מחקרים COVID-19

חיסון לקורונה לנשים מיניקות עשוי לתרום להגנת התינוק היונק

במחקר משותף של אוניברסיטת ת"א ו"איכילוב" נמצא כי מתן חיסון לקורונה שניתן לעשר נשים מיניקות עודד יצירת נוגדנים בחלב-אם

חלב אם, הנקה (צילום: אילוסטרציה)

מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב והמרכז הרפואי תל אביב-איכילוב, שפורסם השבוע באתר medrxiv שבו מדווח על מחקרים שטרם עברו ביקורת עמיתים, מצביע על כך שמתן חיסון לקורונה לנשים מיניקות מעודד יצירת נוגדנים חשובים בחלב האם ואלה עשויים לתרום להגנה גם על התינוק היונק.

צוות החוקרים כלל את ד״ר יריב ויין והדוקטורנטית איה קיגל מבית הספר למחקר ביו-רפואי ולחקר הסרטן בפקולטה למדעי החיים וכן מבית החולים לנשים ויולדות במרכז הרפואי תל אביב. את המחקר הובילו ד״ר מיכל רוזנברג פרידמן ופרופ׳ אריאל מני.

ד"ר יריב ויין, בית הספר למחקר ביו-רפואי ולחקר הסרטן באונ' ת"א. "נתוני העבודה מעודדים"

מטרת המחקר, דיווח הצוות, היתה לקבוע האם החיסון לקורונה של חברת פייזר יעיל ביצירת נוגדנים בחלב האם ומהן איכויות הנוגדנים הללו. כלומר, האם הם בעלי יכולת נטרול של הנגיף.

המחקר נערך בינואר-פברואר, בסמוך להגעת החיסונים לישראל. הוא התבסס על ממצאים לגבי עשר נשים מיניקות, מתנדבות בגילאי 38-30 (גיל חציוני 34.6) שקיבלו את החיסון בשתי מנות בהפרש של 21 יום מהמנה הראשונה לשנייה. בעקבות זאת נבדקו רמות הנוגדנים בדם ובחלב האם בארבע נקודות זמן לאחר קבלת החיסון.

העלייה ברמות הנוגדנים הספציפיים לחיסון, הוברר, מסונכרנת היטב בין הדם לחלב האם. העלייה המשמעותית בדם ובחלב מתרחשת 14 יום לאחר קבלת המנה הראשונה וממשיכה לעלות שבעה ימים לאחר המנה השנייה. החוקרים גם מצאו כי הנוגדנים המתפתחים בחלב האם הם בעלי יכולת נטרול לשם חסימת קישור הנגיף לקולטן שעל גבי התא המאחסן - מנגנון חשוב למניעת תחלואה.

ד"ר ויין מסר: "סך כל הנתונים בעבודה זאת מעודדים. הם מראים שמתן חיסון לקורונה לנשים מיניקות מעודד יצירת נוגדנים חשובים בחלב האם, שעשויים לתרום להגנה על התינוק היונק".

נושאים קשורים:  הנקה,  קורונה,  חיסון לקורונה,  איכילוב,  אוניברסיטת תל אביב,  מחקר ישראלי,  נוגדנים,  19-COVID
תגובות