלך מאוד ריגש אותי.
יש לך אומץ לדבר, וזה מספיק, גם כאנונימי. בהתחלה הייתי בדיוק כמוך, אבל לא יכלתי עוד לשתוק. כל הכבוד, תחזיק מעמד! אתה לא לבד.

24.06.2021, 06:25

נו באמת.
יש גבול לפוזיציה.
אתה רופא ? תזדהה.
עמוד מאחורי מילותיך.

תודה שהתיחסת וביטאת את מחשבותיך והרגשתך. אני מאד שמח על הדיון כאן, גם כשלא מסכימים עם מה שכתבתי. זה מה שיחלתי שיקרה, ואשמח לעוד תגובות, כי השיח המקצועי הוא בנפשנו. מי יתן והאנשים במקצוע החופשי שלנו ירגישו יותר חופשיים להתבטא, וגם יבדקו ויחקרו את הנתונים בעצמם ולעומק כמו שחונכנו כרופאים. אתם תהיו מופתעים לגלות שהסיפור האמיתי של המגיפה אינו הנראטיב שמשווקות לנו הרשויות בתקשורת

אנונימי/ת
24.06.2021, 19:03

ד"ר מרק היקרה, אני רופא, פנימאי עם התמחות על, כעת סגן מנהל מחלקה, בית חולים גדול מאוד שלצערי אם אביע בו בגלוי את דעתי אפגע בעקיפין או ישירות על ידי ההנהלה. לא, איני רופא אאג, לא, איני עובד בכל עבודה פרטית מחוץ לבית החולים, פול טיימר עם עם משכורת של רופא רגיל. לא, אני לא מתנגד לחיסונים, נהפוך הוא אני חושב שזו ברכה גדולה שנחתה עלינו וחיסנתי גם 4 מחמשת ילדיי , הקטן עוד לא הגיע לגיל 12, לא, אני לא מתנגד למסיכות, אני חושב שבעת תחלואה גבוהה במקומות סגורים היה ועוד אולי יהיה להם ערך עליון (!) . אני רק נגד הרוח שמשתקת רופאים ומונעת מהם להביע בלא פחד את דעתם המקצועית. דעה מקצועית מבוססת ממש לא חייבת להתקבל אבל חובה שתשמע ותאמר ללא מורא. שבת שלום חברה שלי למקצוע ולערכים.

27.06.2021, 20:16

היי לקולגה הפנימאי האלמוני. מוכנה לשמוע יותר.
[email protected]

המאמר הזה כמו קודמיו פרי עטו של דר יואב יחזקאלי מבטא אל נכון את הדעה הרווחת בין כל חברי מועצת החרום הצבורים למשבר הקורונה עליה נמנים גם אני וגם יואב יחזקאלי. המשותף לכולנו הוא התסכול מהמשך מצעד האיוולת המאפיין את מנהיגות משרד הבריאות אשר לדאבוננו אינו פתוח לכל דיון חיצוני או ביקורת עניינית

אנונימי/ת
23.06.2021, 22:50

תמהני מהיכן ד״ר יואב יחזקאלי הנכבד, שאב את הנתון של IFR של 0.15%?
תחילה, יש לציין כי IFR הוא infection fatality rate, כלומר שיעור התמותה מסך הנדבקים בנגיף.
אירגון הבריאות העולמי העריך נתון זה ב 0.6% כלל עולמי. אך באיטליה ובריטניה השיעור היה 14%, באיסלנד 1%, ובסין 5%.
כמו כן יש לציין שנתון זה עולה בתלילות החל מגיל 60 ומעלה.
כל זה ידוע היום. ולא היה ידוע בתחילת המגפה.
חלק מדבריו של יחזקאלי הם בבחינת ״ חכמה שלאחר מעשה״.
וחלק הם טעויות, אם בשוגג או שלא.
לגבי החיסונים, אין ספק שיש בהם תועלת רבה.
אסכים עם דברי פרופ׳ הלפרין, אשר רשם שיש צורך בדיון אמיתי בסוגיה.

24.06.2021, 06:26

פוזיציה ופוליטיזציה.
כנראה מישהו שואף לתפקיד שר הבריאות :)

תודה על התיחסותך. הנתון הוא המקובל בספרות ברמה העולמית לכלל האוכלוסיה. בארץ CFR=0.7% , IFR=0.2%. אכן הנתון עולה בתלילות עם הגיל, דבר שהיה ידוע כבר בתחילת המגיפה ( אפשר לקרוא במאמרים שלי כאן מאותם ימים בזמן אמת ) והיה צריך להוביל למדיניות שונה. גם עכשיו לא מספיק מגינים על המבוגרים ( לא מספיק מבוגרים התחסנו במגזר הבדואי למשל. ברור שיש בחיסונים תועלת בקבוצות הסיכון )

אנונימי/ת
23.06.2021, 23:42

סוף סוף קול השפיות מתחיל להשמע.

24.06.2021, 00:09

נהנתי לקרוא
פלורליזם של דעות הינה הבסיס של כל שיפור. האם המשבר נוהל באופן מושלם? היה הרבה בלאגן ותלעות אך ביחס למדינות אחרות המערכת שמרה על עצמה. החיסונים הגיעו והתנגשו פנטסטית. אין ספק שהמחיר היה כבד.
הקורונה הרגה קשישים רבים ופגעה נפשית בכל מי שלא פגעה פיסית. קשישים בדיכאון ועם הידרדרות קוגניטיבית מהירה מהניתוק ובדידות. בתי אב שאיבדו פרנסה ופרנסה היא כבודו של האדם והלחם על השולחן.
ילדים שחוו שנה טראומטית בחרדות, הפרעות אכילה וניסיונות התאבדות הפכו שכיחים יותר. החברה צריכה להתאושש צריך להפסיק להפחיד את הציבור. נכון קורונה הורגת אבל כך גם חיידקים ווירוסים סרטן לופוס ולא צריך לשטוף לחברה את המח. כולם מחוסנים צריך לחזור לחיים.

24.06.2021, 06:31

ד"ר יחזקאלי מנהל מאבק במשרד הבריאות, שהוא לא חף מפוזיציה לצערי.
והרי כל הנושא ובעיקר תקיפת ההחלטות הניהולית שנעשו בזמן מגיפה מתקדמת כשהנתונים לא ברורים וכאשר לומדים תוך התקדמות, הוא פוליטיזציה של נכון, היתה סיטואציה ניהולית לא קלה, אבל הרפואה הלא בדיוק מורעבת 7ממש לא קורסת שרדה, באחוזי תמותה נמוכים יחסית למדינות אחרות.
הרפואה לומדת תוך התקדמות לא מהיום וחוכמת הבדיעבד ממקום של מדינה עם אחוז חיסונים טוב ותמותה יחסית נמוכה מביכה איכשהו.

אז כן.
הרפואה שינתה פניה שרופאים ההופכים לפוליטיקאים מדרג נמוך.
דיבורי ההבל על הנזק הנוראים שיהיה בשל הסגרים או החיסונים, או היחס לסרבני החיסונים (כת משונה בפני עצמה) מתעלמים מהנזק הנוראי שיכול היה להיות בשל תמותה רבה.
רק תקחו לרגע את צ'כיה כדוגמא.
מעל 30,000 נפטרים, מדינה בסדר גודל דומה לשלנו עם רפואה לא רעה כלל, שהתחלואה בה היתה דומה אלינו ובהתפרצות הגל האחרון איבדו כ 25,000 איש.
לדעתי זו טראומה.
אמיתית.
מוות של עשרות אלפים.
במילים אחרות, צאו מהפוזיציה, ואל תשחקו פוליטיקאים דגולים.

24.06.2021, 06:37

ד"ר יחזקאלי מנהל מאבק במשרד הבריאות, שהוא לא חף מפוזיציה לצערי.
והרי כל הנושא ובעיקר תקיפת ההחלטות הניהולית שנעשו בזמן מגיפה מתקדמת כשהנתונים לא ברורים וכאשר לומדים תוך התקדמות, הוא פוליטיזציה.
נכוו, היתה סיטואציה ניהולית לא קלה, אבל הרפואה הלא בדיוק מורעבת וממש לא קורסת שרדה, בטיםול טוב (אם כי מבוהל בתחילה, באופן הגיוני) ואחוזי תמותה נמוכים יחסית למדינות אחרות.
הרפואה לומדת תוך התקדמות לא מהיום וחוכמת הבדיעבד ממקום של מדינה עם אחוז חיסונים טוב ותמותה יחסית נמוכה מביכה איכשהו.

אז כן.
הרפואה שינתה פניה שרופאים ההופכים לפוליטיקאים מדרג נמוך.
דיבורי ההבל על הנזק הנוראים שיהיה בשל הסגרים או החיסונים, או היחס הרחמני כלפי סרבני החיסונים (כת משונה בפני עצמה) מתעלמים מהנזק הנוראי שיכול היה להיות בשל תמותה רבה.
רק תקחו לרגע את צ'כיה כדוגמא.
מעל 30,000 נפטרים, מדינה בסדר גודל דומה לשלנו עם רפואה לא רעה כלל, שהתחלואה בה היתה דומה אלינו ורק בגל ההתפרצות האחרון איבדו כ 25,000 איש.
מעל 30000 נפטרים !!!
לדעתי זו טראומה.
אמיתית.
מוות של עשרות אלפים.
במילים אחרות, צאו מהפוזיציה, ואל תשחקו פוליטיקאים דגולים.

אנונימי/ת
28.06.2021, 13:04

מסכים עם הכותבת. אוסיף רק שרפואה היא לא מקצוע דמוקרטי. אנחנו חושבים שמומחה בכבד מבין יותר במחלות כבד מפלסטיקאי או מנפרולוג. אפשר לדון בנוכחות כמות רבה של ebm תוך התייחסות לניסיון הרפואי בתחום. אני רופא משפחה במקצועי וטיפלתי בלא מעט חולי קורונה. יחד עם זה איני רואה עצמי בר סמכא בייעוץ בניהול מגפות. תחום זה נתון למומחים בבריאות הציבור שזה עניינם. הכותב אינו מומחה בתחום וכך גם שאר האנשים שמוחאים לו כפיים בתגובות. לא ראיתי בעולם מקומות מערביים שהגיבו דרמטית בצורה אחרת ממדינת ישראל, כך שכותב המאמר אין לו על מי להסתמך. לטענה שלא היה מקום להשמיע ביקורת אין בסיס. טענות אלו נשמעו גם פה וגם בתקשורת עיין ערך התכתבה המבישה של אורלי וגיא שהסתובבה ברשתות באופן חסר אחריות בעיני. רביח הטילו בוץ במקבלי ההחלטות אך לא היו מוכנים לשאת בתוצאה. מציע לכל המתלהמים השונים לבסס את דבריהם היטב על ebm וניסיון קליני. אם הם רכשו אותו בזמן השפעת הספרדית, שיבושם להם.

אני מסכים איתך שדרושה מומחיות בתחום. הקמתי את צוות הטיפול במגיפות בשנת 1989, כתבתי תורות להתמודדות עם איומים ביולוגים במשך עשרות שנים, עבדתי שנים עם גופי החירום בפיקוד העורף ובמשרד הבריאות, ומזה יותר מעשור אני אחראי על התחום בתכנית לניהול מצבי חירום ואסון באוניברסיטת ת״א. נוסף על כך שמשתי בתפקידי ניהול בכירים במערכת הבריאות במשך 20 שנה. למרבה הצער הרשויות לא רק בארץ אלא גם בעולם מתעלמות מ-EBM ונשבו בקונצפציה של גישה שגויה ניהול המגיפה. לשמחתי עשרות אלפי חוקרים ורופאים מובילים בעולם שותפים להצהרת ברינגטון הקוראת לנהל את המשבר אחרת מראשיתו.

אנונימי/ת
24.06.2021, 10:12

ד"ר טליה מרק, אולי תירגעי? הפופוליזם נתקע לך בגרון

אנונימי/ת
24.06.2021, 19:06

נכון, הד"ר טליה מרק לא תספיק דברים אחרים בחיים אם רק תגיב פה לכל דבר חשוב או לא חשוב.

אנונימי/ת
24.06.2021, 23:23

אנונימי יקר, תן לד״ר טליה מרק לנהל את הזמן שלה כפי הבנתה. למדתי איתה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב בשנות השמונים של המאה העשרים. כבר אז מצאתי שהיא חריפת שכל ודעתנית. התלונה היחידה שלי כלפיה, היתה שהיא עישנה סיגריות. אקווה מאוד שחדלה מאז.
אילו היית משאיר את פרטיך, היתה ד״ר מרק יכולה לפנות אליך ולשכור את שירותיך בעזרה בניהול הזמן שלה בקליניקה.

27.06.2021, 20:17

הפסקתי לעשן (איך בכלל נפלתי לשטות הזו) באפריל 2007.
נשארתי דעתנית :)

אנונימי/ת
24.06.2021, 10:25

אני רופא לא פנימאי, לא טיפול נמרץ ולא טיפלתי בחולי קורונה. אני רק מודאג מהעלייה בתחלואה ותמותה מסיבוכי החיסון שמסתירים ומטייחים ומשום מה יש לי הרגשה כי ישנם עשרות אלפי נגפעים מהחיסון הן עקב תסמונות בלתי שגרתיים הן עקב החשת אירעות/החמרה של מחלות רגילות, במיוחד בקשישים. אולי זו ראייה לא אובייקטיבית הנובעת מרושם מוטעה אבל מה שמטריד אותי זה שאף אחד לא בודק כי לא מעוניינים בעצם לדעת. כן אני מאמין כי המאמצים היו צריכים להיות מכוונים יותר בלמצוא טיפול יעיל ומהיר למחלה מאשר בחיסון ניסיוני.

24.06.2021, 12:27

ואני אחות בקהילה ורואה בדיוק כמוך בשטח, יותר נפגעים מהחיסון, ויותר מדי פעמים אני צריכה לכתוב "המטופל מדווח שמאז חיסון הקורונה ...". אני גם רואה בתיקי המטופלים שלנו בביקור רופא, מתחילים את המשפט באותו צורה. משהו לא מסתדר לי פה, אני באותו מרפאה 5 שנים ורואה הבדל באכלוסייה שבאה לטיפול. יותר מדי צעירים עם תלונות של בני 80 פלוס. זה מדאיג ביותר.

אנונימי/ת
26.06.2021, 22:05

"אני רואה בקהילה" - איזו אמירה לא מדעית , שלא לומר לא חכמה
כמה חולים את רואה ?
כמה מחוסנים שלא חלו את רואה ?
כמה גדולה המרפאה שלך?
כמה חולים שאת מחלתם אפשר לייחס לחיסון ראית?
בקיצור - אמירה שאינה מכבדת את המדור

אנונימי/ת
26.06.2021, 22:08

לא רופא , לא פנימאי , לא טיפול נמרץ ולא מטפל בקורונה
מה דעתך על על חוזק המנועים של הטילים הבליסטיים החדשים שמפתחת איראן?...

27.06.2021, 11:44

לא תפקידי לחקור, תפקידי לטפל. אני רק מדווחת מה שאני רואה. במרפאה שלנו, שיש כ12,000 מבוטחים, נפטרו 4 מטופלים מקורונה. (אם אפשר להגיד, כולם היו עם מחלות רקע קשות וגיל מבוגר מאוד). אני במרפאה הזו 5 שנים, ועד עכשיו לא ראיתי כמות של צעירים שסובלים כך! הדבר המשותף שעשו...חיסון קורונה. לא קשה לקשר את הסיבה, אפילו בלי מחקרי "peer reviewed", שזה כל מה שחשוב בימים האלה. תחושת בטן וניסיון כבר לא מספיק. אני מוכנה להיות עדה לחוקר שרוצה לחקור באמת, באופן מדעי ומקובל, אם רק היו עושים את העבודה!

גם אני בדעה שאין שום סיבה בריאותית או אפידמיולוגית לחסן ילדים .

חברים,
חדלתי להגיב מזמן - בעלי העמדה מזמן אינם פנויים לבקורתת , ונשארים אטומים לה.
אך אני מגיב שוב- מזדהה לחלוטין עם מאמרו המקיף של דר' יואב יחזקאלי !
וכג'ל להערתו התמציתית של פרופ' צבי בנטוויץ , ידידי מן הימים הרחוקים ...
אנו עדיין ב"קורונה-דיקטטורה" מטילת אימת-מוות בעת השימוש בגלימה המיותרת של הקלישאה " שעת-חרום".
ואנו, היושבים בארצנו הנאורה מולכים כעדר...
אימת מוות ו"שעת חרום" הם כח עצום בידי השליט...
עד מתי נמשיך להתנהג כעדר ?
מתי תתנער מנהיגות רפואית ותזעק עד "כי ירעדו אמות הספים

המשך : " המלך ערום !..
בברכה, פרופ' תיאו דב גולן.

תודה לכבוד הוא לי שאתה מתיחס. אינני מתימר לטעון שהגישה שאני מציע לקורונה היא אמת שאין בילתה. אבל הדיון המקצועי הוא בנפשנו! שתיקת הקולגות מדאיגה יותר מכל. כאשר רופאים מיישרים קוו עם הממסד זו התקרנפות. רפואה הוא מקצוע חופשי. התעוררו קולגות יקרות

25.06.2021, 12:23

כמוני כמוך מתחילת ה"מגפה " אני בושה ונכלמת לעיוות הרפואה .

אנונימי/ת
26.06.2021, 08:19

החיסונים הם נשק להשמדה המונית !
הקשיבו למדענים באימונולוגיה בכל רחבי העולם. הם מזהירים משואה !!!
ולראייה - מספר הנפטרים והנכים שיש כאן בישראל כתוצאה מהרעל הגנטי של פייזר.
לצערנו, יש תת דיווח !!!
ישנם רופאים שזורמים עם משרד הבריאות, ולא מדווחים על נזק שקרה למטופלים שלהם כתוצאה מהזריקה.
ואגב, מטופלים רבים יצאו בזול, כי כנראה קיבלו פלצאבו.
יש לשקף בצורה אמינה , וללא מורא, כל נזק שנגרם מהזריקה הגנטית הזו.
ראו, דוחות מעודכנים של הועדה לחקירה אזרחית !!!
איזו עבודת קודש עושה עבורנו דר. פינקי פינשטיין.
יש לעצור מיידית את מחול ההזרקות !!!
לעשות חושבים !!! לעשות חשבון נפש !!!
לדרוש החזרת שתי תרופות מצילות חיים - אייברמקטין, והידרוכסיכלורוקווין.
ולהראות למשרד הבריאות מהי רפואה אמיתית !!!

אנונימי/ת
26.06.2021, 08:37

לדר טליה מרק - הטוענת שסרבני החיסון הם כת.
אנחנו המסרבים להכניס לגופנו רעל גנטי נסיוני, אנחנו אכן כת. כת של אנשים זהירים, אחראיים, רואים אלפי נפטרים כתוצאה מהחיסון, ולא רוצים להיות מתחת לאדמה, טרם זמננו.
אולי את קיבלת פלצאבו, כפי שקיבלו רבים בשלטון בישראל. אז נוח לך להגדיר אותנו כת.
אגב, שמעת על הנפטרים והנכים כתוצאה מזריקת הרעל הזו ?
שמעת על משותקי הרגליים והפנים ?שמעת על הדלקות בלב של רבים וצעירים לאחר זריקת הרעל ?
שמעת על דימומים של בחורות, שלא מפסיקים כבר חודשים , לאחר הזריקה.
שמעת על נפגעי הטנטון ???
אנשים קיבלו את הזריקה ואז התחיל להם טנטון בראש. רעש בלתי פוסק, יום ולילה. חלק מתארים זאת כמו בית חרושת בתוך הראש !!!
אנשים לא מסוגלים לעבוד !!!! לאחר זריקת המוות הזו !
זה ידוע לך ???
בושי והיכלמי !

אנונימי/ת
26.06.2021, 20:05

08:19, 08:37 תגובות של אדם חולה מאד. מקווה שלא משמש כרופא פעיל.

27.06.2021, 20:19

אז בילבלת את המוח בפרהסיה עם תלונות אנקדוטליות שהן במרבית המקרים חסרות שחר.

27.06.2021, 21:49

אני מאמין שלפחות על נפגעי הטנטון היא שמעה

אנונימי/ת
26.06.2021, 22:00

הנקודה העיקרית שאני מסכים עם הכותב במאמרו הוא היעדר ענווה וצניעות בהחלטות עולם הרפואי ( גם בעבר לא היו מהתכונות הבולטות של עולם הרופאים).
שתי תכונות שאינן ,כנראה, מתכונותיו הבולטות של הכותב
בכל הנקודות האחרות הוא מביע בבטחון גמור, ללא היסוס או פקפוק, את דעתו הפרטית ששונה ואף הפוכה מדעותיהם של רבים וטובים שסבורים אחרת
ענווה וצניעות הזכרתי כבר?...

אנונימי/ת
27.06.2021, 14:17

עם כל הכבוד, על בסיס EBM ירידה בכמות התחלואה הקשה עם ובלי קשר למספרי החולים מראה שהחיסון עובד וטוב. בטיחות חיסוני ה-mRNA כבר נבדקה כמעט עשור ונמצא שכמות האירועים נמוכה מחיסונים אקיביים ופסיביים קלאסיים. ילדים שהם חולים (לא "מאומתים" עם Ct שבתחום ה-false positive) מעבירים את המחלה למבוגרים וילדים פגיעים גם אם המחלה לא בדיוק פוגעת בהם (למרות שנמצאו כאלה עם תיסמונת קוואסקי ומחלות כלי דם אחרות שהתפתחו מאוחר בקרב ילדים שנדבקו ב-SarsCov-2). לגבי הגדרות המחלה באמצעות RTPCR צריך להגדיר מחלה ברמות cycles נמוכים יותר (לא גבוהים מ-33).

28.06.2021, 01:14

אמירה חשובה שמזכירה אמיתות בסיסיות שגם לתחושתי נשכחו/נזנחו בחסות הקורונה.