חדשות

טיפול חדש לדלקת מפרקים שגרונתית יאפשר ליותר חולים להגיע ל'רמיסיה'

הטיפול (Upadacitinib/Rinvoq) נחקר בקרב 5,000 חולים ברחבי העולם (כולל בישראל): "החולים שהשתתפו במחקרים דיווחו על שיפור מהיר בתחושת הכאב, בתפקוד הפיזי, ברמת העייפות, ביכולתם לעבודה ובכלל באיכות החיים". הטיפול הוכלל בסל שרותי הבריאות 2020 ויהיה זמין למבוטחי כל קופות החולים

rheumatoid arthritis, דלקת מפרקים שגרונית (הדמיית אילוסטרציה)

כחלק ממגמה מתמשכת של שיכלול התרופות המיועדות לטיפול בדלקת מפרקים שגרונתית (Rheumatoid arthritis) באמצעות תרופות  יותר מתקדמות, הוכח עתה במחקר שהקיף כ-5,000 חולים בעולם ובהם כ-50 בישראל מ-7 מרכזים רפואיים מקומיים - איכילוב, בני ציון, ברזילי, כרמל, רמב"ם, מאיר ושיבא – כי התרופה החדישה Upadacitinib) Rinvoq)י(1) הניתנת כטיפול פומי, חד יומי, מאפשרת ליותר חולים מאשר קודם לכן, להגיע להפוגה, רמיסיה, במחלתם - לרבות בקרב החולים הקשים.

בשיחה עם "דוקטורס אונלי" על המחלה והטיפול החדיש, אמר פרופ' גלב סלובודין, מנהל היחידה לראומטולוגיה במרכז הרפואי בני ציון בחיפה: "יש לערך 180 סוגים של דלקות מפרקים, כאשר השכיחה ביותר היא דלקת המפרקים השגרונתית – שהיא כמובן מחלה כרונית.

"על פי הערכות, המחלה פוגעת כנראה בכ-1% מאוכלוסיית העולם – ולפי הערכות נוספות כ-21 מיליון אנשים מתמודדים עמה בדרגות חומרה שונות – ולערך 70 אלף בישראל. שכיחותה בקרב נשים גבוהה כדי פי 3 לעומת גברים. היא מתחילה להתבטא כנראה הרבה יותר בגילאי 50-40, אבל רואים גם מקרים בגילאי 15-12.

"דלקת המפרקים השגרונתית משפיעה בצורה ניכרת על המצב הבריאותי ועל איכות חייהם של החולים. שכן היא מלווה בכאבים עזים, חולשה ועייפות תמידית. לעיתים קרובות גם בדיכאון.

"החולים מדווחים כי הנפיחות והרגישות במפרקים, ותחושת ה'נוקשות' שלהם, במיוחד 'נוקשות או קישיון הבוקר', הופכת פעולות פשוטות למדי, לקשות, עד בלתי אפשריות. עם התקדמותה של המחלה, חולים רבים עלולים למצוא עצמם גם מרותקים למיטה – ולעיתים אף מחוץ למעגל העבודה.

"בשנים האחרונות חלה כאמור התקדמות רבה בטיפול במחלה. כיום, כאשר הטיפול המתאים ניתן בזמן הוא יכול ברוב המקרים לעצור את נזקי המחלה.

"התרופה החדישה, כך מראים המחקרים הראשוניים (2) המלווים עתה את כניסתה לשוק התרופות, נראית במידה מסוימת יותר יעילה לעומת קודמותיה (3). אם קודם לכן התרופות השיגו בקרב 15%-10% מהחולים רמיסיה – עתה, תודות ל-Rinvoqי– 20% מהחולים דיווחו על הפוגה מתמשכת. עדיין לא נבדקה שאלת זמן התמשכותה של ההפוגה, לצורך השוואה עם זו שהושגה באמצעות התרופות היותר ותיקות. כמו כן לא נבדקו עדיין סוגיות כמו כיצד היא משפיעה על נשים בהריון שחלו בה וגם לא על הצעירים עד גיל 18 שנמנים כבר על אוכלוסיית הסובלים מהמחלה.

"אצלנו, בבני ציון, השתתפו 5 חולים בניסוי בתרופה הזאת והם מטופלים כך כבר כשנתיים. לא היו אצלם תופעות לוואי וזה כמובן מעודד מאד.

"מה שברור: אבחון מוקדם של המחלה, כאשר מתחילים להופיע ביטוייה הראשוניים – ממש הכרחי וחשוב מאד. והוא חייב להתבצע על ידי ראומטולוג-מומחה. התרופה אושרה באחרונה להכללה בסל התרופות ישראלי ואני מעריך שבתוך חודשיים, עד אפריל כנראה, אכן תהיה זמינה עבור רבים מהחולים מכל הקופות, שימצאו מתאימים לטיפול הזה".

יעילות התרופה  החדישה Upadacitinib (ששמה המסחרי Rinvoq / רינבוק) נבדקה כאמור על מספר גדול למדי של חולים והתוצאות שנרשמו במחקרי העוקבה אחריה הציגו את יעילותה העקבית ובטיחותה הגבוהה כאשר החולים הציגו שיפור קליני משמעותי בתסמיני המחלה אצל אצלו שאובחנו עם דלקת מפרקים שגרונתית בדרגה בינונית עד חמורה באוכלוסיות חולים שונות. ביניהם היו גם חולים נאיביים לטיפול, וחולים שנכשלו בטיפולים הקודמים ובקווים טיפוליים שונים (cDMARDs/bDMARDs).

החולים שהשתתפו במחקרים האחרונים דיווחו על שיפור מהיר בתחושת הכאב, בתפקוד הפיזי, ברמת העייפות, ביכולתם לעבודה ובכלל באיכות החיים בכלל. פשטות נטילתה צפויה לכן לשפר באופן ניכר את היענות וההתמדה לטיפול (כדור ביום, עם או בלי MTX).

באשר להפוגה המשמעותית (Boolean Remission) שהארגונים הרפואיים הציבו כמטרה טיפולית חשובה במיוחד המהווה את המדד המחמיר ביותר להגדרת ההפוגה בתסמיני המחלה, ניתן לומר: על פי הנתונים שהצטברו עד כה מהטיפול ב-upadacitinib חולים רבים יותר מאשר בעבר מסוגלים להשיגה. מחקר (4) שהשווה את הטיפול המשולב ב-upadacitinib+MTX אל מול הטיפול ב adalimumab+MTX הראה עליונות ל-upadacitinib במספר מדדים חשובים שהדגימו באופן סטטיסטי מובהק כי מעל 20% מהחולים שקיבלו טיפול במשך שנה ב-upadacitinib הגיעו לרמיסיה בוליאנית כבר בשבוע ה-48 (20.9% אל מול 14.7%).

בנוסף נמצא כי הטיפול ב-upadacitinib+MTX הראה עדיפות בעיכוב ההרס המפרקי שנוצר בדלקת מפרקים בהשוואה ל-MTX בלבד.

מדיווחי מטופלים שהשתתפו בניסוי ניתן לראות שיפור במדדי הכאב, בחומרה ובמשך "קישיון הבוקר", עייפות ושיפור תפקודי כללי (HAQי-DI). מעבר לתוצאות הקליניות ניתן היה גם להתרשם מדיווחי המטופלים על שיפור סובייקטיבי הנשען על דיווח המטופל שרגיל היה לסבול במשך שנים ארוכות - והוא מהיר ומשמעותי בהקשר לכאב, לחומרה ומשך קישיון הבוקר, עייפות, שיפור תפקודי כללי (HAQ-DI), יכולת עבודה ועוד.

אחת המטופלות, תושבת חיפה, אקדמאית בת 45, סיפרה ל"דוקטורס אונלי": "המחלה התפרצה אצלי לפני כארבע שנים. הופיעו כאבים חזקים שהגבילו מאד את הפעילות היום-יומית שלי. במקצועי אני מרבה להשתמש במחשב והכאבים העזים בידיים הפריעו מאד כמו כן היו כאבים ברגליים, תוך כדי הליכה.

"פניתי לרופאת משפחה ששלחה אותי לראומטולוגית. עברתי את כל מסלול הבדיקות המקובל. ניסיתי מגוון די רחב של תרופות מקובלות לטיפול במחלה הזאת. לא כולן התאימו לי. ראומטולוגית-מומחית בקופת החולים שלי העובדת גם בבית החולים בני ציון הפנתה אותי לצוות המחקר שם.

"אני אפילו לא אמורה לדעת מהו מינון התרופה שנקבע לי. אבל אני מדווחת לרופא במסגרת המעקב על התחושה שלי בעקבות הטיפול – ואני מניחה שעל בסיס זה הוא יודע לנתח את הנתונים.

"ואכן, אני יכולה לומר בפה מלא: התרופה  החדישה הזאת ממש הצילה אותי כיוון שהייתי כבר על סף ייאוש: איך המחלה הזאת דרדרה את בריאותי באמצע החיים.

"אני מטופלת עתה במשלב הכולל את התרופה  החדישה יחד עם ה-MTX (מטרוטקסט) ועכשיו אני מרגישה טוב. עם זאת אני גם מבינה שזו 'מחלה סמויה': לפעמים בגלל איזה סטרס או מסיבה פתאומית אחרת, הכאב חוזר ולזמן קצר, לא בעוצמה הקודמת. מעין תזכורת עבורי שהמחלה עדיין קיימת. הדבר מתבטא למשל בעיקר באופן פתאומי בתחושת העייפות שלאחר יום העבודה הרגיל. כלומר תחושת עייפות שמופיעה מוקדם מדי בשעות אחר הצהריים המאוחרות. יש גם איזו ירידה, זמנית, קצרה, גם היא פתאומית, במצב הרוח. אבל באופן כללי המצב שלי לעומת מה שהיה קודם - השתפר מאד."

הטיפול רינבוק (Rinvoq) פותח על ידי חברת התרופות העולמית AbbVie ואושר על ידי ה-FDA האמריקאי באוגוסט 2019, ה-EMA האירופי בדצמבר 2019 ומשרד הבריאות הישראלי באפריל 2020. הוא הוכלל בסל שירותי הבריאות 2020 ויהיה זמין למבוטחי כל קופות החולים.

--

מקורות והערות:

1. טיפול מסוג 'מעכב JAK' הנלקח ככדור במינון אחד של 15 מ"ג פעם ביום (כדור ביום/עם או בלי מטוטרקסט - MTX), בעל פרופיל בטיחות דומה למעכבי ה-JAK האחרים.

2. תוכנית המחקרים SELECT'':י6 מחקרי פאזה 3 שונים בהשתתפות כ-5,000 מטופלים מעל גיל 18 ברחבי העולם (קבוצות שונות, בהם חולים נאיביים ל-MTX וכאלו שכשלו ב-MTX,יDMARD או bDMARD). בכל המחקרים הושגו מדדי התוצא הראשיים והשניוניים המדורגים, ולפיהם התרופה מראה אחוזי יעילות גבוהים יותר באופן מובהק אל מול קבוצת הביקורת מבחינת מדד ACR20 ורמיסיה או LDA ע"פ DAS28-CRP.

3Fleischmann R et al. Arthritis Rheumatol 2019;71:1788–1800 2.Smolen J et al. Lancet. 2019;393:2303–2311 3.Burmester GR et al Lancet. 2018 (select NEXT) 4.Genovese MC et al Lancet. 2018 (select BEYOND) 5.ClinicalTrials.gov (SELECT-CHOICE). 6.van Vollenhoven R et al  . Presented at ACR Annual Meeting, 19-24 October 2018; Oral Presentation.]

3. adalimumab מוגדר כ-Gold Standard, הסטנדרט הטיפולי ב-RA אליו משווים טיפולים אחרים/חדשים.

4. מחקר "SELECT-COMPARE''. אחוז המטופלים אשר הצליחו להשיג רמיסיה ע"פ מדדי DAS28-CRP, SDAI, CDAI ו-Boolean Remission לאחר 48 שבועות גבוה יותר באופן מובהק אצל מטופלים שקיבלו upadacitinib+MTX לעומת מטופלים שקיבלו adalimumab+MTX.י[1. Fleischmann RM, et al. Ann Rheum Dis 2019;0:1–9. 2. Fleischmann RM, et al. Arthritis Rheumatol 2019;0:1-13]

נושאים קשורים:  חדשות,  פרופ' גלב סלובודין,  רינבוק,  דלקת מפרקים שגרונית