נוגדנים חד-שבטיים

התגובה של נוגדנים חד-שבטיים לחלבוני SARS-CoV-2 עם אנטיגנים ברקמה: השלכות על מחלות אוטואימוניות

במחקר זה נמצאו קווי דמיון והומולוגיות בין חלבוני SARS-CoV-2 מסויימים לבין אנטיגנים אנושיים מהמיטוכונדריה

נגיף הקורונה. אילוסטרציה

מטרת החוקרים הייתה לקבוע האם תגובתיות חיסונית מופיע בין נוגדני חלבונים של SARS-CoV-2 ואנטיגניים ברקמה האנושית, והאם יכולת החיקוי המולקולרית של חלבוני COVID-19 את הרקמה האנושית יכולים להיות הסיבה.

החוקרים ערבבו נוגדנים אנושיים חד-שבטיים מסוג אנטי-SARS-Cov-2 ונוגדנים פוליקלונליים מארנבות יחד עם 55 אנטיגנים שונים של רקמות.

החוקרים מצאו שנוגדני SARS-Cov-2 הגיבו עם 28 מתוך 55 אנטיגנים, ביניהם כאלה שהיו קשורים לחלבונים מגנים (barrrier proteins), וכן לרקמות של מערכת העיכול, בלוטת התריס ומערכת העצבים. הם בצעו מיפויי סלקטיבי של אפיטופים באמצעות BLAST ומצאו קווי דמיון והומולוגיות בין חלבוני SARS-CoV-2 מסויימים לבין אנטיגנים אנושיים מהמיטוכונדריה.

הקרוס-ריאקטיביות החיסונית הנרחבת שמצאו החוקרים בין נוגדני SARS-CoV-2 לקבוצות אנטיגנים שונות עשויה להשפיע על מהלך מחלה רב- מערכתי של COVID-19, להשפיע על חומרת המחלה, לעודד את התפרצות התחלואה האוטאומונית באוכלוסיות רגישות, ואולי אף להחמיר אוטואימוניות אצל אנשים עם מחלות אוטואימוניות קיימות.

לאחרונה, חיסונים שונים ונוגדנים חד-שבטיים אושרו לשימוש מטופלים עם COVID-19. הנוגדנים החד-שבטיים אשר תוארו במאמר זה זהים כמעט לגמרי לאלה אשר אושרו לשימוש. בעוד שהקרוס-ריאקטיביות אשר תוארה במאמר זה עלולה לעורר דאגה בנוגע לתחלואה אוטואימונית עתידית, אי אפשר להכחיש את העבודה שאישור החיסונים והנוגדנים לטובת המאבק במגפה העולמית עשוי להציל חיים של בני אדם רבים וכן להרגיע את הרוחות שסערו בעקבות המגפה.

מקור: 

Aristo Vojdani et. al (2020) Frontiers in Immunology doi: 10.3389/fimmu.2020.617089

נושאים קשורים:  נוגדנים חד-שבטיים,  חיסונים,  נגיף הקורונה,  19-COVID,  מחקרים
תגובות