COVID-19 עולמי

מגיפת הקורונה גבתה עד כה יותר משלושה מיליון מתים בעולם

התפרצויות מחודשות של המגיפה באורוגוואי, ברזיל, צרפת וקנדה | בארגון הבריאות העולמי מודאגים: "זה לא המצב שבו היינו רוצים להיות 16 חודשים מתחילת המגיפה"

מגיפת הקורונה העולמית. אילוסטרציה

מניין המתים מקורונה בעולם חצה אתמול (שבת) את ה-3 מיליון ונכון לבוקר זה (א') הוא עומד על 3,024,062. מתחילת המגיפה נדבקו וחלו 141,323,906. במצב פעיל עכשווי עתה 18,372,153 כאשר מסתמנת עלייה קלה במניין החולים במצב קשה-חמור מתוכם לכדי 0.6% וזאת לאחר שחודשים ארוכים שיעור זה מכלל החולים במצב פעיל עכשווי עמד על 0.4%.

מסד הנתונים הבינלאומי של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס מצביע על כך שבחלק מהמדינות, בהן ישראל, בריטניה וארה"ב, שנחשבות למובילות עולמיות בקצב ההתחסנות של אוכלוסייתן, ניכרת ירידה דרמטית במספר הנדבקים החדשים. אולם במדינות אחרות, בהן מבצע החיסונים מתנהל בעצלתיים בעיקר עקב קשיים לוגיסטיים והיערכות לקויה של הרשויות למבצעי חיסונים נרחבים, יש עתה התפרצויות חמורות ונרשמים בהן שיאי נדבקים ומתים יומיים. שלוש מדינות בקבוצה זאת נמצאות עמוק במשבר הנוכחי: ברזיל, הודו וצרפת.

מומחים מעריכים שלמעשה מספר המתים בעולם מקורונה, בעיקר במדינות הלא-מפותחות, גבוה בהרבה מהמדווח רשמית וזאת משום שמקרי קורונה רבים חמקו כנראה מידיעת הרשויות בעיקר בשלבים הראשונים של המגיפה ולא מן הנמנע שיש גם מדינות שמסתירות נתוני אמת.

מספר המתים היומי במצטבר בכל העולם נמצא שוב במגמת עלייה ועומד עתה על כ-12 אלף ביום ומספר הנדבקים היומי במצטבר מעל 700 אלף איש. לא בכדי התבטאה בשבת ד"ר מריה ואן-קרקובה מבכירי ה-WHO: "זה לא המצב שבו אנחנו רוצים להיות 16 חודשים אחרי תחילת המגיפה, כשכבר יש בידינו צעדי מנע שיעילותם הוכחה".

ברזיל היא בין המדינות שהמגיפה מכה בהן עתה בכל עוצמתה. מניין המתים היומי בה באחרונה כ-3,000 – כלומר כ-25% מכלל המתים מקורונה בעולם. הוריאנט המקומי מכה בה ובתי החולים שבו לדווח על מחסור חמור בציוד, בחומרי הרדמה וגם על כך שרופאים נאלצים לקשור מטופלים למיטות בעת שמחדירים צינורות הנשמה.

178 מכשירי הנשמה פנויים בכל ניו דלהי

בהודו, אחרי כמה שבועות של ירידה עקבית במספר הנדבקים החדשים, מסתמנת מאז פברואר עלייה מחודשת, שגם אותה מזינים הוריאנט המקומי של הנגיף. ייתכן שבתת היבשת "משתוללות" עוד כמה גירסאות של הנגיף שטרם חמקו מגבולותיה למדינות אחרות. מניו דלהי (29 מיליון תושבים) מצטברים דיווחים על 13 אלף מקרים חדשים ביום. לנוכח המצב הזה, דווח בתקשורת המקומית, כי רופאים מתלוננים שעומדים לרשותם בעיר הענקית הזאת רק 178 מכשירי הנשמה פנויים.

מצרפת זורמים דיווחים על עלייה במניין החולים במצב קשה המאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ. נכון לאתמול מדובר בקרוב ל-6,000 – שיעור שכמותו לא נראה מאז הגל הראשון. רופאים במארסיי התלוננו שבשיא המגיפה בגל הקודם "האנשים בחלוקים הלבנים הוצגו כגיבורי האומה וזכו לשבחים אבל לאחר מכן הציבור והתקשורת זנחו אותם".

בגרמניה, שגם היא מתמודדת בשבועות האחרונים עם התפשטות של הנגיף, הוחלט שהשימוש בתרכיב החיסון של "אסטרה זניקה" ייועד מעתה רק לבני 60 ומעלה וזאת לאחר שהצטברו דיווחים על תופעת קרישי הדם בעקבות קבלת החיסון הזה. קנצלרית גרמניה, בת 66, הגיעה להתחסן בתרכיב הזה כדי לעודד את הציבור להגיע להתחסן באתרי החיסונים ולהפיג את החשש מהחיסון.

אורוגוואי - הרופאים מתלוננים על תשישות

התפרצות חמורה נרשמה בימים האחרונים גם באורוגוואי (3.48 מיליון): ב-30 בנובמבר היו בה מתחילת המגיפה 5,857 מקרי קורונה ומאז החלה שם נסיקה יומית כאשר אתמול כבר הגיע מניין זה ל-162,400. לפי דיווח של סוכנות החדשות AFP, המניין היומי של נדבקים חדשים הגיע ל-1,390 ל-100 אלף נפש – השיעור הגבוה ביותר בעולם. אורוגוואי היא גם המדינה עם האוכלוסיה המבוגרת ביותר באמריקה הלטינית.

באורוגוואי, שנחשבה בתחילת המגיפה להצלחה בהתמודדות עימה, יש עתה כ-3,000 נדבקים חדשים ביום ו-50 מתים ביממה. שיעור התמותה  20.64 ל-100 אלף איש הוא הגרוע ביותר באמריקה הלטינית והחמישי הכי גרוע בעולם. 73% מהמיטות במחלקות לטיפול נמרץ במדינה תפוסות, ביותר ממחציתן מאושפזים חולי קורונה. הרופאים מתלוננים על תשישות.

בספטמבר 2020 הכתיר ה-British Journal of Medicine את אורוגוואי "כמנצחת הקורונה". ההצלחה נזקפה להחלטת ממשלתה לסגור מרכזי קניות, ברים ובתי ספר ואת הגבול עם ברזיל. צעדים אלה אפשרו אז להיערכות של בתי החולים ובניית מערך בדיקות יעיל, בידוד "כיסי התפרצות" מקומיים וחקירות אפידמיולוגיות. אבל כפי שצוטט עתה ד"ר סנטיאגו מירצו, וירולוג מאוניברסיטת מונטווידיאו, הסיבות לתפנית לרעה הן: ביטחון עצמי מופרז של הממשלה שהוקרן לאוכלוסיה ואובדן מודעות הציבור לסכנת ההידבקות. הציבור החל לזלזל בעטיית המסיכות ובריחוק החברתי. לפי הערכות, גם הקירבה לברזיל תורמת להתפרצות הגדולה באורוגוואי. כ-60% מהנדבקים החדשים הם כנראה נשאי הווריאנט הברזילאי.

בתי הספר וחלק ממשרדי הממשלה מוגדרים עתה כלא חיוניים ונסגרו לאחרונה. כמו כן, בוטלו אירועים ומופעים. הציבור, שהתוודע לנתונים, תומך בהקשחת ההגבלות ויש דרישה להטיל הגבלות נוספות. בשלב זה נשיא אורוגוואי מתנגד בתוקף לסגר כללי ארצי וטוען: "מעשה שכזה מתאים למדינת משטרה". מבצע החיסונים בה יעיל למדי. כשליש מאוכלוסייתה כבר חוסנה במנה הראשונה ו-7% גם במנת החיסון השנייה.

שיא יומי של נדבקים בקנדה

בקנדה נרשמה בשבוע שעבר עלייה מחודשת במספר הנדבקים היומי. רק 22% מאוכלוסייתה התחסנה במנה הראשונה לעומת 37% בארה"ב.  ההתפרצות המשמעותית ביותר בקנדה בימים באחרונים היא במחוז אונטריו (בירתו: טורונטו) שבו מתגוררים כ-38% מתושבי קנדה. שלשום נרשם בה שיא יומי של נדבקים חדשים - 4,812 וזה הוביל את הממשל המקומי לסגור בתי ספר ומסעדות ולהגביל מאוד את פעילותם בתי עסק. בתי החולים מדווחים על קשיים בהתמודדות עם עומסים כבדים. במסגרת ההגבלות המחודשות: תושבי המחוז נקראו להימנע מיציאה מבתיהם והורחבה סמכות המשטרה לעצור כל אדם ולתשאל מדוע ולשם מה יצא מביתו. נאסר על ביקורים לא חיוניים במחוזות הסמוכים ועבודות הבנייה הוקפאו זמנית.

נושאים קשורים:  מגיפת הקורונה,  חדשות,  19-COVID
תגובות