דעות

עשר עובדות על המוטציה הבריטית החדשה של נגיף הקורונה

יש יתרון ברור בדחיית התפשטותו של הוריאנט הבריטי בישראל ככל שניתן | בעוד בקורונה הצפי הוא לצבירה של 1-2 מוטציות בחודש, הזן הזה צבר 17 מוטציות ב"מכה"

מוטציה בנגיף הקורונה. אילוסטרציה

המידע אמנם חלקי, אבל אנחנו מבינים כעת מעט יותר על הוריאנט הבריטי B.1.1.7. להלן כמה פרטים ראשונים:

‏1. הוריאנט בודד לראשונה ב-20 בספטמבר בבריטניה. התפשט בקצב גובר והולך. לפני שבוע זיהו שהגיע לכדי ל-60% מהזנים המבודדים בלונדון.

‏2. סך הכל כולל הזן החדש 23 מוטציות בהשוואה לזן המקורי שבודד בווהאן, סין. בעוד בנגיף הקורונה הצפי הוא לצבירה של 1-2 מוטציות בחודש, הזן הזה צבר 17 (!) מוטציות ב"מכה". לא לגמרי ברור איך קרתה הקפיצה הזו. אחת ההשערות היא שהמוטציות אירעו אצל אדם מדוכא חיסונית אשר סבל ממחלה ממושכת במיוחד וקיבל טיפולים שונים שיצרו לחץ ברירתי על הנגיף.

אין שום עדות להפרעה ליעילות החיסון כנגד הוריאנט הזה, אבל הבדיקות ממשיכות והמידע יצטבר. אין גם עדות שהוריאנט הזה אלים יותר

3. רושם מתחזק – אך עדיין לא ודאי/ מאומת – להתפשטות מהירה יותר של הזן הזה. הדבר עשוי להיות קשור לאחת המוטציות (N501Y) שמשנה את החיבור של הנגיף לרצפטור על התא הנתקף. ‏המקור לנתון הבריטי של 70% עדיין לא ברור. המוטציה הזו גם נצפתה בזנים אחרים שמתפשטים (מהר) במדינות דרום אפריקה.

4. גם חלק מהמוטציות הנוספות בוריאנט הזה עלולות להיות בעייתיות ולשנות את תגובת מערכת החיסון לנגיף. ‏אחת המוטציות האחרות גם עלולה להפריע לאחד הנוגדנים המונוקלונליים בשימוש בעולם. כמה המוטציות הללו מוכרות ונצפו גם במדינות אחרות. אבל לא הוריאנט הספציפי הזה, על מכלול השינויים שבו.

‏5. אחד הדברים שגרמו להתגברות הפתאומית של החשש מהנגיף, הוא ההבנה בימים האחרונים שאחת המוטציות גורמת לכך שחלק מבדיקות ה-PCR (לא אלו הנעשות בישראל, אלא TaqPath) לא מזהות היטב את הוריאנט הזה וייתכן שהוא אף נפוץ יותר בבריטניה ממה שחשבו.

‏6. בינתיים זיהו מקרה בודד באיטליה ומקרה בודד בהולנד ומן הסתם יגלו עוד – מעט מאוד מדינות מבצעות הערכה מתמדת של המבנה הגנטי של הנגיף כמו בריטניה, שבודקת זאת ל-10% מהזנים המבודדים.

‏7. אין שום עדות להפרעה ליעילות החיסון כנגד הוריאנט הזה, אבל הבדיקות ממשיכות והמידע יצטבר. אין גם עדות לכך שהוריאנט הזה אלים יותר – אולי אף ההפך מכך.

במחלות ויראליות כמו זו, יש להיערך גם ל"סחף אנטיגני" שיחייב עדכון עתי/ שנתי של החיסון, כמו בחיסוני השפעת. טכנולוגיית החיסון ב-mRNA מקלה מאד על עדכון כזה

‏8. בישראל לא גילו עד כה את הוריאנט הזה, אבל יש לזכור שכאן לא מבצעים בדיקות שיטתיות, אז אין לשלול זאת בוודאות. ניתן לייצר פריימרים ייעודיים לבדיקות PCR ספציפיות לנגיף החדש וכך למנוע צורך בבדיקות גנטיות ממושכות.

9. במחלות ויראליות כמו זו, יש להיערך גם ל"סחף אנטיגני" שיחייב עדכון עתי/ שנתי של החיסון, כמו בחיסוני השפעת. טכנולוגיית החיסון ב-mRNA מקלה מאד על עדכון כזה.

‏10. מתוך הנחת עבודה שהנגיף עדיין לא הגיע ושהוא אכן מידבק יותר, יש יתרון ברור בדחייה של התפשטותו בישראל ככל שניתן. גם דחייה של כמה שבועות היא משמעותית מאוד, בפרט בתקופה זו.

פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות ב"כללית", מנהל מכון כללית למחקר וחבר בצוות הטיפול במגיפות של משרד הבריאות

נושאים קשורים:  מוטציה,  וריאנט,  נגיף הקורונה,  מגיפת הקורונה,  פרופ' רן בליצר,  חדשות,  דעות,  19-COVID,  בריטניה
תגובות
22.12.2020, 21:21

פרופסור רן בליצר הוא מעין מגדלור בפנדמיה האחרונה שבין הרעות החולות שלה ניתן למנות פרסומים לא מדויקים ושגויים על סף "חדשות כזב", היסטריה ציבורית, מדעית ושלטונית וקבלת החלטות פזיזות ולא מבוססות גם של אנשים היודעים רפואה ומדע. תחזקנה ידיו מאוד!

אנונימי/ת
22.12.2020, 21:48

מגדלור של הפחדות, פאניקה וניפוח מאסיבי של ה'מגיפה'.
לזכותו ייאמר שהוא רק אחד מתוך שורה ארוכה של מגדלורים כאלה.

23.12.2020, 20:46

ללא ספק דבריך מגובים בראיות מבוססות לטיעוניך, הנטולים ביטויים דמגוגיים. אתה מוזמן לצרף אותם באופן מנומק להודעה זו או לחילופין לחדול משיתוף דעותיך בפורום זה.

אנונימי/ת
23.12.2020, 19:47

עם כל הכבוד למערך החדשנות של שירותי בריאות כללית, היה רצוי שקודם כל יטפלו קברניטי הקופה בדברים בסיסיים ופשוטים יותר, כגון באנדרלמוסיה השוררת באתרי מתן החיסונים...ההתנהלות בהם מתאימה לעולם השלישי.

אנונימי/ת
26.12.2020, 09:49

לא מסכימה , הייתי עם בעלי שהתחסן בסניף של כללית בנתניה. עיר ימים.
סדר מופתי, פיזור של מתחסנים בין מספר רב של חדרים. וכך גםאולמות המתנה. אין צפיפות.
חיכינו 5 דק בדיוק מרגע ההגעה עד הכניסה לחיסון.
הערכה ומילה טובה, לקופה, לצוות בפרונט ולמארגנים שמאחור הקלעים

29.12.2020, 15:03

בטוח שהמוטציה לא כאן?
ההשתוללות של הקורונה בסביבה שלי כמו אש בשדה קוצים. אנשים נדבקים אחד אחרי השני. (אבל כמעט כולם חווים את זה קל מאד).
מרגיש ממש אחרת משני הגלים הראשונים.

אנונימי/ת
29.12.2020, 20:59

התגלו כבר מקרים עם המוטציה בישראל אז בטוח שהמוטציה כבר כאן.
ואכן במקומות מסוימים במגזר החרדי רואים עליה חדה בהדבקה עם R מטורף

31.12.2020, 12:50

זה ממש ממש מורגש בשטח.
שלא לדבר על המון מקרים של אנשים שחולים מתחת לראדר של משרד הבריאות (יש להם תסמינים ונניח שהם קולטים באיחור שזה קורונה, אז הם לא רוצים להיתקע עוד עשרה ימים בבית מרגע האבחון. אז הם נשארים שבועיים+ בבית עם כל הילדים עד שהכל עובר לגמרי אצל כולם. ) אני מכירה לא מעט כאלה. כך שהמספרים הרשמיים נמוכים מהמציאות.