חדשות

הדו"ח שעדיין לא פורסם: מעורבות צוותים רפואיים בפרשת ילדי תימן

"הארץ" מדווח: משרד הבריאות אישר כי חקר את מעורבותם של צוותי רפואה בפרשת היעלמות ילדי תימן בשנות המדינה הראשונות - פרסום הדו"ח מתעכב

הפגנת המשפחות להכרה בחטיפת ילדי תימן, ירושלים 2018. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

משרד הבריאות אישר אמש (ג') כי "גורמי מקצוע במשרד בחנו את סוגיית מעורבותם של צוותי רפואה בפרשת ילדי תימן, הוכנה טיוטת עבודה והיא תוצג למנכ"ל המשרד כמקובל".

הבוקר דיווח עופר אדרת ב"הארץ" כי משרד הבריאות חקר את מעורבות צוותי הרפואה בפרשת היעלמות ילדי תימן בשנים הראשונות של המדינה. אתר "וואלה" חשף את קיום הדו"ח ובדיווחו פורסמו ציטוטים המופיעים לכאורה בדו"ח מפי רופאים ואחיות. בדיקת "הארץ" עלתה כי היוזמה לחקירת הנושא נולדה בעקבות פעילות הוועדה לטיפול בנושא גזענות, אפליה והדרה במערכת הבריאות, שהוקמה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות ב-2017.

הדס זיו, מנהלת תחום האתיקה בארגון רופאים לזכויות אדם, צוטטה: "הדו"ח הוכן כבר לפני זמן רב, אך משיקולים שונים – אולי בגלל מערכות הבחירות, אולי בגלל הקורונה - פרסומו מתעכב מעבר לנורמלי".

לפי "וואלה", מהדו"ח עולה שהיו כמה מקרים בהם אמרו "גורמים רפואיים" להורים שכדאי להם למסור את ילדיהם לאימוץ כדי שיוכלו לגדול בתנאים טובים יותר. רופא מ"ביקור חולים" בירושלים צוטט: "עדיף לילדים לגדול בבתים טובים יותר, שיכולים להעניק להם מגוון אפשרויות".

בין שאר הציטוטים "שנשמעו כביכול מפי צוותים רפואיים ביחס לעולים מתימן", אחות שאמרה: "העולים מוזנחים ומסריחים. אינם ראויים להיות הורים", ורופא מ"הלל יפה" שאמר: "הם מביאים יותר מדי ילדים והופכים אותם למסכנים. צריך לסרס אותם". אלא ש"הלל יפה" נחנך ב-1959, אחרי פרשת היעלמות הילדים.

על פי הערכות, בשנים הראשונות לקום המדינה, בעיקר בין 1954-1948, נעלמו יותר מ-1,000 תינוקות למשפחות שעלו מתימן. לפי עדויות רבות הם נעלמו מיד לאחר לידתם או בעקבות אשפוז עקב מחלות ילדים. לחלק מהמשפחות נמסר שילדיהם מתו אך הן לא ראו גופה, לא קיבלו תעודות פטירה ולא השתתפו בהלוויה. כעבור שנים רבות עלתה הטענה לפיה התינוקות נחטפו במבצע ממוסד, מאורגן וחשאי כדי למסור או למכור אותם לניצולי שואה חשוכי ילדים, כך לפי הדיווח.

נושאים קשורים:  פרשת ילדי תימן,  משרד הבריאות,  חדשות
תגובות