COVID-19 עולמי

"אסטרהזניקה": החיסון שלנו מצמצם ב-67% העברת הנגיף מאדם לאדם

החיסון שפיתחה אוניברסיטת אוקספורד בשיתוף "אסטרהזניקה" אינו רק מגן על חולי קורונה ממוות או מתסמינים קשים אלא גם מאט באופן משמעותי את ההעברה של הנגיף מאדם לאדם

תרכיב החיסון של "אסטרהזניקה". צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

החיסון שפיתחה אוניברסיטת אוקספורד בשיתוף חברת אסטרהזניקה אינו רק מגן על חולי קורונה ממוות או מתסמינים קשים של המחלה, אלא גם מאט באופן משמעותי את ההעברה של הנגיף מאדם לאדם. כך על פי מחקר חדש שעליו דווח הבוקר ב"ניו יורק טיימס".

המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד, הוא הראשון שמראה כי החיסון מסוגל להגביל את העברת הנגיף. הניסויים שנערכו בחיסונים של "פייזר" ו"מודרנה" בדקו רק את יכולתם למנוע את הופעת תסמיני המחלה.

החוקרים מ"אוקספורד" מדדו את ההשפעה של החיסון על מידת יכולת ההדבקה. לשם כך, הם אספו ממשתתפים דגימות בעזרת מטוש מדי שבוע, בניסיון לגלות סימנים לנגיף. החוקרים מצאו ירידה של 67% במספר הדגימות החיוביות בקרב קבוצת המתחסנים. במידה שלא מתגלה נגיף בבדיקת המטוש, אפילו בזמן שאותו אדם חולה, הנגיף אינו יכול להתפשט הלאה.

הממצאים, שפורסמו על ידי "אוקספורד" ו"אסטרהזניקה" לפני שעברו ביקורת עמיתים, מראים כי החיסון יכול לצמצם את ההדבקה בשני שלישים. שר הבריאות של בריטניה, מאט הנקוק, הילל את התוצאות והגדיר אותן "לחלוטין מעולות".

"אנחנו יודעים כעת שהחיסון של אוקספורד גם מצמצם את העברת הנגיף וזה יסייע לנו לצאת מהמגיפה", אמר הנקוק בראיון שקיים היום ל-BBC. "התוצאות", הוסיף השר, "מספקות ביטחון שהזריקה לא רק מספקת הגנה, אלא גם מסייעת במניעת העברת הנגיף הלאה לאחרים".

החוקרים מצאו גם כי למנה אחת של החיסון יעילות של 76% במניעת covid-19. נתונים אלה נמדדו שלושה חודשים לאחר מתן הזריקה הראשונה לנבדקים, לא כולל תקופה של שלושה שבועות בתחילת הניסוי, הנדרשת כדי שהזריקה תתחיל להשפיע.

ישראל הגיעה עם "אסטרהזניקה" להסכם לרכישת מיליוני מנות חיסון, אך הן עדיין לא חלק ממבצע החיסונים המתנהל בארץ. חיסון זה טרם קיבל את אישור מינהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA). עם זאת, האיחוד האירופאי אישר אותו לשימוש ובריטניה החלה לחסן את אזרחיה בחיסון זה.

נושאים קשורים:  חיסון לקורונה,  אסטרהזניקה,  19-COVID
תגובות