אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס ומחלות מעי דלקתיות: סקירה שיטתית של הספרות

חוקרים טוענים כי יש קשר בין אנדומטריוזיס למחלות מעי דלקתיות, אך יש צורך במחקר נוסף על מנת להגדירו טוב יותר

20.10.2020, 11:45
מעי רגיז, כאבים בבטן (צילום: אילוסטרציה)

בשני העשורים האחרונים, הקשר האפשרי בין אנדומטריוזיס למחלות מעי דלקתיות (IBD – Inflammatory bowel disease) נחקר בצורה נרחבת. ידוע כי לאנדומטריוזיס ו-IBD ישנן תכונות דומות ותסמינים משותפים, עובדה המציבה אתגר אבחנתי משמעותי, שכתוצאה ממנו האבחנה בהרבה מקרים הינה מאוחרת או לא חד משמעית. החוקרים ערכו סקירה שיטתית, על מנת לסכם את המידע הקיים בספרות העוסק בנושא האבחנה המשותפת של IBD ואנדומטריוזיס.

החוקרים ערכו חיפוש שיטתי בספרות, במאגרי הנתונים הממוחשבים MEDLINE ו-EMBASE, משנת 1990 ועד נובמבר 2019. בחיפושם, השתמשו במילות המפתח הבאות: "מחלות מעי דלקתיות" או "קוליטיס כיבית" או "מחלת קרוהן", כולן בשילוב עם המושג "אנדומטריוזיס". החוקרים בחרו להכליל בסקירה 23 מאמרים: 15 דיווחי מקרים, 3 סדרות קליניות, 3 מחקרי מקרה-ביקורת, מחקר חתך אחד ומחקר עוקבה אחד.

החוקרים מצאו כי כל המחקרים האפידמיולוגיים אותם כללו בסקירה זו, דיווחו על קשר חיובי בין אנדומטריוזיס ל-IBD. ביצוע מטה-אנליזה לא התאפשר, כיוון שעקב תכנון המחקר וסוג הנבדקות שנכללו, לא היו קבוצות בנות השוואה. החוקרים דיווחו כי במחקרים אפידמיולוגיים בהם הייתה קבוצת ביקורת, שיעור ה-IBD בקרב חולות עם אנדומטריוזיס נע בין 2% ל-3.4%, בהשוואה ל-0-1% בקבוצת הביקורת. עוד מצאו כי במחקר עוקבה לאומי גדול בדנמרק, דווח על עלייה של 50% בסיכון ל-IBD, בנשים עם אנדומטריוזיס, בהשוואה לנשים מהאוכלוסייה הכללית. לבסוף, דיווחו החוקרים כי במחקר עוקבה גדול שנערך גם הוא בדנמרק, לנשים עם אנדומטריוזיס היה סיכון מוגבר לסבול ממחלת קרוהן וקוליטיס כיבית, עם יחס היארעות מתוקנן של 1.5 (רווח בר-סמך 95%: 1.3-11.7) עבור קרוהן ו-1.6 (רווח בר-סמך 95%: 1.3-2.0) עבור קוליטיס כיבית.

החוקרים הגיעו למסקנה כי המספר המצומצם למדי של מחקרים בנושא, לא מספק מידע על הקשר הטמפורלי בין אנדומטריוזיס ל-IBD, וחסרה אנליזה ברורה של קשר הסיבה-תוצאה בין שתי התופעות הנ"ל. עם זאת, מספר דיווחי המקרים הגבוה העולה מהספרות, מדגיש את העובדה כי האבחנה הינה מאתגרת, שכן אנדומטריוזיס יכול לחקות IBD ולהיפך, בנוסף לאפשרות הקיימת של נוכחות שתי המחלות באותה מטופלת. החוקרים סבורים כי ישנו צורך במחקר נוסף, על מנת להבין טוב יותר את הקשר הטמפורלי בין שתי התופעות, ולשפר את אופן ההערכה והניהול של החולות.

מקור: 

Chiaffarino, F. et al. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 2020; 252; 246-251. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2020.06.051

נושאים קשורים:  אנדומטריוזיס,  מחלות מעי דלקתיות,  סקירה שיטתית,  מחקרים
תגובות