קורונה בישראל

ועדת הקורונה בכנסת דורשת הגדלה דרמטית של פעולות לקטיעת ההדבקה

על פי נתוני משרד הבריאות מספר חולי הקורונה הוכפל בתוך עשרה ימים, יש הרבה יותר חולים קשים חדשים והתחלואה מתפשטת בכל הארץ | סגן שר הבריאות: "ההגבלות החדשות קשות אך נועדו למנוע סגר"

מתוך ועדת הקורונה בכנסת. צילום: דוברות הכנסת

ועדת הקורונה של הכנסת הודיעה אתמול (א') כי תדרוש מהממשלה הגדלה דרמטית של מספר הבדיקות וקיצור הזמן שבין עריכת הבדיקות לתוצאות וקטיעת שרשרת ההדבקה. כמו כן, אכיפה יעילה ומשמעותית יותר של ההנחיות לציבור כדי למנוע את הסגר הבא.

בדיון בוועדה המיוחדת לעניין הקורונה הציג סגן שר הבריאות יואב קיש את הנתונים לפיהם בעת "הגל הראשון" היו כעשרת אלפים חולים ואילו אתמול נרשמו יותר מ-11 אלף חולים פעילים. "אנחנו בעיצומו של גל שני קשה ומסוכן מהגל הראשון", אמר קיש. "אנחנו במלחמת התשה ארוכה. שיעור החולים המאומתים רשם עלייה חדה מ-0.5% מכלל הבדיקות באמצע מאי ל-5% היום. הוכפל מספר החולים בתוך עשרה ימים ויש הרבה יותר חולים קשים חדשים. התחלואה מתפשטת בכל רחבי הארץ. חייבים לפעול משמעותית להגביל אירועים חברתיים המוניים, ללא הבדל בין מקומות סגורים ופתוחים. ההגבלות קשות אך נועדו למנוע הטלת סגר".

סגן השר הדגיש כי הנתונים משתנים בקצב מהיר: "נוכחנו לדעת כי חתונות ואירועים חברתיים רבי משתתפים הם עתה מוקדי הדבקה המוניים. שלושה מפלסים במקום שבו מתקיימת חתונה פירושו שבכל מפלס יש 250 אורחים. זו בדיחה, לא הפרדה. חולה אחד ידביק עשרות משתתפים בחתונה כזאת וזו עובדה".

עוד אמר סגן השר כי איכוני השב"כ הוכחו כיעילים ביותר: מתוך כ-17 אלף חולים בגל הראשון – 5,000 נחשפו מאיכוני השב"כ.

הוא הודיע שתהיה הנחיה להפסיק את הלימודים במכללות המקצועיות, שאינן כלולות במועצה להשכלה גבוהה כי שם ממשיכים ללמוד בכיתות צפופות.

הדיון נועד גם לאישור ההגבלות החדשות שקבעה הממשלה על התקהלויות באירועים. על פי הצו, לחתונות, בר מצוות וברית מילה באולמות ובגני אירועים וכן ברים ופאבים יוכלו להיכנס רק 50 איש. התקהלות אחרת במקום פתוח עד 50 איש, והתקהלות אחרות במקום סגור - 20 איש בלבד. הצו נכנס לתוקף הבוקר (ב') .

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית, הזהיר בדיון: "במגיפה צריך לסגור מהר ולשחרר לאט, על בסיס נתונים. החקירות האפידמיולוגיות מלמדות שאירועים חברתיים הם מוקדי הדבקה המוניים. לפי נתוני משרד הבריאות כפי שהוצגו בוועדה, יותר אנשים נדבקו באירועים מאשר במקומות עבודה. חייבים קודם לדאוג לחיים עצמם. היום יום עצוב, מחר עלול להיות יום עצוב יותר כאשר חתונות יהפכו להלוויות. אסור להתעכב עוד יום אחד ויש להגביל אירועים חברתיים המוניים מיידית".

ניר שפר, יו"ר התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים, אמר בדיון: "אנחנו מעריכים שההגבלה הנוכחית תימשך זמן רב. הענף במצב קשה ביותר. נדרש סיוע מיידי ואנו עלולים להגיע לחדלות-פרעון. אולם אירועים ל-50 איש זה לא מעשי – זה כמו לפתוח מסעדה לאדם בודד".

יו"ר הוועדה ח"כ יפעת שאשא-ביטון הודיעה בסיום: "האוצר נדרש למסור לוועדה ביום רביעי הקרוב את מתווה הסיוע לבעלי האולמות שיאפשר להחזיר לזוגות המתחתנים את המקדמות ששילמו. בקרוב תערוך הוועדה דיון על בעלי העסקים שטרם קיבלו את המענק המובטח. הצו אושר מתוך אחריות לבריאות הציבור אך לא נעשה חיים קלים לאוצר לפני שנראה תכנית סיוע ברורה  לעסקים".

עוד אמרה ח"כ שאשא-ביטון: "זו שעה קשה. הלך הרוח בציבור ברור לכולם. חובה על כולנו לשמור במקביל על הבריאות ועל הכלכלה. ניסינו לבחון את החלת הצו לסוף השבוע, אך העלייה החדה שחלה בתחלואה, בחולים המונשמים ובחולים שמצבם קשה, איננה מאפשרת להמתין. ההוראות חייבות להיות ברורות ולא מבלבלות. יש למנף את הבדיקות והחקירות האפידמיולוגיות. יש לנו חובה מוסרית עמוקה לפצות את בעלי האולמות, האירועים, חברות הקייטרינג והצילום. חייבים סנקציות אמיתיות כדי להפוך את האכיפה ליעילה".

נושאים קשורים:  חדשות,  ועדת הקורונה,  גני אירועים,  אולמות אירועים,  חתונות,  יואב קיש,  משרד הבריאות,  קורונה,  פרופ' חגי לוין,  19-COVID
תגובות