מחקרים COVID-19

נשים בהריון שנדבקו בקורונה העבירו לעובריהן נוגדנים לנגיף דרך השליה

החוקרים מעריכים שבעת ההריון האם מספקת לעובר הגנה מהנגיף | בנוסף, אם אישה בהריון תקבל את החיסון בשלבי ההריון הראשונים, הוא עשוי להעניק לה ולעוברה הגנה נוספת

הריון ומחלת הקורונה. אילוסטרציה

ממצאי מחקר שהתפרסמו בשבוע שעבר ב-JAMA Pediatrics העלו כי נשים שנדבקו  בנגיף הקורונה בתקופת ההריון העבירו לעובריהן נוגדנים לנגיף דרך השליה.

המיקרוביולוג פרופ' סקוט הנסלי (Scott Hensley) מבית הספר לרפואה באוניברסיטת פנסילבניה, שהיה ממובילי המחקר, מסר: "מה שגילינו תואם לממצאי מחקרים על נגיפים אחרים. נשים לא רק שמעבירות נוגדנים לעובריהן אלא גם נוגדנים רבים יותר עוברים לעוברים, אם נדבקו בנגיף הקורונה בתחילת ההריון. המשמעות: נשים בשלבי הריון ראשונים שיחוסנו, החיסון עשוי להעניק להן ולעובר הגנה נוספת".

בדיווח נמסר כי במהלך תקופת המחקר אשתקד ילדו בבית החולים בפילדלפיה 1,714 נשים ומתוכן 1,471 עברו בדיקות סרולוגיות לאיתור נוגדנים לנגיף SARS-Cov2, מחולל הקורונה. אצל 72 תינוקות שנולדו ל-83 נשים אותרו נוגדנים לנגיף. אלה נמצאו בדגימות הדם שנלקחו מהיילודים. הנוגדנים עברו אליהם דרך השליה. ריכוזים של נוגדני IgM תומכים לכן בהערכה שבעת ההריון האם מספקת לעובר הגנה נוספת מפני נגיף הקורונה, גם אם חלק מהאמהות לא הציגו תסמינים למחלה.

מומחית ברפואת ילדים, ד"ר קארן פואופולו (Karen M. Puopolo) מאוניברסיטת פנסילבניה ואחת מעורכי המחקר, מסרה: "אצל כמחצית מהתינוקות ריכוז הנוגדנים היה גדול כמו זה שבדם האם או אף גבוה יותר, ואצל כרבע מהם ריכוז הנוגדנים בדם הטבור היה גדול פי 1.5-2 מאשר אצל האמהות. ככל שחלף יותר זמן מאז שהאם נדבקה בנגיף במהלך ההריון ועד הלידה, הועברו ממנה לתינוקה נוגדנים רבים יותר".

בשלב זה עדיין לא ברור אם ריכוז הנוגדנים שהועברו לתינוקות מספיק כדי למנוע את הדבקתם בנגיף. רק קומץ מהתינוקות הללו נולדו בטרם עת. יידרשו לשם כך מחקרים נוספים בעוד בתי חולים. כן יידרש מחקר על העברת הנוגדנים דרך השליה ובנוסף יידרש להבין אם כאשר מדובר באם ובעובר, נוגדנים לקורונה הנוצרים באמצעות חיסונים מתנהגים כמו נוגדנים טבעיים כתוצאה מהידבקות בנגיף הקורונה והחלמה ממנו.

מחקר שהתפרסם בדצמבר ב-Cell מצא כי נוגדני קורונה מהידבקות טבעית בנגיף עשויים לחצות את השליה בפחות יעילות מנוגדנים הנוצרים לאחר שהאמהות קיבלו חיסונים לשפעת ושעלת. מאחר שבניסויים בתרכיבי החיסון לקורונה שאושרו עתה לשימוש לא השתתפו נשים הרות, עדיין לא ידוע באופן מובהק אם החיסון יפעל באותה צורה. עם זאת, ההערכה היא שסביר להניח שהחיסון לקורונה אכן יגן גם על הנשים ההרות וגם על עובריהן ולכן חיוני לכלול נשים בהריון בניסויים הקליניים הבאים, בעיקר משום היתרון שמתקבל מהחיסון גדול הרבה יותר מהסכנה האפשרית שהנשים יחלו במחלה מסוכנת.

נושאים קשורים:  הריון וקורונה,  חדשות,  19-COVID,  מחקרים
תגובות