COVID-19 בישראל

מוטציה ישראלית לנגיף הקורונה זוהתה ב-181 מקרים מקומיים

לוריאנט הישראלי שרשרת הדבקה ייחודית שככל הנראה נוצרה בארץ אך שכיחותו אינה גדולה, העדויות לגביו מתמעטות ונראה כי אין לו משמעות קלינית או אפידמיולוגית

בדיקת PCR לקורונה. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

שמונה חודשים לאחר שנתגלה לראשונה בישראל ובהמשך אותר בעשרות דגימות במקומות שונים בארץ, הודיע אתמול (ג') משרד הבריאות כי אצל 181 בני אדם זוהה וריאנט מקומי, ישראלי, של נגיף הקורונה והוא שונה במידת מה מהזן המקורי. עם זאת, שכיחותו איננה גדולה ואין לכך משמעות קלינית או אפידמיולוגית ונראה כי הוא הולך ונעלם והעדויות לגביו מתמעטות.

בהודעת דוברות המשרד נמסר כי "המעבדה המרכזית לנגיפים פרסמה מחקר המסכם את הימצאות הזנים הקיימים של נגיף הקורונה בישראל עד כה, מפרוץ הפנדמיה במארס 2020 ועד סוף ינואר 2021. בין הממצאים אותר הוריאנט הישראלי. הוא איננו קשור או גורם להדבקה נרחבת, לתחלואה קשה ואין לו השפעה על יעילות החיסון.

"לעומת זאת", נמסר "הוריאנט הבריטי הוא הדומיננטי בתחלואה ומופיע מאז פברואר 2021 ביותר מ-90% מהרצפים הגנטיים שנעשו בישראל".

המוטציה הישראלית מסומנת P681H. עד כה ידוע כי נמצאה אצל 181 ישראלים שמהם נלקחו דגימות למעבדה בין נובמבר 2020 ועד ינואר 2021. לפי הממצאים: בחיפה אותרו 11 דגימות של הוריאנט הזה, בירושלים - 19, בתל אביב - 22, במחוז הצפון (צפת) - 24, במחוז הדרום (רהט ובאר שבע) - 8, ביהודה ושומרון - 6, באזור המרכז (אשדוד והסביבה) 55 (32 מהם בינואר) ולגבי 36 לא ידוע המיקום המדויק.

בעוד שבנובמבר האחרון נמצאו 27 נדבקים שנשאו את המוטציה הזאת, בדצמבר כבר עלה מספרם ל-71 ובינואר ל-83.

המוטציה P681H זוהתה במקומות שונים בעולם כבר במארס 2020, לרבות ניגריה והוואי, אבל המוטציה הישראלית, שגם היא מסומנת כך, שונה במקצת באחד מחלבוני הנגיף.

פרופ' מיכל לינאיל מהאוניברסיטה העברית, המבצעת את המעקב והמחקר בנושא זה עם משרד הבריאות, מסרה שלוריאנט הישראלי שרשרת הדבקה ייחודית שככל הנראה נוצרה בארץ.

פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים במרכז הרפואי שיבא, ציינה: "כל הזמן יש מוטציות. זה שבארץ מצאו אותה מוטציה אצל כמה אנשים ולמעשה היא דומה למוטציות אחרות - זה בעצם כל הייחוד. אין זה מפתיע שהתפתח בארץ וריאנט מקומי. המעקב בנושא הזה מתמקד בשאלה האם יש בעיה עם החיסון מול הגירסה הזאת של הנגיף וכרגע לא נראה שיש בעיה. התפתחות של מוטציות מקומיות הוא תהליך טבעי שקורה כל הזמן ועם זאת צריכים להיות עירניים".

באחד מדו"חות אמ"ן כבר צוין בעבר שקיים חשש מפני היווצרות וריאנט מקומי וזאת במקביל ל"יבוא" של זנים אחרים מחו"ל שעלול להיות עמיד לחיסון.

נושאים קשורים:  וריאנטים,  19-COVID,  המוטציה הישראלית,  חדשות,  פרופ' גילי רגב-יוחאי,  קורונה
תגובות