חדשות

בטכניון פותחה מערכת מתקדמת לאבחון מדויק ומוקדם של ליקויי שמיעה

טכנולוגיה שמציגה את המעי כאיבר ישר ומתוח לאבחון מחלת קרוהן, יד תותבת ייחודית ושיטה לעיכוב גידולים סרטניים באמצעות חלקיקים ננו-מטריים הוצגו בתערוכת בוגרי שנה ד' בפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון

מבחן שמיעה. אילוסטרציה

בשבוע שעבר נערך בפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון אירוע הצגת הפרויקטים השנתי, שבו מציגים הסטודנטים המסיימים (שנה ד') את עבודותיהם. לראשונה בתולדות הפקולטה נערך האירוע באופן מקוון.

במקום הראשון זכתה כאמור לידן פרידמן, שפיתחה בהנחיית פרופ' דביר ילין מערכת לאבחון ליקויי שמיעה בשלב מוקדם. לדבריה, "כיום האבחון נעשה במידה רבה על סמך תשובות המטופל, עובדה שמכניסה לתהליך גורמים סובייקטיביים. כאן פיתחנו מערכת קומפקטית שמצלמת ברזולוציה גבוהה את תנודות עור התוף, והיא עשויה לסייע בעתיד לזיהוי בעיות שמיעה ולאבחון מדויק יותר של הסיבות להן". שני המרכיבים העיקריים במערכת הם האריזה האופטו-מכנית של המכשיר והתוכנה הדרושה לניתוח התוצאות, ופרידמן מקווה כי הפיתוח יתקדם בשנים הקרובות לניסויים קליניים ולשימוש נרחב בהמשך.

במקום השני זכתה יעל זעפרני, שפיתחה בהנחיית ד"ר מוטי פריימן טכנולוגיה לאבחון מוקדם של מחלת קרוהן. לדבריה, "הרופא מאבחן את מצב המחלה במעי על סמך תמונות רבות מתוך סריקת ה-MRI, אך מאחר והמעי הוא איבר מפותל קשה לעקוב אחרי האנטומיה שלו ולקבל החלטה מדויקת ומבוססת נתונים". המערכת שפיתחה זעפרני מספקת לרופא, על סמך אותן סריקות, תמונה אחת המציגה את המעי כאילו הוא איבר ישר ומתוח, ללא פיתולים, מה שמאפשר לזהות בתוכו בקלות יחסית את התסמינים של דלקת חמורה.

במקום השלישי זכתה טכנולוגיה לעיכוב גידולים סרטניים באמצעות חלקיקים ננו-מטריים שפיתחה מאיה הרשקו, בהנחיית פרופ' אבי שרודר מהפקולטה להנדסה כימית. במקום הרביעי זכתה יד תותבת שנועדה לקטועים מעל למרפק – פיתוח של ניב רבהון וסופיה רוזנברג בהנחיית ד"ר יואב מדן – "המוצר מותאם למטופל באופן ספציפי, פשוט וקל משקל יחסית ואיננו מצריך עקומת למידה ארוכה", הסבירו המפתחים.

במקום החמישי זכה פרויקט של וו∙רוד אבו אלסאל ואליה חאמיסי בהנחיית פרופ' ציפי קראוס מהפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה שבו נמדדו פעילויות מוחיות וסנכרון מוחי בין ילד להורה שלו בזמן קריאת סיפורים בערבית.

בפרס חביב הקהל זכו איילת לוטן ואופל נמני, שפיתחו בהנחיית פרופ' יעל יניב טכנולוגיה דיגיטלית לבישה לאבחון מוקדם של בעיות לב.

פרס יזמות הוענק למרינה טולצ'ינסקי, רוני קשת ואורי שחר על טכנולוגיה בשם Vocal Vibes לטיפול מרחוק בבעיות דיבור. זוהי מערכת המייעלת את עבודתן קלינאיות התקשורת באמצעות אבחון וטיפול מרחוק – "יעדים שנעשו חשובים במיוחד בתקופת מגפת הקורונה הנוכחית", הסבירו המפתחים. מקורו של המידע שמספקת המערכת היא בחיישנים המוטמעים בצווארון מיוחד שהמטופל לובש ובהקלטה וצילום באמצעות הטלפון הסלולרי. הטכנולוגיה החדשה  מאבחנת ליקויי דיבור בדיוק של 88%.

דיקנית הפקולטה, פרופ' שולמית לבנברג, אמרה: "הצגת הפרויקטים היא אירוע השיא השנתי של הפקולטה ומבטאת את חתירתנו לשיתוף פעולה הדוק ומתמשך עם התעשיה. הפרויקטים מסכמים חודשים ארוכים של התמודדות עם אתגרים מעשיים, קשיים טכניים מורכבים ועם הדרישה שלנו מהסטודנטים להציג פתרונות משמעותיים לבעיות מהעולם האמיתי".

את קורס הפרויקטים הנחה פרופ' נתי קורין. הפרויקטים דורגו על ידי 30 שופטים שכללו חברי סגל וחוקרים בטכניון, יזמים ומנהלים בכירים בתעשיה הביו-רפואית. את הפרסים תרמו היזמים דורון וליאת אדלר מחברת Sanolla.

נושאים קשורים:  טכנולוגיות רפואיות,  הטכניון,  חדשות
תגובות