COVID-19 בישראל

רופאי שיניים שפרנסתם נפגעה כתוצאה מהסגר נטו יותר להתחסן

מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי לגליל ואוניברסיטת בר אילן בקרב רופאים ורופאות שיניים, פה ולסת, מצא קשר הדוק בין הנכונות להתחסן לבין המצב התעסוקתי

טיפולי שיניים (צילום: אילוסטרציה)

מחקר בהשתתפות רופאים וחוקרים מהמרכז הרפואי לגליל ואוניברסיטת בר אילן בדק מה הדבר שישפיע יותר מכל על הנכונות של אדם בוגר להתחסן נגד קורונה. המחקר גילה כי יש קשר הדוק בין הנכונות להתחסן לבין המצב התעסוקתי. מדובר בשיתוף פעולה ראשון בין בית החולים בנהריה והפקולטה לרפואה של בר אילן בגליל עם אוניברסיטת גולף בדובאי.

המחקר החדש, שפורסם לאחרונה בכתב העת Frontiers in medicine, מגלה כי יש קשר הדוק בין נכונות להתחסן נגד הקורונה ובין המצב התעסוקתי של האדם. במילים אחרות: ככל שפרנסתו של אדם פגיעה ושבירה יותר, כך גוברת הנכונות שלו להתחסן ולהפך.

המחקר, שהתבצע במהלך הסגר הראשון, בחודשים מארס-אפריל 2020, בדק 506 רופאים ורופאות המתמחים בתחום רפואת שיניים, פה ולסת וממנו עלה כי רופאי שיניים שפרנסתם נפגעה כתוצאה מהסגר, יותר מרופאים שעובדים במערכת הציבורית, הביעו נכונות גבוהה כמעט פי שניים להתחסן.

95% מהאורתודנטים שהשתתפו במחקר הביעו נכונות להתחסן. רובם המוחלט של אותם אורתודנטים לא עבדו בתקופת הסגר. נתון דומה נרשם בקרב אנדודונטים (מומחים לטיפול שורש) שהשתתפו במחקר – 94% מהם הביעו נכונות להתחסן נגד הקורונה, כאשר 93% מהאנדודנטים שהשתתפו במחקר לא עבדו בתקופת הסגר. כמו כן, 95% מרופאי השיניים הכלליים שהשתתפו במחקר הביעו נכונות להתחסן, כאשר 86% מהם לא עבדו בתקופת הסגר.

לעומת זאת, רק 50% מהכירורגים בתחום רפואת הפה והלסת (מתמחים ומומחים) הביעו נכונות להתחסן נגד הקורונה. כאשר 87% מהם עבדו בתקופה שבה השתתפו במחקר.

החוקרים מסיקים מכך כי תמריצים כלכליים כמו פתיחת המשק למתחסנים במסגרת ה"תו הירוק" עשויים להיות הדרך הטובה ביותר לעודד התחסנות.

ד"ר עמיאל דרור, מעורכי המחקר: "התוצאות מאוד ברורות ולהערכתי משליכות על הציבור כולו. אנחנו כל הזמן מחפשים תמריץ לחיסונים, והמחקר מגלה בצורה ברורה שהתמריץ הכי גדול אצל הפרט הוא היכולת שלו להמשיך ולקיים את המשק הכלכלי. רופאי שיניים אינם אנשים שלא מסיימים את החודש, אלה אנשים שבדרך כלל יש להם עתודות כלכליות ולא יישארו רעבים ללחם אם לא יעבדו במשך תקופה, אבל אפילו אצלם הממצא הזה בולט מאוד. אם כך, מה יגיד אמן או בעל חנות, שאין לו עבודה או חסכונות?".

את המחקר הובילו ד''ר אסף זיגרון ופרופ' סאמר סרוג'י ממחלקת פה ולסת במרכז הרפואי לגליל בנהריה, יחד עם ד''ר דרור וד''ר אייל סלע ממחלקת אף אוזן גרון, בשיתוף עם הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בגליל ופרופ' הישאם מרעי מאוניברסיטת גולף שבאיחוד האמירויות. מדובר בשיתוף פעולה ראשון בין המרכז הרפואי לגליל והפקולטה לרפואה עם האוניברסיטה מדובאי, לאחר שהצדדים חתמו על הסכם לשיתוף פעולה.

נושאים קשורים:  ד"ר עמיאל דרור,  אוניברסיטת בר אילן,  רופאי שיניים,  אורתודנטים,  חיסון לקורונה,  חדשות,  19-COVID,  המרכז הרפואי לגליל בנהריה
תגובות