סרקואידוזיס

הסיכון לזיהום קשה בחולי סרקואידוזיס - מחקר עוקבה           

במחקר זה בהשתתפות עשרות אלפי אנשים נמצא כי הסיכון לזיהום קשה ראשון או חוזר מוגבר בחולי סרקואידוזיס לעומת האוכלוסייה הכללית ובמיוחד בשנתיים הראשונות לאחר אבחנת המחלה

זיהומים קשים פוגעים באיכות החיים ומובילים לנטל כלכלי משמעותי על מערכות בריאות. מטרת מחקר זה שפורסם ב-European Respiratory Journal הייתה לבחון האם סרקואידוזיס קשורה בשיעור גבוה יותר של זיהומים קשים והאם שיעור זה מושפע מגיל, מין, זמן מאבחנת המחלה או סטטוס הטיפול.

החוקרים השוו בין חולי 8,737 חולי סרקואידוזיס משבדיה אשר אובחנו בין 2003-2013 ומקרי ביקורת (ביחס של 10 מקרי ביקורת לכל מקרה סרקואידוזיס) מהאוכלוסייה הכללית בשבדיה אשר הותאמו לפי מין, גיל ומקום מגורים. בנוסף, זוהו חולי הסרקואידוזיס שאובחנו בין 2006-2013 וקיבלו תרופה מדכאת חיסון אחת לפחות בשלושת החודשים לפני או אחרי אבחנהת המחלה.

במחקר זוהו 895 זיהומים ראשונים בקרב חולי הסרקואידוזיס ו-3,881 זיהומים ראשונים בקרב קבוצת הביקורת. השיעור של זיהומים קשים היה גדול פי 1.8 בחולי סרקואידוזיס לעומת מקרי הביקורת (יחס סיכונים מתוקנן, 1.81; רווח בר-סמך 95%: 1.65-1.98). יחס הסיכונים היה גבוה יותר בנשים לעומת גברים ובשנתיים הראשונות לאחר אבחנת המחלה. חולי סרקואידוזיס שקיבלו תרופות אימונוסופרסיביות בסמוך לזמן האבחנה היו עם סיכון מוגבר פי 3 לפתח זיהום קשה בעוד שחולים שלא קיבלו טיפול היו עם סיכון הגדול ב-50%. השיעור של הישנות זיהומים חוזרים היה מוגבר פי 2.8 בחולי הסרקואידוזיס לעומת מקרי הביקורת.

החוקרים מסכמים כי זיהומים קשים נפוצים יותר בקרב חולי סרקואידוזיס מאשר באוכלוסייה הכללית ובמיוחד בשנים הראשונות לאחר אבחנת המחלה. בנוסף, קבלת טיפול אימונוסופרסיבי מגבירה את הסיכון לפתח זיהום.

מקור:

Rossides, M. et al. (2020) European Respiatory journal. 56,2000767   

נושאים קשורים:  סרקואידוזיס,  זיהומים,  אימונוסופרסיה,  מן הספרות,  מחקרים
תגובות