חדשות

מתי הכי טוב לתת אפידורל ליולדת והאם לעיתוי יש השפעה על משך הלידה?

תוצאות מחקר ב"הדסה" על אלחוש אפידורלי מנפצות דעה רווחת: משך הלידה לא השתנה משמעותית בין מי שקיבלו אלחוש אפידורלי בתחילת הלידה, באמצע הלידה או ממש בסופה

אלחוש אפידורלי. צילום: שאטרסטוק

מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי הדסה בירושלים מצא כי אין הבדל מהותי במשך הלידה בקרב יולדות שקיבלו אלחוש אפידורלי בשלבים שונים של תהליך הלידה. ממצא זה מנפץ דעה רווחת, לפיה כדאי להמתין עם מתן האפידורל כמה שיותר.

דו"ח המחקר פורסם ב-Acta Obstet Gynecol Scandinavia. שנחשב לאחד העיתונים המובילים בעולם בתחום המיילדות. הוא הראשון, ציינו עורכי המחקר, שבחן אם יש השפעה ייחודית של עיתוי מתן האלחוש על משך הלידה, בהתאם לנתינתו בכל שלב משלבי פתיחת צוואר הרחם.

האלחוש האפידורלי הוא כיום האמצעי הנפוץ והיעיל ביותר לשיכוך כאב בחדרי הלידה. למרות השימוש הנרחב בו, השאלה מהי השפעתו על משך הלידה בשלבי הלידה השונים, נשארה פתוחה. נשים רבות חושבות שככל שיקבלו את האלחוש אפידורלי כשהפתיחה של צוואר הרחם גדולה יותר כך משך הלידה יתקצר.

פרופ' שמחה יגל, מנהל אגף נשים ויולדות ב"הדסה", שהוביל את המחקר, מסר: "נשים רבות בוחרות ללדת בעזרת שיטות שונות להפחתת הכאב בזמן הלידה. אלחוש אפידורלי ניתן לכ-60% מהיולדות בעולם המערבי. שנים אני שומע שקיימת הנחה הרווחת בקרב היולדות כי עדיף לקבל את האפידורל כמה שיותר מאוחר בלידה, אבל לא מאוחר מדי, כדי שלא לפספס".

בעבר הוכח כי מתן אלחוש אפידורלי מאריך את משך הלידה. "אבל עד כה", ציין פרופ' יגל, "לא ידענו לומר בצורה מדעית אם יש השפעה בקבלת האלחוש האפידורלי על משך הלידה בכל שלביה. או בפשטות: האם יש הבדל בין לקיחת האפידורל בפתיחה של סנטימטר אחד ועד בעת שהפתיחה מלאה. השאלה הזאת העסיקה את הצוותים במחלקת יולדות כל הזמן".

תוצאות המחקר שנעשה בקרב 18,870 נשים שילדו בין השנים 2015-2003 הראו כי משך הלידה לא השתנה משמעותית בין אלו שבחרו לקבל את האלחוש האפידורלי בתחילת הלידה, לבין אלו שבחרו לקבלו באמצע הלידה או ממש בסופה.

מיכל ליפשיץ, דוקטורנטית לביולוגיה חישובית באוניברסיטת בר אילן ואחות חוקרת באגף נשים ויולדות ב"הדסה", החליטה לחקור את הנושא בהנחיית פרופ' יגל ופרופ' רון אונגר מבר אילן. "המחקרים הרבים שנעשו על השפעת מתן אלחוש אפידורלי בלידה", אמרה, "הוכיחו כי אלחוש אפידורלי מעכב את משך הלידה אך איננו מעלה את שיעור הניתוחים הקיסריים. בין הבחירה ללדת עם אלחוש אפידורלי או בלעדיו, אנו יודעים לומר שלידה ללא אלחוש קצרה יותר. אבל אותי עניין לדעת האם משנה מתי נותנים את האלחוש האפידורלי בעת תהליך הלידה? זאת אומרת, האם אישה שמקבלת את האלחוש בתחילה, באמצע או בסוף הלידה - משך הלידה שלה יתארך או יתקצר בהתאם.

"במחקר הנוכחי, בחנו את משך הלידה על שלביו בהתאם למועד שבו החלו לתת אלחוש אפידורלי - סביב איזו פתיחה של צוואר הרחם הוחל במתן האלחוש. מצאנו שהתזמון של תחילת האלחוש האפידורלי לא שינה מהותית את משך הלידה.

"כמו כן ראינו כי בלידות ראשונות, משך שלב הצירים - בדרך כלל בשלב הראשון של הלידה - והלחיצות (בדרך כלל בשלב השני) - התארך עד כשעה בפתיחות השונות לעומת נשים שלא קיבלו אלחוש אפידורלי. בלידות חוזרות, שלב הצירים התארך עד שלושת רבעי שעה ושלב הלחיצות התארך בכ-8 דקות יותר לעומת נשים ללא אלחוש אפידורלי".

ממצאי המחקר הראו שיש כאן בשורה לכלל הנשים: אלו המעוניינות באלחוש אפידורלי יוכלו לבקש אותו במהלך כל שלב בלידה ללא הארכה משמעותית במשך הלידה. במילים אחרות: אישה שבחרה לקבל אפידורל לא צריכה "לסחוב" צירים. אלא לבקש אפידורל בכל עת שתבחר.

ד"ר אשל ניר, מומחה צעיר בהרדמה שהשתתף במחקר, הוסיף: "כמרדים אני מכיר ומוקיר את ההשפעה המיטיבה המהירה של האלחוש האפידורלי על האישה במהלך הלידה. הדבר מייעל את התמודדותן עם הלידה. משום כך מתסכל להגיע לאישה כאובה שמאמינה שהיא צריכה לחכות או יותר גרוע שהיא סבורה ש'איחרה את הרכבת'. המחקר חשוב גם לאנשי הצוות כדי שיבינו שניתן לתת את האלחוש האפידורלי בכל שלב של הלידה וזאת ללא הבדל במידת הארכת משך הלידה או בהשפעה על מהלך הלידה או התינוק".

פרופ' יגל: "תהליך הלידה הוא ללא ספק רגע נפלא בחיים אך ידוע כתהליך כואב לנשים רבות ולעתים ממושך מאוד. אלחוש אפידורלי הוא דרך מעולה לשיכוך כאב בלידה למי שבחרה בו. יתרונו ליולדות בא לידי ביטוי בעיקר בלידות הארוכות והמורכבות שבהן היולדת מתקשה להתמודד עם הכאב לאורך זמן. למשל, בלידות ראשונות. הפחתת הכאב במהלך הלידה עשויה לסייע ליולדת לחוות לידה חיובית יותר. חווית לידה חיובית חשובה גם לתהליך ההיקשרות לתינוק ולהחלמת האם, פיזית ונפשית".

נושאים קשורים:  אלחוש,  אפידורל,  לידה,  כאב,  חדשות,  פרופ' שמחה יגל,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות
אנונימי/ת
17.06.2020, 21:57

אלוהים, מי מחכה במתן האפידורל כשהאישה כבר בחדר הלידה בסביבה מנוטרת?
מי עושה את זה ולמה?!
ומהצד השני - "איחרו את הרכבת" קיים גם קיים. ויעיד זאת כל מרדים שסיים להכניס את הקטטר לגב והאישה נשכבה מיידית ללדת, ללא יכולת להנות מהטיפול (אך נחשפה לסיכון שבפעולה).