קורונה עולמי

רופאים בפרו: "אנחנו בסרט אימה – חולים מתים על כסאות"

מגיפת הקורונה מכה בפרו הסובלת ממחסור בכוח אדם רפואי ובתרופות | מחקר חדש משוודיה חושף: תכנית חסינות העדר לא עבדה | נשבר שיא הנדבקים היומי בעולם – כ-106 אלף איש

אנשי צבא בלימה, פרו, אוכפים את הנחיות הסגר. צילום: שאטרסטוק

כאשר מניין חולי הקורונה בעולם מאז תחילת התפשטות הנגיף שפגע עד כה ב-213 מדינות וטריטוריות עומד עתה (ה', 10:00) על 5,100,912, מסר ה-WHO אמש כי שלשום, ביממה אחת, נשבר שיא הנדבקים היומי בעולם – כ-106 אלף.

עד כה נפטרו מהמחלה 329,896 איש אבל כבר החלימו 2,033,488 אולם עדיין חולים 2,737,528.

שלוש מדינות הן עתה המוקדים הגדולים ביותר של התחלואה: ארה"ב עם 1,593,039 עד כה, כאשר פעילים עדיין 1,127,286, מהם 17,815 במצב קריטי; נפטרו 94,941 והחלימו 370,812. "ניו יורק טיימס" דיווח הבוקר כי עיכוב ודחייה בהטלת סגרים וחובת ריחוק חברתי בארה"ב עלה שם במחיר חייהם של 36 אלף בני אדם לפחות.

אחרי ארה"ב ממוקמת רוסיה עם 317,554 חולים עד כה, 8,849 נוספו רק ביממה האחרונה ומניין הנפטרים 3,099.

במקום השלישי עתה ברזיל, שבה 293,357 חולים, 18,894 מתים. במקום הרביעי ספרד עם 279,524 חולים מתחילת המגיפה ו-27,888 מתים כשהחלימו 196,958. ממשל ספרד האריכה את מצב החירום שהוכרז ב-14 במארס עד 7 ביוני.

לפי ה-WHO, שני שלישים מהנדבקים החדשים הם עתה מארבע מדינות: ארה"ב, רוסיה, ברזיל והודו. בתדרוך לתקשורת אמר אתמול מזכ"ל הארגון: "יש לנו עוד דרך ארוכה לעבור עם המגיפה הזאת".

רק 7.3% מתושבי שטוקהולם פיתחו חסינות עדר

שוודיה ממקדת אליה תשומת לב מיוחדת במגיפה, לאחר שהממשלה החליטה שלא להטיל סגר בהמלצה מעוררת מחלוקת של בכיר האפידמיולוגים בה, ד"ר אנדרס טגנל שהאמין ב"חסינות עדר". אתמול נמסר כי מחקר מקומי הבהיר שרק 7.3% מתושבי שטוקהולם (נכון לסוף אפריל) פיתחו נוגדנים לנגיף. מניין החולים בה עומד עתה על 31,523. עד כה מתו 3,831 – פי שלושה ממספר המתים בשלוש שכנותיה – נורווגיה, דנמרק ופינלנד גם יחד, ומניין המחלימים עד עתה רק 4,971 כשעדיין חולים 22,721 וביניהם 352 במצב קריטי.

שיעור התמותה בשוודיה גבוה משאר המדינות הנורדיות השכנות, אך נמוך מהמדינות שהטילו סגר, ביניהן בריטניה, איטליה וצרפת. מספר חולי הקורונה ביחידות לטיפול נמרץ ירד בשליש בהשוואה לשיא בסוף אפריל. ראשי מערכת הבריאות השוודית הודיעו אמש שיש האטה בהתפשטות הנגיף.

המחקר השוודי ניסה לבדוק מה שיעור האנשים באוכלוסיה שנחשפו לנגיף ופיתחו חסינות אבל הממצאים לא תאמו את המודלים שחזו ששליש מאוכלוסיית שטוקהולם פיתחה נוגדנים. ד"ר טנגל אמר לעיתונאים: "זה קצת יותר נמוך ממה שציפינו, אבל לא נמוך בצורה יוצאת דופן, אולי באחוזים בודדים".

רשויות הבריאות מסרו שבוצעו כ-1,100 בדיקות במדגם אבל רק הנתונים שמתייחסים לשטוקהולם פורסמו. "חסינות העדר איננה מטרה בפני עצמה", הודיעה הרשות הלאומית לבריאות. "האסטרטגיה שנקטנו נועדה רק להאט בהתפשטות הנגיף בקצב שיאפשר לשירותי הבריאות להתמודד עם הנגיף ולא לחסל אותו לחלוטין".

עוד מסרו בכירי הרשות השוודית: "המדינות שהטילו סגר כולל, המונע חשיפה לנגיף, עלולות לסבול מגל שני כשההגבלות יוסרו. הן יהיו רגישות יותר לכל גל שני".

גם ה-WHO הזהיר מפני תקוות יתר בחסינות עדר. לפי מחקרים עולמיים, מסר בכיר בארגון בשבוע שעבר, רק אחד מכל עשרה מפתח נוגדנים. אלה גם הנתונים האחרונים שנמצאו בספרד ובצרפת.

גם פרופ' ביורן אולסן, מומחה שוודי למחלות זיהומיות באוניברסיטת אופסלה, שמתח ביקורת על האסטרטגיה שנקטו הרשויות בארצו, אמר: "גישת חסינות העדר מסוכנת ולא ריאלית. אני חושב שהיא עוד הרבה לפנינו, אם בכלל".

בשוודיה, שבה מעל עשרה מיליון תושבים, בוצעו רק 209 אלף בדיקות, פחות משליש מהיעד שהציבה הממשלה. הן בוצעו בעיקר בקרב מאושפזים ובצוותים הרפואיים ולא בכלל האוכלוסיה. הממשלה בשוודיה עדיין משוכנעת ששיעור התמותה הגבוה איננו תוצאה של אי הטלת הסגר, דיווחה אתמול סוכנות רויטר'ס.

קרוב למחצית מהמתים בשודיה היו קשישים ודיירי בתי אבות. שרת הבריאות לנה הלנגרן אמרה בתגובה להאשמות הממשלה בכישלון ההתמודדות עם המגיפה והפקרת האוכלוסיה הבוגרת: "רוב השוודים נוהגים באחריות ומצמצמים את המפגשים החברתיים והיציאות מהבית - הם שינו את התנהגותם".

פרו: "משרפות הגופות עובדות ללא הפסקה"

מוקד גדול אחר של תחלואת קורונה נמצא בפרו: 104,020 חלו עד כה מתוך כ-33 מיליון תושבים. מניין המתים 3,024 ועדיין במצב פעיל 59,028 כאשר החלימו כ-42 אלף איש. חרף הגבלות תנועה שהוטלו זה כבר תשעה שבועות, בחודש האחרון זינק באורח דרמטי – פי שלושה בתוך שלושה שבועות – מספר החולים בה.

צוותי בתי החולים בפרו מתלוננים על מחסור בציוד בסיסי ובתרופות ועל כך שמטופלים מתים כיוון שאין מספיק רופאים שיטפלו בהם. כלי תקשורת בבירה לימה דיווחו מפי אנשי צוות רפואי: "המצב כמו בסרט אימה. בתי החולים נראים כמו בתי קברות, מטופלים מתים על כסאות או על כסאות גלגלים. משרפות הגופות עובדות ללא הפסקה".

תגובות