COVID-19 בישראל

משרד הבריאות: עד כה חוסנו בישראל 72% מבני 60 ומעלה

ישראל חתמה על הסכם נוסף עם "פייזר": בתמורה להקדמת משלוחי החיסון, החברה תקבל את כל הנתונים הסטטיסטיים על השפעת החיסון ותופעות הלוואי שלו באוכלוסיה

מתן חיסון לקורונה בישראל. צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

לפי נתוני משרד הבריאות שהופצו הבוקר (א', נכונים עד לשעה 09:00) התחסנו עד כה 1,767,318 מאזרחי ישראל, 72% מבני 60 ומעלה: 63% מקרב בני 69-60,  81% מקרב בני 79-70 ו-76% מקרב בני 80 ומעלה. כמו כן חוסנו גם כ-721.3 אלף בני 59-16.

בתוך כך, ישראל חתמה על הסכם נוסף עם חברת פייזר ולפיו תקבל החברה את כל הנתונים הסטטיסטיים הקשורים במבצע חיסוני הקורונה שמבוצע עתה על ידי קופות החולים, בתי החולים ומוסדות נוספים ואלה ישמשו את החברה כדי ללמוד על השפעות החיסון שפיתחה על קבוצות שונות ותת קבוצות באוכלוסיה שלא ניתן היה לבחון אותן במהלך ניסויי שלב-3 שהחברה קיימה לקראת קבלת אישורי ה-FDA לשימוש בתרכיב שפיתחה.

בארץ, בניגוד למדינות אחרות, כל מידע רפואי רלבנטי לגבי כל אדם המבוטח באחת מקופות החולים, מתועד בתיק רפואי דיגיטלי באופן מסודר. מסד נתונים עשיר זה הופך את ישראל ל"מדינת מודל" עבור חברת התרופות והחיסונים. המידע על חיסוני הקורונה, לרבות תופעות לוואי שידווחו למשרד הבריאות מהמתחסנים ייאסף במערכת נפרדת שממנה ניתן להפיק מידע נרחב.

משרד הבריאות הבהיר כי כל הנתונים שתקבל החברה משותפים עם הציבור על בסיס יומי ולא יכללו מידע אישי-פרטי כלשהו, אלא רק נתונים סטטיסטיים. נראה כי בתמורה להעברת המידע הזה התאפשר לישראל לקבל מוקדם מהמתוכנן את משלוחי תרכיבי החיסון של "פייזר" שנועדו תחילה להגיע לארץ רק בחודש הבא ועיכוב בהגעתם היה גורם להאטה בקצב מבצע החיסונים. ביום חמישי הגיעו לארץ כ-100 אלף מנות החיסון של חברת מודרנה והשבוע, כנראה בכמה משלוחים ועד סוף החודש, יגיעו עוד כמה מיליוני מנות חיסון מפס הייצור של "פייזר".

קופות החולים מתחילות השבוע בביצוע החיסונים במנה השנייה למי שהתחסן במנה הראשונה. במקביל ימשיכו קופות החולים לחסן מבוטחים במנה הראשונה. ביום רביעי אמור להתחיל מבצע החיסונים של עובדי ההוראה ולו הוקצו כ-220 אלף מנות. החיסונים יינתנו באמצעות קופות החולים. בשבוע שעבר כמה רשויות ביצעו "מבצעי חיסון חשאיים למורים" המועסקים בהן.

הגעת חיסוני "מודרנה" תקל על קופות החולים, מד"א ובתי החולים ותאפשר תיאום מדויק יותר בין מלאי החיסונים לבין קבוצות האוכלוסיה בהתאם לתכנית התיעדוף שנקבעה לקבלת החיסון. חיי המדף הקצרים של חיסוני "פייזר" הביאו לכך שבסוף כל יום נוצרים עודפי חיסונים וכדי למנוע זריקת מנות החיסון לפח, הם ניתנו למתחסנים שהיו מחוץ לקבוצות התיעדוף.

מרווח הזמן שבין קבלת המנה הראשונה לשנייה של חיסון "מודרנה" הוא 28 יום לעומת 21 יום של חיסוני "פייזר", כך שניתן יהיה לערוך תיאום מדויק יותר בין קביעת התורים לכמות החיסונים שבמלאי. בנוסף, חיסוני "מודרנה" קלים יותר לשינוע ולאחסון מאחר שהם דורשים טמפרטורה של מינוס 20 מעלות, כמו במקפיא ביתי רגיל, לעומת תנאי אחסון במינוס 70 מעלות שנדרשים לחיסוני "פייזר".

מנות החיסון של "מודרנה" נועדות כרגע בעיקר עבור מי שעקב מצבו הבריאותי רתוק לביתו ואינו יכול להגיע מסיבה כלשהי לאתר ההתחסנות של קופת החולים. בימים הקרובים יתרכז חלק ממבצע החיסונים בסיעודיים ובמרותקי בית, שלא חוסנו בבתי אבות ובמוסדות גריאטריים ודיור מוגן. לחלק מקופות החולים יש עדיין בעייה עם כ-6% מקרב קבוצת אוכלוסיה זאת שלא מעוניינת להתחסן ונעשים מאמצי הסברה לשכנעם בכל זאת לקבל את החיסון שנועד במיוחד עבורם.

נושאים קשורים:  חיסון לקורונה,  פייזר,  חברת מודרנה,  19-COVID,  משרד הבריאות,  חדשות
תגובות