מחקרים COVID-19

תובנות חדשות ב"שיבא" על התפתחות מחלה כליה בחולי קורונה

חוקרי "שיבא" והמכון הביולוגי בנס ציונה עקבו אחרי פעילות נגיף הקורונה בכליות באמצעות תאי כליה וחלקי כליה שגודלו במעבדה

פרופ' בני דקל, מנהל נפרולוגיה ילדים ומנהל המכון לחקר תאי אב ב"שיבא". צילום: דוברות בית החולים

מחקר חדש במרכז הרפואי שיבא ובמכון הביולוגי נס ציונה מצא כי ניתן למזער את הפגיעה של נגיף הקורונה בתפקוד הכליות. ממצאי המחקר התפרסמו לאחרונה בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology.

במסגרת המחקר שנערך ב"שיבא", בהובלת פרופ' בני דקל, מנהל נפרולוגיה ילדים ומנהל המכון לחקר תאי אב במרכז הרפואי, הגיעו החוקרים למסקנה כיצד וירוס הקורונה עלול לפגוע בכליות. לפי הידוע עד כה, עד כמחצית מחולי קורונה מורכבים מפתחים כשל כלייתי. נתונים שנאספו במרכז הרפואי שיבא בשיתוף פרופ׳ חיים מעין, מנהל פנימית ה׳, הצביעו על ממצאים דומים בקרב מאושפזים בטיפול נמרץ קורונה.

תרשים סיכום המחקר. מקור: "שיבא"

תרשים סיכום המחקר. מקור: "שיבא"

על מנת להבין את המחלה הכלייתית, גידלו החוקרים תאי כליה ומבנים דמויי רקמת כליות תלת-ממדית אנושית בתנאי מעבדה וניסו להדביקם בוירוס. ניסוי זה בוצע בשיתוף פעולה עם חוקרי המכון הביולוגי בנס ציונה.

מהממצאים עולה כי הוירוס הצליח להדביק ולהשתכפל בתאי הכליות המהונדסים, אך להפתעת החוקרים לא גרם להרס או למוות של התאים. החוקרים הראו כי ישנה כמות גדולה של מולקולות מסוג אינטרפרון בתאי כליה בטרם חדר וירוס הקורונה ועם ההדבקה חלה עלייה במולקולות אלו. בתאי כליה אחרים, שלהם אין יכולת לייצר מולקולות אינטרפרון, הוביל הזיהום בנגיף  הקורונה להרס התאים ולמותם והדגים את חשיבות המולקולות בהגנה של תאי הכליה מהנגיף.

עוד עולה מהמחקר כי כאשר מגדלים את תאי הכליה האנושיים בתנאים המדמים נזק כלייתי חריף, כפי שרואים במחלת קורונה רב-מערכתית, התאים נדבקים בוירוס ביתר שאת ומופיע בהם נזק נוסף.

פרופ׳ דקל הסביר: ״היכולת שלנו לגדל בתנאי מעבדה תאי כליה וחלקי כליה הדומים לאלה שבגופנו אפשרה לימוד מעמיק של נגיף הקורונה והכליות. הסבירות שהוירוס יגרום לכשל כלייתי באופן ישיר היא נמוכה מאוד. במידה שמתפתחת פגיעה כלייתית חריפה בחולה קורונה מורכב מסיבה כלשהי, הנגיף עלול 'לנצל' את ההזדמנות ולהעצים אותה. מכאן עולה שאם נצליח להגביל את התרחיש של הפגיעה הכלייתית מלכתחילה, נוכל לצמצם נזק אפשרי היכול להיגרם לכליות על ידי הנגיף".

חוקרי המכון לחקר תאי אב והמחלקה לנפרולוגיה ילדים שהשתתפו במחקר: ד״ר דורית עומר (מחברת ראשונה) ד״ר אורן פלניצאנו (מחבר ראשון), יהודית גנטק, ד״ר אסנת כהן-זונטג, מיכאל נמסטניקוב וד״ר סניה גולדברג; חוקרי המעבדה הווירולוגית – ד"ר מיכל מנדלבוים, נחמיה פרידמן; רופאי פנימית ה' – ד"ר יהודית עדן-פרידמן.

נושאים קשורים:  מחלת כליות,  19-COVID,  קורונה,  בית החולים שיבא,  מחקר,  פרופ' בני דקל,  פרופ׳ חיים מעין,  חדשות
תגובות
08.07.2021, 18:54

מידע חשוב מאוד להעברה לציבור הרופאים וציבור חולי הכליות דרך הרופאים ולאלו שמסרבים או עדיין לא התחסנו - אזהרה מפני החמרת התפקוד הכלייתי במקרה של הידבקות בוירוס הקורונה.