חדשות

סוף לזקנה במסדרון? חוזר חדש של מנכ"ל משרד הבריאות אוסר על אשפוז במסדרון

על פי החוזר המבוסס על המלצות ועדת טור-כספא, מספר המיטות במחלקות הפנימיות יגדל ב-25% | יו"ר האיגוד לרפואה פנימית: "השאלה הגדולה היא מאיפה יבוא הכסף - בתי החולים בגירעונות כבדים"

אשפוז במסדרונות מחלקה פנימית. צילום: האיגוד לרפואה פנימית

משרד הבריאות אוסר לאשפז חולים במסדרון של מחלקה בבית חולים. נוסח ראשון של חוזר מנכ"ל בנושא הזה הועבר אתמול (ג') למנהלי בתי החולים לקבלת תגובות. על מסמך חתום המנכ"ל היוצא של המשרד משה בר סימן טוב והכוונה שיישום המהלך הזה, המחייב התאמות במחלקות הפנימיות, יושלם בעוד כחמש שנים.

נוסח חוזר המנכ"ל מבוסס על החלטות ועדת פרופ' רן טור־כספא שבחנה את התנהלות המחלקות הפנימיות והגישה לקראת סוף השנה שעברה את המלצותיה. אחת ההמלצות העיקריות עסקה באשפוז חולים במסדרונות מחלקה, או בכל אתר אחר שאיננו חדר חולים. הוועדה קבעה שאיננו סביר ומהווה פגיעה בכבוד האדם ובזכותו הבסיסית לפרטיות. בר סימן טוב ציטט במסמך שנשלח למנהלי בתי החולים מתוך דו"ח ועדת טור-כספא ובהמשך כתב בהנחיותיו: "חל איסור לבצע הכנות לטובת אשפוז חולים במסדרונות או בחדרים שאינם מיועדים לאשפוז חולים".

לפי ההנחיה, מספר המיטות במחלקה יעמוד על מקסימום של 38, כאשר שש מהן יהיו בחדר המיועד לאשפוז מוגבר, כולל הנשמה. בשאר החדרים יהיו מיטה אחת או שתיים בלבד. תשעה חדרים יהיו מיועדים למטופל אחד, אך יוכלו לקלוט שני חולים בעת הצורך. הדבר יאפשר לכל מחלקה לגדול ב־25% מבלי להידרש לאשפז חולים במסדרון.

עד להתאמת המחלקות לתקן החדש, שכאמור יהיה מחייב בתוך חמש שנים, ניתן עדיין לאשפז מטופלים, כאשר קיים עומס, במחלקות אחרות בבית החולים שאינן פנימיות, אם יש מיטות פנויות.

בשלב זה לא ברור מהיכן יגיע המקור התקציבי וגם מה יהיה גודלו כדי לאפשר את ההוספה הנדרשת של מיטות למחלקות ולשים קץ לאשפוז במסדרונות.

יו"ר איגוד מנהלי בתי החולים, פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל "שיבא", הגיב להנחיה:  "אכן לא נכון ולא ראוי שאף חולה ישכב במסדרון. התופעה הזאת של חולים במסדרונות איננה אופיינית רק בחורף אלא היא קיימת גם בקיץ. היא נובעת בראש ובראשונה ממחסור במיטות אשפוז כי שיעור המיטות הכלליות בישראל, ביחס לגודל האוכלוסיה הוא מהנמוכים בקרב מדינות ה־OECD".

כיום מתאשפזים בפנימיות בכל בתי החולים כ-200 אלף חולים מדי שנה, ב-3,900 מיטות. התפוסה בהן כמעט לאורך כל השנה לממוצע של 100% ובחודשי החורף, בעיקר עקב עלייה בתחלואה דמוית שפעת ודלקות ריאה, היא מגיעה בבתי חולים רבים אף ליותר מ-130%-120% ולא אחת מדווחות המחלקות הללו גם על שיאי תפוסה של 200% .

בעיה נוספת שקיימת בפנימיות: מחסור ב-450 תקני לרופאים. ועדת טור כספא המליצה שבכל מחלקה יהיו כתקן מחייב 16 רופאים יחד עם תקנים לבעלי מקצועות תמיכה נוספים וכן כי יש לקבוע תקן לציוד.

פרופ' רוני גמזו, מנהל "איכילוב" שהיה בעבר מנכ"ל משרד הבריאות, אמר ל-ynet : "אחרי שחוזר כזה נכתב ומועבר למנהלי בתי החולים, אין כבר חזרה ממנו. אם ארגוני זכויות החולים הולכים לבג"ץ עם המסמך הזה, הם ממש 'קורעים' את המדינה".

פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית ומנהל פנימית ב"בילינסון", אמר: "אני מברך על כך שבר סימן טוב מסיים את כהונתו עם המסר הזה למחלקות הפנימיות. השאלה אם מעבר לאמירה על כבוד האדם יש גם תכנית מעשית. השאלה הגדולה היא מאיפה יבוא הכסף כאשר בתי החולים מדווחים על גירעונות כבדים".

יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, אמר בתגובה: "שנים התרענו על כך שהאשפוז במסדרון מהווה פגיעה קשה בכבוד החולה ומסמן באופן המוחשי ביותר את מדיניות הריסון התקציבי המופעלת כבר שלושה עשורים במערכת הבריאות. ועדת טור כספא איששה זאת לפני כשנה. היום מגיעה גם החותמת הרשמית מצד מדינת ישראל.

"המשימה המונחת עתה בפני המנכ"ל המיועד, פרופ' חזי לוי, ובפני שר הבריאות, יולי אדלשטיין, היא לתרגם את הקביעה הערכית של  בר סימן טוב למעשים בשטח. הדבר היחיד שיהפוך את הנייר למציאות הוא תוספת של מאות מיטות אשפוז מדי שנה, לרבות הוספה של תקני כוח האדם הנדרשים ופיתוח התשתיות בהתאם. כמי שמכיר את תפישת עולמו של פרופ' לוי ולאור העמדה החד משמעית שהשמיע השר אדלשטיין עם כניסתו לתפקיד, אין לי ספק שאנחנו בדרך הנכונה".

נושאים קשורים:  מחלקות פנימיות,  חוזר מנכ"ל,  מיטות אשפוז,  ועדת טור כספא,  משרד הבריאות,  חדשות,  פרופ' ארנון אפק,  פרופ' אבישי אליס,  מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב
תגובות
10.06.2020, 20:05

אתם יודעים מה יקרה? הפקק יווצר בכניסה למיון!

עד תחילת מגיפת הקורונה, ניתן היה לראות אמבולנסים עומדים בכניסה למיון לפעמים גם שעתיים!!!
אם לא המחלקות לא יקבלו חולים, המיון לא יקבל חדשים והפקק שייווצר - חבל"ז.

אנונימי/ת
10.06.2020, 20:23

אשפוז ביתי הוא הפתרון לתגבור הפנימיות

10.06.2020, 20:28

אנו מברכים על ההחלטה של מנכ"ל משרד הבריאות. עם זאת, האפשרות להקל על מצוקת האשפוז קיימת כבר כיום ופועלת בישראל באמצעות אשפוז הבית הניתן כשירות בסל הבריאות. המתנה של חמש שנים לביצוע המהלך משמעותה עלייה של 120 אלף נפש בגילאי 75 ומעלה שלא יקבלו את המענה לו הם זקוקים במסגרת האשפוז בבתי החולים. 40,000 מהם ייזדקקו לאשפוז כל שנה. אין שום סיכוי לעמוד במשימה שהוכתבה מבלי לקדם בהיקף משמעותי את עולם אשפוז הבית כבר היום. זאת ללא כל השקעה חדשה בבינוי יקר להחריד.

אנונימי/ת
11.06.2020, 05:30

מספר הערות -
ראשית, חולים מאושפזים במסדרון של מחלקות רבות, ולא רק פנימיות, כולל מחלקות אונקולוגיות.
שנית, הוספת מיטות, ואין זה משנה האם בחדרים או מחוצה להם, ללא תוספת תקנים לצוותים הרפואיים, רק תחמיר את העומס ותפגע באיכות הטיפול.
שלוש, מתן הנחיות ללא תכנון, תקצוב ואכיפה, סיכוייו להתממש קלושים, וסופו להיות " מכבסת מילים " בלבד.
ודבר אחרון, חייבים לתת פתרונות להליך השיחרור מהמחלקות למוסדות סיעודיים, שיקומיים או הוספיס, שהמחסור בהם רב, ויוצר המתנות ממושכות במחלקות האישפוז, מסיבה סוציאלית, ולא רפואית

אנונימי/ת
11.06.2020, 06:58

אבל זאת הנקודה, שהוספת מיטה בתקן המיטות של המחלקות, כוללת איתה הוספת צוות רפואי לפי תקינת גולדברג. זה ההבדל בין מיטה שמופיעה ברשיון בית החולים, לסתם מיטה במסדרון.

אנונימי/ת
11.06.2020, 10:33

באיטליה ,החל מה3 ביוני , פרט ל3 אזורים כאשר אחד נהם הוא לומברדיה, אין יותר חובה לעטות מסכות באוויר הפתוח.
באיטליה היו 33000 מתים. בישראל כמעט כלום.
באיטליה ישנה עלייה בנדבקים יום יום, כמו בישראל. אבל באיטליה שלא כמו בישראל,מבינים את משמעות הנדבקים מבחינה קלינית , בשלב הנוכחי וקולו של אף אחד , אינו רועד מפחד בלתי רציונלי.. כמו בישראל.
מה קרה כאן? האם הפחד בישראל הצליח להשתלט על עמנו באופן חזק בהרבה מזה שהשתלט על העם האיטלקי?
היכו חוסנו הנפשי של העם בציון.?
האם הצליחו להפחיד אותנו כל כך בשל ההשוואה לשואה של העם היהודי?
האם אנו כבר לא אותו העם שיצא למלחמה קשה בעל כורחו כמו מלחמת יום כיפור והצליח לנצח אותה לא רק פיסית אלא גם נפשית?
גם באיטליה הפחידו במספרים איומים, שברובם התממשו ובכל זאת העם שם החוזר לשיגרה כמו שלנו אינו חי כאילו חרב מונחת על צווארו יום יום.

אנונימי/ת
11.06.2020, 11:32

אתה טועה ומטעה. באיטליה ממש אין עליה בנדבקים יום יום. ההפך הוא הנכון.
איטליה הגיעה לשיא ברמת החולים הפעילים (active cases) באמצע אפריל (מעל מאה אלף חולים פעילים!) ומאז יש ירידה עקבית.
בישראל ניתן לראות כבר עליה מחדש בחולים הפעילים ועבר מספיק זמן כדי להבין שזו מגמה ולא אירוע נקודתי.

אנונימי/ת
11.06.2020, 13:56

אין בארץ עליה של חולים פעילים.
כמות החולים המאושפזים בשל קורונה היא כ20 ומשהוא חולים בבתי החולים בארץ בלבד מעבר למונשמים והקשים המאושפזים כבר מספר חודשים.
גם באיטליה אין עלייה בחולים הפעילים, יש עלייה בנידבקים/נשאים בדיוק כמו בארץ שאינם מסכנים אף אחד. ולכן אתה אל תטעה את הקוראים במידע שאינו נכון עובדתית.
כמו באיטליה ואני מדבר על בתי חולים במילנו מהכרות אישית שלי עד היום, כמו שם שאין אפילו חולה חדש אחד במהלך החודש האחרון בטיפול נמרץ, כך בדיוק גם בארץ.....אין. אין כאן תחלואה חדשה. יש בדיקה חיובית בלבד.
בוודאות ,הינך צעיר ממני בשנים רבות ואולי בשל כך הפחד אוחז בך כמו בשאר העם. רק שהעם מנוהל בצורה מכוונת לפחד ואתה? אולי אינך רופא?

אנונימי/ת
11.06.2020, 14:59

כשעושים השוואות בינלאומיות יש להשתמש באותו מדד באופן עקבי ולא בכל פעם לשנות כפי שמתחשק. אתה זה שכתב שבאיטליה יש עליה ב*נדבקים* בדומה לישראל, וזוהי טעות. באיטליה אין, בישראל יש. ניתן לראות זאת בגרפים.
עצם העובדה שאנשים אינם זקוקים לאשפוז זה ממש לא אומר שהם לא יכולים להדביק אנשים אחרים (שיזדקקו לאשפוז). את ההשפעה לא רואים במידי אלא לאחר תקופה מסוימת.
אני מתייחס לעובדות בלבד . ועכשיו תסתכל באתר הזה
https://www.worldometers.info/coronavirus/
ותתבונן בגרפים של active cases , באיטליה יש ירידה עקבית, אף על פי שהמספר האבסולוטי גדול יותר מישראל. לעומת זאת בישראל יש עליה החל מ 28 במאי.
אתה מוזמן גם להתבונן בגרף של daily new cases ולהיווכח שטעית, כי באיטליה נמשכת מגמת ירידה ואילו בישראל בתקופה האחרונה יש עליה.
יש גם מדינות נוספות שמראות ירידה יפה כגון גרמניה ואוסטריה.
אינני יודע מה גילך ולכן אינני יודע אם אני צעיר ממך בשנים רבות (מה נחשב שנים רבות?), במקרה אני דווקא כן רופא, ולא אוחז בי שום פחד. לא טענתי שיש לבצע פעולות כאלה או אחרות, רק התייחסתי לנתונים.
אבל , כנראה כאשר אין יכולת להתמודד עם טיעונים, פונים למתקפות אישיות על בסיס גיל או עיסוק, והגדלת לעשות תוך כדי הסקנת מסקנות לגבי מצבי הרגשי, וזה מבלי שאתה מכיר אותי.
תגובתך מעידה בעיקר עליך (ללא קשר לגילך או השכלתך).

אנונימי/ת
11.06.2020, 19:06

ההתרברבות שלך,והניסוח הפוגעני מגלים במהירות שהינך אדם צעיר. מפרידות ביניינו עשרות שנות חייםו.....ניסיון ועל כן לא אגיב על דבריך שאינם נכונים עובדתית ולא רק בעייני.!!!!!!!
לגבי הפחד מהלא ידוע, גם זה מתגלה מבין המילים שלך. אבל כל אחד מורכב אחרת, גם אם הוא רופא מין הסתם.
אין יותר וירוס פוגעני ששמו קורונה בישראל.
נמצא וירוס, וימצא עוד ברבים מתוך אלו שיבדקו,
אך הוא איבד מיכולתו לגרום למחלה קשה כמו שהיחתה באיטליה ומעט בישראל.
בנובמבר, מלבד לגרום לפחד מחודש , לא יהיה לא שום משקל בתחלואה והוא יתמודד עם וירוסים אחרים על הזכות להיות מוכר.
תקרא את זה שוב ושוב.
לאחר מכן אתה יכול להמשיך לקשקש על המקלדת כמה שבא לך מפני שבעוד מחצית השנייה, אני מתנתק ממך לעולמים.
אגב, מציע לך להמשיך ולכתוב כדי לפרוק את כל הזעם שבך..הנה הוכחה שאתה צעיר

אנונימי/ת
11.06.2020, 22:20

חייב לציין שגרמת לי לחייך... :-)
התגובה שלך היא פשוט התגלמות המשפט הפוסל במומו פוסל.
מי שפתח באד הומינום זה אתה, ומשום מה כשציינתי זאת ייתכן שפגעתי בעצב חשוף.
בניגוד אליך אני הבאתי הפניות לנתונים, ואילו אתה בכל תגובתך לא ציינת אף לא נתון אחד עובדתי.
משעשע במיוחד שבסיפא של דבריך אתה מציע לי לפרוק את הזעם שלי, כאשר הרושם לפי מילותיך וריבוי סימני הקריאה שהזעם לא מצוי אצלי.
אינני יודע איזה גיל נחשב עבורך צעיר, אבל לא ידוע לי שצעיר זו מילה גסה. ואני אינני מזלזל או מתייחס בביטול לדברי אנשים אחרים רק אם הם צעירים ממני.

לגבי מידת האלימות של הוירוס - אני רוצה לקוות שדבריך נכונים אך מוקדם מדי לדעת את זה. ביחוד לאור העובדה שאחוז הצעירים שנדבקו לאחרונה גבוה יותר מאחוז הצעירים שנדבקו קודם לכן. אני גם חושב שמוקדם להתנבא לגבי מידת האלימות של הוירוס בנובמבר.
אבל כיוון שאני תמיד שמח ללמוד, כמובן שאשמח למקור המראה שהוירוס עבר מוטציות אשר פגעו ברמת האלימות שלו.

אנונימי/ת
28.06.2020, 20:08

אנונימי כותב לאנונימי (ואני כאנונימי, שלא פעם מזדהה בשמי, קורא וצוחק)

אנונימי/ת
08.07.2020, 09:39

וכעת, נבחן מה התרחש מאז שהמגיב שכל כך בטוח בעצמו כתב ממרומי גילו המופלג ונסיונו הרב:
- מספר המתים עלה מ 300 ל 342 ( ובאחוזים זה לא מעט תוך פחות מחודש)
- מספר המאושפזים עלה, כולל המוגדרים קשה
- מספר הנדבקים היומי ממשיך להאמיר
- מספר החולים הפעילים עבר את אלה שבשוויץ וגרמניה ועד סוף השבוע צפוי לעבור גם את זה שבאיטליה (כאשר בשיא היו שם מעל 100,000).
אז אולי יש מקום ליותר צניעות, ופחות זלזול וביטול דבריו של אחר, ביחוד כאשר זה נעשה רק על סמך תחושה (בין אם מוצדקת ובין אם לאו) שהוא צעיר ממך.
ועם כל זאת, אני עדיין מאוד מקווה שהוירוס יעלם עד נובמבר כדברי התחזית שלו, אם כי אני סקפטי הרבה יותר בקשר לכך.

אנונימי/ת
08.07.2020, 09:57

מסתבר שאפילו האנונימיות לא מפריעה לכם להתייחס לטוען במקום להתייחס לטענתו.

אנונימי/ת
08.07.2020, 11:13

מי זה "לכם" מי זה "הטוען" ומה "הטענה"?

אנונימי/ת
04.11.2020, 09:57

אז בסופו של דבר אנחנו בנובמבר.
האם וירוס הקורונה אבד מיכולתו לגרום לתחלואה קשה? זה לא נראה לי כך.
האם לוירוס הקורונה אין שום משקל בתחלואה והוא מתמודד עם וירוסים אחרים על הזכות להיות מוכר? ממש לא.
ההבטחות שקבלנו בתחילת יוני לא קוימו.
מספר המתים בישראל עלה מ 300 ל 2600 (מעל פי 8)
מספר המתים בעולם עלה מ 400K ל 1.2M (פי 3).
ישראל רק עכשיו מנסה לצאת מסגר שני, וברחבי אירופה מטילים הגבלות.
והסוף עדיין לא נראה באופק.

אנונימי/ת
19.07.2021, 09:13

תזכורת קטנה מן העבר.
הרופא הותיק אמר שכבר אין יותר וירוס קורונה שיכול לגרום תחלואה בישראל ובנובמבר הוא יתמודד עם וירוסים אחרים כדי להישאר מוכר.
אולי הוא התכוון לנובמבר הקרוב? גם זה לא נראה סביר במצב שלנו היום כאשר יותר ממחצית האוכלוסיה מחוסנת.