COVID-19 בישראל

רופאים מזהירים: הסרת המסיכות עלולה לגרום לעלייה בתחלואה

עם הפטור לציבור מעטיית מסיכות במרחב הפתוח עולה חשש כי המסיכות יוסרו גם בחללים סגורים ובעקבות זאת תיגרם עלייה בתחלואה

ישראלים חוגגים את ביטול חובת עטיית המסיכות במרחב הפתוח. צילום : יונתן סינדל/ פלאש 90

עם הפטור מעטיית מסיכה בחוץ שנכנס לתוקף אתמול (א'), רופאים מביעים חשש כי תחול התרופפות במשמעת הציבור להקפיד על מסיכות בחללים סגורים כמו חנויות וקניונים, מה שעלול לגרום לעלייה מחודשת בתחלואה, בעיקר בקרב ילדים. בין הרופאים שציינו זאת: פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ב"שיבא"; ד"ר יניב שרר, מנהל בית החולים ברזילי באשקלון וד"ר דוד גרינברג, יו"ר החטיבה לרפואת ילדים ב"סורוקה" וחבר בצוות לטיפול במגיפות (צט"מ) של משרד הבריאות.

פרופ' רהב הדגישה: "עדיין נדרשת משמעת עצמית ואין להסיר מסיכות בחנויות. הן אמנם לא יהיו כאן לעולם, אבל עד אז חובה לנהוג בהתאם להנחיות. עלולה להיות עלייה בתחלואת ילדים משום שהם אינם מחוסנים כרגע. אם אנשים יהיו בחוץ בלי מסיכות, ישמרו על ריחוק מתאים ויימנעו מהתקהלויות - לא יקרה כלום. אם יורידו את המסיכות גם כשיהיו בהתקהלויות או בחלל סגור, אני צופה שתהיה עלייה בתחלואה. צריכים להיזהר. נדרשת עתה משמעת עצמית".

עוד אמרה: "יש חושבים שהקורונה נגמרה אבל אינני בטוחה בכך. עדיין מוקדם להגיד זאת. הסיכון להימצא בחלל סגור ללא מסיכות עדיין גבוה".

פרופ' שרר קרא לגופים הרשמיים ליטול אחריות ולוודא שמה שמתאפשר בחוץ – לא יקרה בפנים. "בבית החולים שלנו לא נאפשר לעובדים ולאורחים לשהות בחללים הסגורים ללא מסיכות. אני מצפה שגם מוסדות אחרים ינהגו כך וכמובן עסקים פרטיים. יש לאכוף חובה זאת בקפדנות בכל מקום סגור. האתגר יהיה משמעותי בקיץ. זה בגדר מאמץ לאומי שעל כולם צריכים לקחת בו חלק".

פרופ' גרינברג: "במקומות צפופים, גם אם בחוץ, עדיין יכולה להיות הדבקה. אסור שתהיה שאננות לגבי ההתנהגות בחללים סגורים. יש מי שמבינים שאם אפשר עתה להוריד מסיכה בחוץ, אפשר גם בפנים. מי שמחוסן לא אמור לפחד מכך אבל בקרב הלא-מחוסנים וכמובן ילדים עלולה להתרחש עלייה בתחלואה".

נושאים קשורים:  פרופ' גליה רהב,  ד"ר יניב שרר,  ד"ר דוד גרינברג,  עטיית מסיכות,  19-COVID,  קורונה
תגובות
אנונימי/ת
19.04.2021, 15:28

״הזהירות המונעת״ אינה מגובה במדע.

אנונימי/ת
19.04.2021, 19:23

וגם נסיעה במכוניות עלולה לגרום לתאונות דרכים

אנונימי/ת
19.04.2021, 19:59

מחקר באוניברסיטת אוקספורד שפורסם כעת שגם וירוס הקורונה המקורי הוא גם airborne במקומות פתוחים ולא רק המוטציות.

אנונימי/ת
19.04.2021, 20:09

זה בדיוק מה שמתחיל לקרות. מנסיון היומיים בעירי בחנויות גם קונים וגם חלק מהמוכרים ללא מסיכות.
משום מה זה היה כל כך ברור שיקרה
עם ישראל הלא ממושמע במלוא תפארתו

אנונימי/ת
19.04.2021, 22:07

הפתרון הקל ביותר הוא לא לקחת פרומיל סיכון ואפילו לזרוע פחד. למרות שאחוז ניכר מחברה הישראלית כבר מחוסן, למרות שהאוכלוסיות בסיכון מחוסנות בשיעור גבוה הרבה יותר מהנדרש לחסינות עדר, למרות שהתחלואה בילדים להוציא מקרים נדירים של MIS-C שונה לחלוטין מזו שבמבוגרים ובקשישים. למרות שלא אותרו עד כה וריאנטים שחומקים מהחסינות המוענקת על ידי חיסונים מבוססי mRNA , למרות שככל הנראה החסינות מוקנית ל12 חודשים לפחות וכנראה אף יותר, בוודאי חסינות בפני מחלה קשה. רופאים ואנשי מדע אינם יכולים להזניח כלים מדעיים וכלים אפידימיולוגיים בבואם נתח אפידמיה. לא יתכן שהניתוח וההמלצות יונחו על ידי רגשות ותחושות בלבד בעיקר לא כשארגיש העיקרי הוא פחד. יועילו המומחים להתראיין פחות, להתפרסם עוד פחות ולא להפוך את הפנדמיה הקשה בין כה וכה קרדום לחפור בה.

מי מהמתראינים זורע פחד? התראינים מבקשים להקפיד על עטית מסכות

אנונימי/ת
19.04.2021, 22:17

לא נמאס לכם מעצמכם??? מדינה שלמה תלך עם מסכות כשיש 100 נדבקים ביום?
בואו בכלל נסתגר בבתים כדי לא לחטוף מכת שמש ונצום כדי לא לקבל הרעלת מזון.

אנונימי/ת
20.04.2021, 10:23

ממשיכה לקשקש, גליה רהב, פרופסור להצהרות ללא בסיס מדעי.
הילדין לא מחוסנים, תודה לאל, ויש 100 "חיוביים" חדשים בכל יום. מספר "החולים הפעילים" (90% סתם "נשאים") יורד בכל יום. והיא בשלה. מפחידה ומפחידה.

אנונימי/ת
23.04.2021, 10:10

כן, יש תחושה שפרופסור רהב צריכה לעשות קצת חשבון נפש. כוונותיה באמת טובות וחיוני להסביר לציבור בעת מגיפה ופה ניכר שלאורך כל הדרך עשתה מאמצים אמיתיים. אבל צריכה להיות תמיד יושרה מדעית ואינטלקטואלית אחרת אימון הציבור עלול להיפגע או להישחק. הדיוק חייב להישמר וכשלא יודעים או לא בטוחים אומרים שלא יודעים ולא בטוחים או שותקים. אנחנו בארץ פלשתינה לא תמיד נזהרים בעובדות ונוטים להניח הנחות.

אנונימי/ת
20.04.2021, 11:08

לא ברור מה זו הקורונה.
פנדמיה? אינפודמיה? פניקדמיה?