קורונה עולמי

יותר מ-10,000 רופאים ומדענים בעולם חתמו על עצומה נגד סגרים

רופאים, אפידמיולוגים, מומחים במחלות זיהומיות וחוקרים בבריאות הציבור מרחבי העולם קוראים לממשלות להפסיק את מדיניות הסגרים ולאפשר לאלה שאינם באוכלוסיות סיכון לחזור לשגרת חיים

מחאה נגד מדיניות הממשלה בתל אביב. צילום: גיל יערי/ פלאש 90

יותר מ-7,000 רופאים בכירים בתחומים שונים, ביניהם אפידמיולוגים ומומחים במחלות זיהומיות, לצד יותר מ-4,000 מדענים-חוקרים בבריאות הציבור, רבים בעלי שם עולמי ומובילי דעה בתחומי התמחותם - חתמו על עצומה להפסקת הסגרים הגורמים לדעתם יותר נזק בריאותי מאשר נגיף הקורונה. הם תובעים לשנות גישה ולעבור למתן טיפול דיפרנציאלי על פי אוכלוסיות בסיכון.

העצומה, בשפות אנגלית, צרפתית, פורטוגזית, איטלקית, ספרדית, גרמנית, שוודית, רוסית ועברית, מופצת מאז 4 בחודש ברשת האינטרנט בשם The Great Barrington Declaration.

נכון לבוקר זה (ה') חתמו על העצומה 7,247 רופאים קלינאים, 4,051 מדענים ו-102,485 אזרחים אחרים.

בין היוזמים מישראל: פרופ' איתן פרידמן מ"שיבא" ואוניברסיטת תל אביב; ד"ר אורי גביש, יועץ ביו-רפואי; פרופ' מוטי גרליץ מהמחלק למיקרוביולוגיה קלינית ואימונולוגיה באוניברסיטת תל אביב; פרופ' מייק לויט, חתן פרס נובל בכימיה (2013), ביו-פיסיקאי ומומחה לביולוגיה מבנית וחישובית מאוניברסיטת סטנפורד, פרופ' אריאל מוניץ מאוניברסיטת תל אביב.

בעצומה, הקוראת לרופאים נוספים לחתום עליה, נאמר: "כאפידמיולוגים בתחום המחלות הזיהומיות וכמדעני בריאות הציבור, אנו נושאים חששות כבדים לגבי ההשפעות הבריאותיות ההרסניות – הגופניות והנפשיות – הנגרמות על-ידי מדיניות COVID-19, ולכן אנו ממליצים על גישה שאותה אנחנו מכנים 'הגנה ממוקדת'.

"אנחנו מגיעים מימין וגם משמאל, מרחבי כל העולם, והקדשנו את חיינו להגנה ולטיפול באנשים. מדיניות הסגרים הנוכחית גורמת נזקים הרסניים לבריאות הציבור הן בטווח הזמן הקצר והן בטווח הזמן הארוך. ההשלכות (ננקוב רק בחלקן): שיעור התחסנות נמוך בילדים, החמרה במחלות לב וכלי דם, הפחתה בבדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן והידרדרות בבריאות הנפשית. כל אלה מובילים לתמותה עודפת בשנים הבאות, כאשר מעמד הביניים, השכבות החלשות והאוכלוסיה הצעירה נושאים בנטל הכבד ביותר בהקשר הזה. השארת ילדים מחוץ לכותלי בית הספר היא עוול חמור.

"הדבקות במדיניות הסגרים ובצעדים הללו עד פיתוחו של חיסון זמין תגרום לנזק בלתי הפיך, כשהשכבות המוחלשות באוכלוסיה תיפגענה יותר מהשאר.

"למרבה המזל, הידע וההבנה שלנו לגבי נגיף הקורונה מתקדמים. אנחנו יודעים שהסיכון למות מ-COVID-19 גדול פי 1,000 אצל אנשים בגיל מתקדם עם בריאות רופפת לעומת סיכון זה אצל צעירים. ואכן, לילדים, COVID-19 היא מחלה פחות מסוכנת ממחלות רבות אחרות, כולל שפעת.

"תוך כדי התקדמות במהלך ההתחסנות הטבעית של האוכלוסיה, הסיכון להידבקות עבור כל אדם – כולל מאוכלוסיות הסיכון – צונח. אנחנו יודעים שכל האוכלוסיות בסופו של דבר יגיעו למצב של חסינות עדר – כלומר, לנקודה שבה קצב ההידבקות הוא יציב. מצב כזה יכול להיות מזורז על ידי חיסון אבל אינו תלוי בחיסון ולכן, היעד הוא להקטין את התמותה והנזק החברתי עד הגעה לחסינות עדר.

"הגישה בעלת החמלה הגדולה ביותר היא זו המאזנת את הסיכונים והתועלות בהגעה לחסינות עדר ומאפשרת לאלה שבסיכון נמוך לחיות את חייהם בצורה רגילה ולבנות חסינות דרך הדבקות טבעיות, תוך הגנה על אלה שבסיכון הגבוה ביותר. אנחנו מכנים גישה זאת 'הגנה ממוקדת'.

"אימוץ צעדים להגנה על אוכלוסיות הסיכון צריך להפוך למטרה העיקרית של מדיניות בריאות הציבור לשם התמודדות עם COVID-19. לדוגמה: בתי אבות צריכים להעסיק צוות שכבר רכש חסינות ולבצע בדיקות PCR תכופות לשאר אנשי הצוות ולכלל המבקרים. יש למזער החלפות צוותים. יש לדאוג שהגמלאים יקבלו משלוחי מצרכים ואת שאר צורכיהם לבתיהם. רצוי שייפגשו את בני משפחתם באוויר הפתוח ולא בתוך מבנה סגור.

"הרכבת רשימה מפורטת ומקיפה של צעדים, הכוללת דרכי התמודדות עם מגורים רב-דוריים, ניתנת ליישום. היכולת להרכיב תכניות שכאלו היא בהחלט בגדר המומחיות של אנשי בריאות הציבור.

"יש לאפשר לאלה שאינם נמנים על אוכלוסיות הסיכון, לחזור לשגרת חיים רגילה לאלתר. על כולם לנקוט בצעדי היגיינה פשוטים, כמו שטיפת ידיים ושהייה בבית בזמן מחלה.

"יש לפתוח את בתי הספר והמוסדות להשכלה גבוהה ללימוד בתוך הכיתות. יש להחזיר פעילויות העשרה, כמו ספורט. צעירים בסיכון נמוך צריכים לחזור למקום העבודה ולא לעבוד מביתם. יש לפתוח מסעדות ועסקים אחרים. יש להחזיר לפעילות גם את אירועי התרבות, האמנות, המוזיקה והספורט. יש לאפשר בחירה של השתתפות בכל הפעילויות הנ"ל גם לאנשים שבסיכון גבוה יותר, תוך הבנה שהחברה כולה מפיקה תועלת מההגנה המוענקת לאוכלוסיות הסיכון על ידי אלה שרכשו ובנו חסינות עדר".

ההצהרה נכתבה על ידי: פרופ' מרטין קולדורף מבית הספר לרפואה שבאוניברסיטת הרווארד, ביו-סטטיסטיקאי ואפידמיולוג המתמחה בזיהוי ומעקב אחרי התפרצות של מחלות מידבקות והערכת בטיחות חיסונים; פרופ' סונטרה גופטה מאוניברסיטת אוקספורד, אפידמיולוגית ומומחית באימונולוגיה, פיתוח חיסונים ומודלים מתמטיים של מחלות מידבקות; ופרופ' ג’יי בטצ’ריה מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד, רופא, אפידמיולוג, כלכלן בריאות ומומחה במדיניות בריאות הציבור המתמקדת במחלות מידבקות ואוכלוסיות שבסיכון.

בין חותמי ההצהרה לצד שלושת יוזמיה גם קבוצת המומחים הישראלים שיצרו את "מודל היגיון בריא" לטיפול במגיפה.

נושאים קשורים:  עצומה,  סגר,  קבוצות סיכון,  חדשות,  קורונה,  מגיפת הקורונה
תגובות
אנונימי/ת
08.10.2020, 11:17

סוף סוף קול שפוי...

העמדה שמייצגים החותמים, למרות היותם רופאים, היא עמדה פוליטית שתמציתה היא הקרבת חייהם של מעטים (לדעתם) תמורת המשך חיי הכלכלה ה"רגילים" של רבים. אלא שהם מתעלמים מהגורם האנושי והשפעתו על התפר שבין הכלכלה לרפואה: מרבית הציבור אינו מאמין בעמדתם של החותמים והצניחה בתוצר דומה במדינות בהן הונהג סגר לבין אלה שנקטו במדיניות לה מטיפים החותמים. מדיניות כזו, מלבד העובדה שתביא הן להרס כלכלי והן לאובדן חיי אדם, היא מדיניות שיש להוקיע אותה מבחינה ערכית ואתית, בהיותה מפלגת והורס את עיקרון הערבות ההדדית, גם אם הייתה משיגה את מטרתה.

שים לב נכבדי כי בנוסח ההצהרה אין מופיעה המילה "כלכלה" והיא מתייחסת לאספקטים בריאותיים.אם הם צודקים או לא איני יודע אך זו גישה לגיטימית מבחינה רפואית שמוצגת על ידי מומחים בנושא מגיפות ובריאות הציבור.מובן שיש מומחים החולקים על גישה זו.

אנונימי/ת
10.10.2020, 21:51

אתה מתעלם מהתמותה של רבים ללא קורונה עקב הסגר והפניקה והפקרת החולים ״הרגילים״ . אלה יהיו רבים יותר מנפגעי הקורונה. הם ימותו בגלל ההחלטות ולא בגלל מחלתם.

אנונימי/ת
08.10.2020, 22:55

מאושר לראות קולגות שאכפת להם, שמסתכלים על

08.10.2020, 22:58

קולגות אמיצים שאכפת להם מבני אדם, ומעולמם. ד"ר פיני גונן כירורג ומוהל.

אנונימי/ת
09.10.2020, 13:34

למה זה רלוונטי לכתוב שאתה מוהל? אתה מנסה לעשות לעצמך פרסומת על הדרך?

09.10.2020, 14:29

אם היית מכיר היית יודע שד״ר גונן לא זקוק לפרסומת...

אנונימי/ת
09.10.2020, 15:10

א ג זה קרוב משפחה של יהודית ג במקרה?
כל בעל עסק זקוק לפרסומת. ודווקא התוצאות הראשונות בחיפוש מביאות קישורים לתביעות על רשלנות רפואית בברית. אין לי מושג מה היה פסק הדין.

10.10.2020, 21:49

אנונימי זה קרוב של אנונימוס?
למה אתה מפיץ השמצות שקריות?
בקיצור מה האינטרס של אדם אנונימי להשמיץ אדם שאינו מכיר?
מדובר ברופא מעולה שעשה עשרות אלפי בריתות במשך למעלה מ 40 שנה
כל הפרסונל כמעט עושים אצלו
במה אתה עוסק חוץ מהשמצות? אשמח לדעת

אנונימי/ת
11.10.2020, 14:52

מדוע השמצות שקריות?
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000221624
כמו שכתבתי גם קודם, אינני יודע מה היה פסק הדין, ייתכן שבית המשפט קבע שהתרשל, ייתכן שקבע שלא יתרשל, ייתכן שהסתיים בפשרה. אבל עצם העובדה שהוגשו תביעות זו לא השמצה זו עובדה.
תתמודד.
מעבר לכך שרופא (לא משנה אם דתי או חילוני יהודי או ערבי) שמבצע מילה, חוטא לעקרון המנחה: primum non nocere

12.10.2020, 05:43

רוב מוחלט של היהודים (וגם ערבים ורבים אחרים כידוע) עושים מילה אלפי שנים מסיבות רתיות וגם בריאותיות.
אבל מבחינתך זה מיותר?
מענינת דעתך על ניתוחים אסתתיים. זה בודאי הכרחי...

לגבי התביעה שהיתה או לא בודאי שכל רופא במסגרת פעילותו לאורך עשרות שנים ייתכן שקרה שמישהו לא היה מרוצה אבל לפרסם בצורה שעשית זה לא הוגן בפרט שאינך יודע גם לדבריך דבר על המקרה.

09.10.2020, 12:12

כן ירבו הקולות השקולים, האמיתיים.
חסרים לנו.
ד''ר קורן - ערבות הדדית היא לומר אמת מבוססת-עובדות.
למד אותן בטרם תטיף לפוליטיקה, כמייצג ציבור כביכול

אנונימי/ת
15.01.2021, 22:10

גם רופאים ומדענים טועים. הבעיה היא, שהם גם מנסים להטעות את השאר. גם במערכת סגורה (ללא כניסה ויציאת אנשים מהמדינה), הטענות שגויות.

ובהקשר לזה, כל מי שחושב שיכול להתחמק מהחיסון טועה. ללא חיסון, אי אפשר יהיה לחזור לחיים שגרתיים בלי להדבק באיזשהו שלב בקורונה. גם המדינות שהמובילים בהם חושבים שלא חייבים להתחסן טועים. ללא חיסון אף מדינה לא תוכל לחזור לפעילות כלכלית תקינה כולל אותן מדינות שאין בהן תחלואה, כי התחלואה תגיע מבחוץ (מתיירים מארצות בהן יש תחלואה). התחלואה בהן תמשך ותמשך.

כל מי שלא חושב כך, מוזמן לחכות ולראות, כי זה מה שיהיה.

רופא