קורונה בישראל

מקדם ההדבקה מתחת ל-1: סימנים ראשונים לירידה בתחלואה בישראל

מול עלייה משמעותית בתחלואה ובתמותה במגזר החרדי, שיעור המאומתים היומי בציבור הכללי נמצא במגמת ירידה | קבינט הקורונה יקבל החלטותיו על המשך הסגר רק בסוף השבוע

שכונת מאה שערים בירושלים. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

קבינט הקורונה אמור להתכנס היום (ב') אחרי הצהריים לדיון על מידת הצלחת הסגר הנוכחי בריסון התחלואה. כמו כן יש כוונה לסמן יעדים לתכנית היציאה ממנו. אלא שכבר הבוקר ברור לכל המשתתפים שבישיבה זו לא יתקבלו החלטות. הן ידונו רק בישיבה הבאה שנקבעה ליום חמישי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול: "יש כאלה שכבר אומרים שיש להם אופטימיות זהירה שהסגר מתחיל לעבוד, לעשות שיטוח של עקומת הגדילה. אני יותר זהיר מהזהירים ורוצה לחכות לפחות שיעברו לפחות עשרה ימים. זה אומר שאת ההחלטות על המשך הסגר, אחרי מוצאי שמחת תורה (בסוף שבוע זה – ד.א), נקבל רק ביום חמישי. בינתיים נדון בנתוני היציאה ארוכי הטווח מהקורונה, המעבר משלב לשלב, שמירת האוכלוסיה המבוגרת, הגדלת הקנסות והגברת המשמעת והאכיפה".

ההחלטה שלא להחליט בינתיים על שינויים במתכונת הסגר התקבלה בהתייעצויות שקיימו אתמול ראש המל"ל, שר הבריאות וראשי מערכת הבריאות. הם הגיעו למסקנה שאין עדיין מספיק נתונים ולא ברור אם השיפור הקל שחל בתחלואה בימים האחרונים נובע מירידה בהיענות הציבור להיבדק בזמן החגים ובסוף השבוע או מסיבות אחרות.

לפי הנתונים שהוצגו לשרים, ייתכן שמקדם ההדבקה R בציבור הכללי - מחוץ למגזר הערבי והחרדי – ירד כבר מתחת ל-1. המשמעות היא: התפשטות המגיפה נבלמת. עדיין מוקדם לדעת כיצד השפיע יום כיפור על התפשטות המגיפה.

בדיווח של עידו אפרתי הבוקר (ב') ב"הארץ" נמסר כי נתוני הימים האחרונים מחלצים מגורמים במשרד הבריאות אופטימיות זהירה ביחס לאפשרות של האטה ואף בלימה בתחלואה בקורונה. נתונים ראשוניים מראים כי שיעור המאומתים היומי מתוך כלל הבדיקות נמצא במגמת ירידה בשבוע האחרון. אלא שמבט ממוקד יותר מעלה אפשרות שהתחלואה נמצאת במגמת עלייה בחברה החרדית, ובמגמת ירידה מסוימת בחברה הערבית וביתר האוכלוסיה.

במשרד הבריאות ובצוות של פרופ' גמזו, יש תמימות דעים שמוקדם לצאת בהצהרות בנוגע למגמת הירידה בתחלואה. "תמונת המצב עודנה מעורפלת. הכרזה על שיפור במצב עלולה להתברר במהרה כמוטעית ואף להוביל לשאננות בציבור".

עוד דווח כי עדיין רמת התחלואה בישראל היא מהגבוהות בעולם. בחודש האחרון חלה האצה בקצב התפשטות הנגיף. בתחילת החודש שעבר, מספר החולים המאומתים שנוספו מדי יום (בממוצע שבועי) היה כ–155 למיליון. הממוצע היומי נכון לאתמול - 720, פי ארבעה יותר. הנתון המקביל בארה"ב הוא 128, באיחוד האירופאי 92 והממוצע העולמי 37. גם מספר המתים היומי בישראל זינק בחודש האחרון. הממוצע הוא 3.76 מתים ביום למיליון בני אדם, לעומת 1.52 בתחילת ספטמבר.

בשבוע האחרון יש סימנים המרמזים על שינוי מגמה. ב–29-28 בספטמבר, שיעור הבדיקות החיוביות היה גדול מ–15% אך באותם ימים נעשה מספר קטן יחסית של בדיקות. ב–30 בחודש נעשו 67 אלף בדיקות ושיעור החיוביים היה 13.7%. בהמשך שיעור החיוביים ירד ל–12.1%, ל–11.8% ושלשום הגיע ל–11%.

לפי הערכות של פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן שנמסרו אתמול בהופעותיו השונות בתקשורת, עיקר העלייה בתחלואה בכלל האוכלוסיה מקורה בחברה החרדית. לפי הנתונים היומיים: ביום חמישי שעבר מספר המאומתים החדשים בחברה החרדית עלה ב-9%, לעומת ירידה של 6% במגזר הערבי. ביתר האוכלוסיה לא נרשמה עלייה לעומת היום הקודם.

כשבוחנים את השינוי השבועי - בין השבוע שהתחיל ב-16 בספטמבר לשבוע שהחל ב-23 בספטמבר, רואים עלייה של 17% במספר המאומתים בכלל האוכלוסיה וב-79% בחברה החרדית. במגזר הערבי חלה ירידה של 33%, ואילו ביתר האוכלוסיה חלה עלייה של 1% בלבד. באותה תקופה גדל מספר המאושפזים במצב בינוני וקשה בכלל האוכלוסיה ב-17%, בחברה החרדית שיעור זה עלה ב-47%, בחברה הערבית הוא ירד ב-3%, וביתר האוכלוסייה נרשמה עלייה של 3%.

בתמותה: באוכלוסיה הכללית היתה עלייה של 27% אבל  בחברה החרדית העלייה בתמותה היתה של 100%, בחברה הערבית ב-6% וביתר האוכלוסויה ב-48%.

להערכת פרופ' סגל, המצב בחברה החרדית משקף היעדר הקפדה על כללי הריחוק החברתי במהלך הסגר ואת קיומם של אירועים רבי משתתפים בחגים.

נושאים קשורים:  מגזר חרדי,  קורונה,  תחלואה ותמותה,  קבינט הקורונה,  מקדם הדבקה,  בנימין נתניהו,  פרופ' ערן סגל,  חדשות,  מגזר ערבי
תגובות