קורונה בישראל

נחתם הסכם למתן תגמולים מיוחדים לעובדי המעבדות הרפואיות

האוצר, ההסתדרות ועובדי המעבדות הרפואיות הגיעו להסכם על מתן תוספת שכר התקף לחודש | יו"ר איגוד עובדי המעבדות: "ההסכם אינו מחליף את הדרישה להוספת תקנים ולגיוס עובדים נוספים"

מעבדת בדיקות. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

נחתם "הסכם למתן תגמולים מיוחדים" לעובדי המעבדות הרפואיות במשרד הבריאות המבצעים בדיקות לגילוי נגיף הקורונה. ההסכם, לפי הודעה שהפיץ איגוד העובדים, הוא לפי שעה לחודש אחד עם אפשרות להארכתו.

בהודעה משותפת שפרסמו הממונה על השכר באוצר, יו"ר ההסתדרות ויו"ר איגוד עובדי המעבדות, נאמר כי "נחתם הסכם תגמול מיוחד" לביצוע הבדיקות לגילוי נגיף הקורונה, לאור הצורך בתגבור מערך הבדיקות. בכך בא על סיומו סכסוך העבודה עליו הכריזה ההסתדרות.

על ההסכם סיכמו הממונה על השכר והסכמי העבודה במשרד האוצר, קובי בר נתן, יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד ויו"ר איגוד הביוכימאים, המיקרוביולוגים ועובדי המעבדות, אסתר אדמון. הוא יחול על עובדי מעבדות בריאות הציבור ובתי החולים הממשלתיים. לפי ההסכם שנחתם, עובדים שיגיעו להיקף של 265 שעות עבודה בחודש, יקבלו תוספת של 4,000 שקל לשכרם.

בהודעה צוין עוד: "לשם התמודדות של מערכת הבריאות עם משבר הקורונה, נדרשים עובדי המעבדות להתגייס ולעמוד בחזית המאבק, לבצע בדיקות לגילוי נגיף הקורונה בהיקפים נרחבים, בקבועי זמן מהירים ובזמינות מתמדת. ההסכם נחתם מתוך הערכה ורגשי תודה לעובדי המעבדות העושים לילות כימים בעבודה מאומצת זו, פועלים בחזית המאבק בנגיף הקורונה ובבלימת התפשטותו, ומתוך שאיפה להבטיח מענה רחב ומהיר לביצוע בדיקות לגילוי נגיף הקורונה, לשם קטיעת שרשראות ההדבקה וצמצום החשיפה לנגיף".

על הסכסוך הוכרז לפני שבוע לאחר שעובדי המעבדות התלוננו על עומס עבודה כבד שהוטל עליהם, בעוד שבתחום זה יש מחסור חמור בכוח אדם מספיק והעבודה מעמידה את העובדים בסיכון לבריאותם ואף לבני משפחותיהם.

המו"מ עם המעסיקים החל אפריל במטרה לחתום על הסכם קיבוצי שיסדיר את מתכונת העבודה בתקופת משבר הקורונה והתגמול בגינה. אולם, הוא נקלע די מהר למבוי סתום. בהסכם שנחתם גם נקבע שהמעבדות יזכו במענקי תגמול בין 300 שקל על ביצוע של 3,000 דגימות בחודש, לבין 4,000 שקל על ביצוע של יותר מ-12 אלף בדיקות בחודש.

אסתר אדמון מסרה: "מטרת הסכם לעודד עובדים ממעבדות אחרות לסייע ולהגדיל את מספר הבדיקות. כדי להכשיר עובד מעבדה לביצוע בדיקות נדרשים לפחות ארבעה חודשים. העבודה בתקופת קורונה מצריכה מיגון והיא חייבת להתנהל בחדר מיוחד. זו עבודה סיזיפית וקשה. ביקשנו לעודד עובדים ממעבדות אחרות להגיע לסייע לנו בביצוע בדיקות הקורונה. אופשר עתה לגייס עובדים ולתגמל אותם על עבודה של יותר שעות".

כיום מופעלות 42 מעבדות של משרד הבריאות ושל קופת חולים כללית. "עד כה כל נטל העבודה נפל על מספר קטן של עובדים. כעת, כשנקבל תגבור וגם תגמול, נוכל להגיע ל-40 אלף דגימות ביום באיכות מעולה", ציינה אדמון.

אדמון ביקשה להבהיר כי "ההסכם אינו מחליף את הדרישה להוספת תקנים ולגיוס עובדים נוספים למעבדות. עם זאת, הוא מאפשר גיוס עובדים בשכר טוב יותר למעבדות הקורונה. במקביל לכך, נמשיך לקלוט ולהכשיר עובדי מעבדה חדשים שיצטרפו למערכת, למעבדות הקורונה. בשנים האחרונות תנאי העבודה והשכר במעבדות הרתיעו צעירים להצטרף למעגל העבודה במעבדות. ניכר קושי רב בגיוס עובדים חדשים. זו פצצה מתקתקת. אלמלא משופרים תנאי ההשתכרות של עובדי המעבדות, ניקלע למצב שבו לא יהיו די עובדים לבדוק את כלל בדיקות המעבדה הרפואיות של אזרחי ישראל".

נושאים קשורים:  אסתר אדמון,  עובד המעבדות,  סכסוך עבודה,  קובי בר נתן,  חדשות,  הסתדרות העובדים,  קורונה,  בדיקת קורונה
תגובות