COVID-19 בישראל

לאחר שהחלים מקורונה, נדבק בוריאנט הדרום אפריקאי

עד כה דווחו בישראל כ-30 מקרים של המוטציה הדרום אפריקאית ושני מקרים של הידבקות במוטציה אחרת של הנגיף לאחר החלמה

פרופ' שי אפרתי, מנהל מחקר ופיתוח ב"שמיר-אסף הרופא". "תוצאות המחקר מדגימות לראשונה את מקומו של הטיפול הביולוגי הישיר ברקמת המוח ככלי להשגת ריפוי". צילום: דוברות בית החולים

זיו יפה, תושב אורנית בן 57, נדבק בקורונה בפעם השנייה ואובחן עם המוטציה הדרום אפריקאית, כפי שפורסם לראשונה על ידי אדיר ינקו ב-ynet. מאז שאובחן כחיובי כבר הספיק לקבל תוצאה שלילית שמעידה על כך שהחלים שוב.

בפעם הראשונה נדבק וחלה בחודש אוגוסט, ובשבוע שעבר - ימים בודדים לאחר ששב לישראל מטורקיה ונבדק שוב, אובחן כמי שנדבק במוטציה הדרום אפריקאית. יפה העיד כי בחודש אוגוסט ההתמודדות עם המחלה היתה קשה עבורו יותר ואילו בפעם השנייה הוא כמעט שלא חש ברע. ההסבר האפשרי לכך הוא שהנוגדנים שהיו בגופו בעקבות ההחלמה מההידבקות הראשונה סייעו לו לחלות באופן קל יותר בפעם השנייה.

עד כה אותרו בישראל כ-30 מקרים של המוטציה הדרום אפריקאית, אולם ההערכה בשלב זה היא כי בפועל מספר הנדבקים במוטציה גבוה יותר משמעותית.

אין זו הפעם הראשונה בישראל שאדם שהחלים מקורונה נדבק שוב אך בגירסה אחרת של הנגיף. כפי שדווח בדוקטורס אונלי, בחודש דצמבר האחרון נפטר אדם בן 74 מנגיף הקורונה לאחר שכבר החלים ממנו אך נדבק שנית במוטציה אחרת של הנגיף. כך עלה מתוצאות המעבדה המרכזית לנגיפים שבמרכז הרפואי שיבא בתל השומר.

פרופ' גליה רהב, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות ב"שיבא", דיווחה על המקרה הראשון למשרד הבריאות וגם לארגון הבריאות העולמי ובתגובה אמרה: "מאוד מטריד, אם אדם יכול לחלות כמה פעמים בקורונה בזמן שהנגיף משתנה - מה יהיה תפקידו של תרכיב החיסון במציאות כזו? האם אפשר לחלות שוב ושוב? בגלל שלא היו בגופו מספיק נוגדנים, ייתכן שאם היה מקבל את החיסון בזמן היה מפתח חסינות כנגד הנגיף".

במקרה האחרון, תיעוד של כל פעילות המערכת החיסונית של יפה נמצא ברשומות מחקר שנערך בבית החולים אסף הרופא-שמיר שבו עוקבים אחרי אנשים שחלו בקורונה כדי לבדוק את המרכיבים השונים של מערכת החיסון אחרי ההחלמה. בני משפחתו של יפה עברו בהתאם בדיקת קורונה ונמצאו שליליים. פרופ' שי אפרתי, מנהל מחקר ופיתוח ב"שמיר-אסף הרופא", הסביר: "כשחלה בקורונה בחודש אוגוסט, הוא היה תסמיני ומאז אנחנו עוקבים אחריו ולאורך זמן ראינו שכמו אצל כולם יורדים הנוגדנים אבל לא יודעים אם הם מספיקים כדי למנוע מחלה נוספת", הוסיף.

לדברי פרופ' אפרתי, "הנוגדנים שפיתח בחודש אוגוסט הגנו עליו מפני התפתחות מחלה כתוצאה מהוירוס הדרום אפריקאי. יתרה מזאת, במקרה שלו גם לא היתה הדבקה, וזה מעודד מאוד ואומר שהנוגדנים שמתפתחים מהוירוס המקורי מאפשרים הגנה מפני מחלה גם כשנדבקים במוטציה הדרום אפריקאית. לכן, צריך שכולם ילכו להתחסן כי אם יש וירוס ללא מחלה, הכל בסדר".

נושאים קשורים:  המוטציה הדרום אפריקאית,  הדבקה חוזרת,  נגיף הקורונה,  19-COVID,  חדשות,  פרופ' גליה רהב,  פרופ' שי אפרתי
תגובות
01.02.2021, 19:37

לדברי פרופ' אפרתי, "הנוגדנים שפיתח בחודש אוגוסט הגנו עליו מפני התפתחות מחלה כתוצאה מהוירוס הדרום אפריקאי. יתרה מזאת, במקרה שלו גם לא היתה הדבקה, וזה מעודד מאוד ואומר שהנוגדנים שמתפתחים מהוירוס המקורי מאפשרים הגנה מפני מחלה גם כשנדבקים במוטציה הדרום אפריקאית." כלומר, הסגרים הראשונים ובעיקר סגירת הקיטנות ובתי הספר היו טעות קטלנית. הגל הנוכחי הוא המחיר.