קורונה עולמי

לא רק קורונה: שינויי האקלים יגדילו תפוצת יתושים מעבירי מחלות בעולם

חוקר מאוניברסיטת תל אביב מציג תחזית מטרידה: זיקה, קדחת צהובה וקדחת דנגי יהיו מחלות נפוצות יותר באירופה ולאורך יותר חודשים בשנה בעקבות פלישת יתוש האדס המצרי

יתוש ה-Aedes Aegypti, מעביר את הנגיף הגורם לקדחת דנגי. צילום: שאטרסטוק

אם מגמת התחממות כדור הארץ תימשך, צפויים להיות גבוהים יותר וארוכים יותר שיאי ההתפרצויות העונתיים של פלישות היתושים מעבירי המחלות כמו זיקה, קדחת צהובה, קדחת דנגי וצ'יקונגיה. כך עולה ממחקר חדש של ד"ר טאקויה איוואמורה, חבר סגל בית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב עם עמיתיו אדריאנה גוזמן-הולסט וכריס מאריי מהמרכז לחקר מחלות מידבקות ואפידמיולוגיה בבית הספר לבריאות הציבור ב"אימפריאל קולג'".

דו"ח המחקר, שפורסם בסוף השבוע האחרון ב-Nature Communications, מצביע על כך שתקופות ארוכות יותר של השנה יתאימו להופעת היתוש מזן Aedes aegypti, נשא ומעביר המחלות הנ"ל, הן באזורים החשופים כבר כיום במידה מלאה או חלקית למחלות אלו והן באזורי העולם שבהם לא מוכר הזן הזה של  היתושים.

על פי תחזיתם של החוקרים, שינויי האקלים יאיצו בין היתר את קצב פלישת היתוש בסין, בארה"ב וביבשת אירופה. התקדמות שטח התפוצה של היתוש תהיה מהירה בשנת 2050 בשיעור של עד פי 2.5 לעומת המצב כיום. עד 2030 צפויה אירופה להתאים יותר ליתושים אלה, במיוחד ספרד, פורטוגל, יוון וטורקיה.

המחקר הצביע גם על האצה בקצב השלמת מחזורי החיים של היתושים מפיצי מחלות. נתונים שנאספו בין השנים 2000-1950 העלו כי העולם מתאים עתה יותר מאשר בעבר להתרבות היתוש בשיעור שעולה ב-1.5% מדי עשור. המגמה הזאת, מעריכים מחברי הדו"ח תואץ ותגיע לקצב גידול בהתאמה להתרבות היתוש שבין 3.2% ל-4.4% בעשור ב-2050.

ד"ר איוואמורה הוא אקולוג סביבתי ומחקריו מתמקדים בזן היתושים שנחשב לאחד האיומים המשמעותיים לבריאות האדם, ה-Aedes aegypti  ("האדס המצרי" – זן נפוץ באזורים טרופיים וסאב-טרופיים).

המחלות זיקה וצ'יקונגוניה שכיחות כיום בעיקר במדינות המתפתחות ובאזורי אקלים טרופי וסאבטרופי אולם החוקרים טוענים ששינויי האקלים מגבירים סיכונים שאותן מחלות יתפשטו לאזורים אחרים בעולם ויופיעו גם במדינות שבעבר לא הכירו אותן או שהחשיפה להן היתה נמוכה מאוד.

נושאים קשורים:  יתוש האדס המצרי,  קדית דנגי,  קדחת צהובה,  ד"ר טאקויה איוואמורה,  אוניברסיטת תל אביב,  התחממות גלובלית,  שינויי אקלים,  חדשות,  קורונה
תגובות